söndag 29 november 2009

Tröstmat, julbeställningar och en lägesrapport


Jag var hos Sandstöms och beställde julskinka idag. Vi köpte skinka från dem förra året, och vi var mer än nöjda. De skinkor som säljs av Sandströms kommer från Nibble Gård. Pappa gav skinkan ett mycket gott betyg förra julen, då han sa att den smakade som skinka brukade smaka när han var liten.
Fattas bara. Det är underbart att få hem en skinka som inte är vaccad och blöt. En skinka som kommer från grisar som levat under goda förhållanden. Det är inte fel att kunna njuta av den goda skinkan med gott samvete.
Jag beställde också Sandströms grovmalda, ugnsbakade Denna kalvsylta fick också full pott i bertyg av min pappa, som jämförde den med den sylta min farmor nrukat laga under hans uppväxt. Jag hade i förstone en vild löngtan att själv laga kalvsylta i år, men jag övermannades av insikten om att den tiden helt enkelt inte finns. Det är bara att acceptera faktum, och glädjas åt att det finns riktigt fina produkter att köpa färdiga.

När jag ändå var förbi Sandströms, köpte jag med mig lite kött hem för den kommande veckans långlagningar. Min tröstmat. Jag är fortfarande fullständigt insnöad på detta tillagningssätt, och denna gång valde jag säkra kort.
Vi börjar med den fina biten kalvbog, som ni klan beskåda ovan. Den ligger nu sedan någon timma i kulskåpet, tillsammans med ganska förutsägbara ingredienser såsom schalottenlök, vitlök, tomat, vitt vin och kryddor. I morgon åker den in i ugnen, och min tanke är att den i morgon kväll skal serveras till pappardelle.
Jag har höga förväntningar på denna trevliga köttbit.

I morgon är det sista dagen i november 2009. Därefter sätter det igång. Nedräkning i form av otaliga adventskalendrar, både på TV, i papersform och i bloggform. Klockan är mycket, och jag har haft en ganska tung helg, men jag ville ändå skriva några rader om vad jag planerar inför morgondagen.
Jag känner mig lite nedstämd över att min inspiration varit så opålitligt på senare tid. SOm tur är ligger advent planerad framför mig; som ett pärlband, ända fram till jul.

4 kommentarer:

 1. Jag har nyss hittat din blogg, och vill bara säga hur mycket jag uppskattar den. Den ger mig inspiration till matlagningen, tack!

  SvaraRadera
 2. Anonym: Det var verkligen rätt kommentar att skriva till mig just i dag! Tusen tack!!! Det här kommer jag att leva på i eftermiddag!

  SvaraRadera
 3. vad är tröstman?

  SvaraRadera
 4. Anonym: Der kan man undra...
  Jag är lite för snabb i vändningarna ibland. Tröstmat - inget annat.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...