torsdag 5 november 2009

Stekt kolja, timjandoftande rotsakspytt och en fantastisk gucka därtill


Jag stod inför ett mycket svårt val vid fiskdisken i eftermiddags. Precis när den trevliga expediten vägt upp mina 700 gram koljafilé, fick jag syn på dem. Små, perfekta makrillar; de vackraste jag sett i år. Till vansinnigt bra pris, dessutom. Det sved i hjärtat när jag avstod från dem - jag hade redan middagsplaneringen klar. Givetvis hoppas jag att jag kan få tag på makrill senare i veckan, men jag kan inte låta bli att känna en gnagande misstanke om att det här var min chans; jag missade den, och jag kommer att få ångra mitt val.

Vad var det då som fick mig att avstå från dessa små fina firrar? Jo, det var tanken på stekt koljafilé panerad i rågmjöl, men en ugnsstekt rotsakspytt och en gucka med äpple och två sorters senap. Vissa skulle kanske tycka att detta var ett nerköp, men då kan jag meddela att kvällens middag fick högsta betyg. Att tillaga tärnade rotsaker i ugn är perfekt för rotsaksälskare. Jag föredrar det helt klart framför att rosta dem i större bitar. Det går förvåndsvärt fort, dessutom; givetvis beroende på mängden, storleken på formen.
Det är otroligt att panering med rågmjöl kan ge sådan smak. I går oredade jag över dubbelpaneringen, och sjöng dess lov, men faktum är att enkelpanering i rågmjöl är precis lika gott. Valet av panering handlar om vilka tillbehör jag tänkt mig ha till. Kvällens lilla senapsgucka är en variant på ett för mig kärt tema - crème fraîsche, äpple och två sorters senap. Hade jag haft pepparrot hemma, hade jag slängt i det med. Sådana här senapsguckor passar så bra till både stekt kyckling och stekt fisk.

Stekt kolja med rotsakspytt
700 gram koljafilé
salt och vitpeppar
rågmjöl, drygt 1 deciliter
smör

Byxa filéerna, krydda dem och panera i mjölet. Stek i smör i en gjutjärnsstekpanna. Svårare än så är det inte.

Det är bara att välja sin favoritkombo av rotsaker. Rödlök är gott till, men det är en ren smaksak. I kväll föll valet på:

morot
rotselleri
palsternacka
kålrotgulbetor
rödlök
färsk timjan
flingsalt
olivolja

Tärna alltsamman, slunga med olivolja i en ugnsfast form, salta och tryck ned timjan.
Tillaga i ugn på 200 grader i 20-30 minuter.

Kvällens gucka
2 dl crème fraîsche
0,5 sött äpple, fint tärnat
1,5 msk Dijonsenap
1,5 msk grovkornig, fransk senap (t ex Maille moutard al'Ancienne)

Blanda alla ingredienser, och låt guckan stå kallt i åtminstone 30 miuter innan du serverar den.

Nu blev jag påmind om en rätt jag lagade förra hösten, en pytt på rotfrukter och lårkycklingfilé med - en senapsgucka.
Kanske en middagsidé för nästa vecka?

3 kommentarer:

 1. Ser mkt gott ut!

  Karin
  Rosa maränger.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Det ser verkligen gott ut! Själv använder jag sällan (aldrig) senap till fisk så det får jag ta och prova :)

  SvaraRadera
 3. Karin: Tack - det var det, verkligen!

  Emmas Kök: Ja, det passar jättebra med senap till fisk. Det är bara at experimentera!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...