fredag 20 november 2009

Min mans lammragu


I lördags stod min man för matlagningen, något han ganska sällan gör numera. Jag har väl på gott och ont tagit över i köket, mycket på grund av att jag helt enkelt är den som kommer hem först om dagarna. Han har med andra ord sällan chansen att ta kommandot i köksregionen numera. Det är inte riktigt rättvist; det är bara så det faller sig.

Den som söker hittar flera raguer i den hör stilen på bloggen. Det är inte så konstigt, för det här är riktigt god mat; riktig höstmat, helt enkelt.
Ragun fick en god sötma från rotfrukterna, och lammsmaken framträdde bra. Vi föredrog pasta, men givetvis fungerar det bra även med andra tillbehör.

Min mans lammragu
500 gram grytbitar av lamm
salt och svartpeppar
2 morötter
1 palsternacka
en äppelstor bit rotselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 sardeller
smör och olivolja
1 msk Mutti trippelkoncentrerade tomatpuré
2,5 dl Mutti passerade tomater
1,5 dl rödvin
1 lagerblad
i näve färsk timjan

Putsa grytbitarna och tärna dem ganska smått, cirka två gånger två centimeter. Tärna morot, palsternacka och rotselleri fint. Hacka löken och vitlöken.
Bryn grytbitarna i en gjutjärnsstekpanna i en blandning av smör och olivolja. Krydda dem med salt och svartpeppar. För över dem till en emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt rotfrukterna och löken, och fräs några minuter i lite mer olivolja.
Tillsätt passerade tomater, tomatpuré och rödvin samt lagerblad och timjan. Lägg på locket, och låt ragyn småputtra på låg värme i uppemot två timmar. Tag av locket och låt vätskan reducera framåt slutet.
Servera med någon kort pasta, gärna strozzapreti - en av mina favoriter. Riv massor av parmesanost över och drag några extra drag med svartpepparktranen.

4 kommentarer:

 1. Oj, så gott det ser ut. Lamm är något jag sällar lagar mest för att det oftast inte finns tillgång till bra lammkött i min butik.

  SvaraRadera
 2. Veronica: Lamm är ju så gott, och dessutom är det verkligen säsong för svenskat lamm nu på hösten. Vår vanliga, lokala ICA har alltid lamfärs och stek samt "ädlare" bitar såsom filé, men inte alltid grytkött. Detta fick vi köpa i en annan butik.

  SvaraRadera
 3. I vissa butiker har de väldigt svårt att få fram lamm då de saknar egna fristående leverantörer, det är som vilka kontakter som helst. Tjata på bara ;-)

  SvaraRadera
 4. Anna B: Jag är litre trött på att tjatra på vår butik. Härom sisten fick jag mig en sur avhyvling när jag ifrågasatte varför det inte låg framme någon hel rotselleri, fastän det enligt hyllremsorna skulle finnas. Då fick jag höra att 90% av våra kunder köper halv rotselleri.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...