söndag 1 november 2009

En något forcerad rillette -
på mitt sätt
(bättre sent än aldrig)

Jag har drömt om rillette ända sedan jag fick smaka på
Patrik rilette i våras. Sedan dess har även Gitto publicerat rillettesrecept, men det hindrar inte mig från att dela med mig av mina erfarenheter av fläskkött i gryta.
I går skulle vi ha goda vänner på middag, och jag ville bjuda på rilette till förrätt. Kanske skulle inte alla kalla ett tillagningsförfarande som sammanlagt tog över tre och en halv timma för forcerat, men jag väljer trots allt att använda detta uttryck. Nu innebar detta inte någon katastrof, utan bara ändrade planer.
Å ena sidan hade jag föreställt mig att jag i god tid skulle ha tillagat rillette, inte samma eftermiddag som den skulle ätas. Å andra sidan gick det väldigt bra att låta den stå och kallna utomhus, och sedan äta den goda fläskköttsröran på nybakat, fortfarande varmt surdegsbröd, tillsammans med cornichoner och syltlökar.
Jag har en pågående kärleksaffär med fläskkarré, som de flesta av er vet, och därför kändes det självklart att jag skulle använda mig av just karré. Att få tag på färskt fläsk visade sig dock vara en omöjlighet på min lokala ICA. För att kunna köpa fläsk som vare sig var rimmat eller rökt tvingades jag ta hjälp av min man, som fick åka till närbelägna Sandströms, där han lyckades lägga beslag på deras sista bit.

Det är verkligen lätt att laga rilette. Det enda som behövs är tid. I mina fantasier skulle riletten långålagas på låg temperatur. I stället tvingades jag på grund av tidsbrist forcera tillagningen genom att först ge grytan med kött ett uppkok på spisen. Sedan skjutsades den in i ugnen, där den fick stå och smälta ihop under närmare två och en halv timma.
Det är väl lika bra att jag kommer til saken - här har ni receptidén:

Rillettes på mitt sätt

800 gram fläskkarré
650 gram fläsk (inlusive svålen)
4 vitlöksklyftor
3 lagerblad
ett knippe timjan
2 tsk salt
generöst med svartpeppar
2 dl vitt vin
2 dl vatten

Skär karrén och fläsket i mindre kuber. Spara svålen - man kan smälta loss späcket och på så vis få möjlighet att täcka riletten med ett skyddande lager - men det beskriver Patrik så bra, följ länken ovan.
Blanda köttärningarna och lägg dem i en emaljerad gjutjärnsgryta tillsammans med vin, vatten (jag kunde tagit mer vatten) och kryddor. Gör sedan antingen som jag beskrev ovan, eller ställ in grytan i ugnen på allt ifrån 80 grader och uppåt (max 175), beroende på hur gott om tid du har - och hur intresserad du är av att experimentera med långlagning.

När köttet blivit smältande mört, och i stort sett går sönder bara du rör om i det, då är riletten klar att finfördelas. Plocka upp lagerblad och timjanstjälkar, och vispa sedan köttet på elvispens läghsta hastighet, eller mosa det manuellt med gaffel. Smaka av med mer salt och peppar, om du så önskar. Låt alltsamman svalna, och förvara sedan i kylen, frys in i portioner, eller täck med det tidigare nämnda späcket. Det tänker jag göra nästa gång, när jag kommer ha mer tid till mitt förfogande.

Detta är sannerligen lättlagad mat. Det passar dessutom alla åldrar. Våra barn fullkomligt älskade riletten.
Jag kan se ett trevligt fredagsscenario infor min inre blick. En rilette står och långlagar i ugnen, medan en surdeg står och kalljäser i kylen. När jag kommer hem från jobbet är riletten klar att finfördelas, och degen kan skjutsas i i ugnen. Vilka fantastiska förutsättningar för framtida fredagsmys.
Man kan laga rilette på mångahanda vis, och med i stort sett vilken typ av kött, fågel eller fisk som helst; det får bara inte vara för magert. Sofia har till exempel lagat en kycklingrillette. Det är bara att sätta igång med att experimentera - endast fantasin som sätter gränser.
Edit: Annas gåsrillette låter helt makalöst god!


Färskt fläsk är vackert.

10 kommentarer:

 1. Rillette är vansinnigt gott. Jag lagade min efter Gittos recept. Det är så mycket enklare än man tror.

  SvaraRadera
 2. Bevemyrs blogg: Tack ska du ha!

  Anders: Oj, jag har helt missat att även du lagat rilette! Ja, visst är det enkelt - och samtidigt känns det så lyxigt och genuint. Jag är helt såld...

  SvaraRadera
 3. Vi som fick smaka på riletten kan bara instämma - det var fantastiskt gott! Liksom allt det andra, givetvis. - Johan och Signe

  SvaraRadera
 4. Johan och Signe: Det är alltid lika trevligt att få ha er som gäster - trots decimerad skara!

  SvaraRadera
 5. Haha, det var väl dråpligt att både du och jag suktat efter rillettes i ett halvår och sedan tillagar det på samma dag (fast ändå helt olika...! Mackan ser bedårande ut. Ska nog ta en liknande till lunch...

  SvaraRadera
 6. Anna B: Det låg väl rilette i luften...(vi åt det sista till sen middag nu i kväll!).

  SvaraRadera
 7. Jag åt rilette för första gången på Hos Pelle i Göteborg nu på vårkanten och det var ju så gott! Tack för receptet.

  SvaraRadera
 8. Kristina Eriksson: Mitt recept är ju bara ett av många...men tack själv, och varsågod!

  SvaraRadera
 9. Gudagott! Gjorde en blandning av ditt och Patriks recept, med karré, sidfläsk och rimmad fläsklägg. Fläsksmeten sög glatt i sig all vätska den kokats i, magiskt! Tusen tack för inspirationen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...