måndag 16 november 2009

Kalljäsning är min drog


Jag har kalljäst surdegar nästintill vareviga helg den senaste månaden. När jag väl började, blev jag fast. Det är enkelt, det går snabbt och resultatet blir så gudomligt gott. Det är det bästa alternativet till att ha ett riktigt bra bageri i samma hus - och, hur många har sådan tur? Faktum är att mina frukostbullar smakar bättre än de flesta bageriers motsvarigheter; det vågar jag helt frankt påstå.
Jag har egentligen kalljäst frukostbröd i åratal. Periodvis, vill säga. Det började med de mastodontfrukostar jag och min man ägnade oss åt på den tiden då vi veckopendlade till varandra, och bara sågs på helgerna. Helgfrukostarna blev heliga för oss. Nybakat bröd, starkt kaffe, nypressad juice och en uppsjö av pålägg var vad som som gällde.

Just mina smaksättningar är egentligen inte särskilt varierade. Jag är svag för morot och mandel, samt fänkål - eller pomerans. Fänkål smakar extra gott tillsammans med råg. I söndags morse...eller, rättare sagt, redan i lördags kväll, satte jag en deg med råg- och vetesur, råg- och vetemjöl samt finriven butternut squash och ordentligt med pomerans. Den som inte får tag på butternut squash, eller som föredrar att avstå från denna fina pumpa, kan använda sig av rårivna morötter i stället.

Jag visar upp en kavalkad av brödbilden, inspirerad av Sofias kommentar för någon vecka sedan, där hon tyckte att jag mycket väl kunde visa upp bildbevis, även fast jag inte kunde publicera recepten.
Hon har givetvis rätt i detta.
Grunddegen är ungefär densamma för mina frukostbullar; jag har bara anpassat mängden mjöl en smula efter den extra vätska butternut quash och morot tillför degen. Smaksättningarna, dem kan egentligen bara fantasin sätta gränser för.
Vad gör då den som inte har någon surdeg, men ändå vill ha nybakat frukostbröd? Använd helt enkelt en större mängd jäst, men inte så mycket som du brukar. Kanske 25 gram, eller så?

Kalljästa frukostbullar på
två sorters surdeg, med butternut squash och pomerans

50 gram rågsur
50 gram vetesur
10 gram jäst
4 dl vatten
1 msk flingsalt
150 gram Saltå rågmjöl
450 gram Saltå vetemjöl
2 dl finriven butternut squash
1 msk malda pomeransskal

Lös upp surdegarna, jästen och pomeransen i vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta degen i ett par minuter med hjälp av degkrokar.
(Eftersom vi inte kunnat bestämma oss för vilken köksmaskin vi vill ha, har vi som en tilfällig lösning investerat i en elvisp med extrastark motor, just för att kuna arbeta bröddegar ordentligt.)
Låt degen vila i tio-femton muniter. Strö sedan äver saltet, och arbet åter degen i ett par minuter, tills den börjar forma en boll.
Täck över skålen med plastfolie, och ställ den i kylskåpet; över dagen, eller över natten - det beror på när du viull ha ditt färska bröd.
Sätät ugnen på 250 grader varmluft. Låt plåten du ska använda stå kvar inne i ugnen och bli het.
När ugnen nått upp till temperaturen, tar du ut degen ur kylen. Stjälp upp den på mjölat bakbord, och dela den i önskat antal bitar. Tag ut den heta plåten ur ugnen, och täck den med ett bakplåtspapper. Rundriv degen till bullar, lägg dem på plåten och pensla dem med kallt vatten. Bli inte rädd om bullarna sjunker ihop en smula; de reser sig raskt på nytt, i den heta ugnen
Ställ in plåten i nedre delen av ugnen, och grädda bullarna i 12-15 minuter, beroende på deras storlek. de ska låta ihåliga, om du knackar på dem i botten.
Tag ut bullarna ur ugnen, och låt dem svalna på ett galler.


Frukostbullar på råg och vete,
med pumpafrön, fänkål och en gnutta honung.


Frukostbullar med morot och pomerans.
Som ni förstår, så gillar jag pomerans.

10 kommentarer:

 1. Grymt spännande bröd!! Riktigt snygg också! Mmmm..

  SvaraRadera
 2. Jag måste verkligen sätta en surdeg (eller två)snart. Bullarna ser fantastiska ut!
  Pumpa i låter inte alls dumt.

  SvaraRadera
 3. Åhh, vad jag blir sugen på att baka nu! Jag har ju hela december att ägna åt detta!!! Erbjudandet om surdeg kvarstår det fortfarande?

  SvaraRadera
 4. Jennie: Tack! Ja, det är lyxigt med riktigt bra bröd.

  Sofia: Klart du ska sätta surdeg! hade vi bott närmare varandra, så hade jag gärna delat med mig av "min" fantastiska rågsur. Den har jag fått av goda vänner, och den är satt någon gång på 80-talet.
  kan man skicka surdeg, tro? Maila mmig om du är intresserad av att pröva ;)!

  Jessica, min vän! Klart du ska få surdeg av mig! Vi hörs om den saken. Du kommer bli lika såld som jag är.

  SvaraRadera
 5. Jag testade att baka som du gjorde och kalljäsa degen över natten. Jisses så gott det blev och enkelt. Nu har jag också fått en ny drog! Tack! :)

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Jag heter Erik och har startat en brödbakarsajt, www.riktigtbrod.se. Min tanke är att framförallt forumdelen kan bli en trevlig mötesplats där hemmabagare kan dela med sig av sina erfarenheter.

  Välkommen in du också :)
  /Erik

  SvaraRadera
 7. Tant Grön: Men, så roligt! Härligt att också du fastnat. Jag drar gärna med mig fler in i detta missbruk!

  Erik: Riktigt kul idé! Jag ska gå in och kolla så snart jag har en stund över!

  SvaraRadera
 8. Mums, har kört denna några gånger nu, mest med morötter, favoriten är med lite västerbottensost ovapå innan man kör in den i ugnen!

  Peter

  SvaraRadera
 9. Hej, man behöver inte 25 g jäst om man jäser över natten. Det räcker med en liten nypa! En liten tsk ungefär!

  SvaraRadera
 10. ..rör ihop degen nu :) Har aldrig bakat bröd med morot i innan, men tror det blir supergott!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...