söndag 15 november 2009

Stekt, dill-dubbelpanerad sej, potatis-och rotsellerimos, edamamebönor med pepparrotssmör


Jag har inte varit riktigt lika alert vad gäller vår konsumtion av fisk de senaste veckorna. Helst av allt vill jag att vi ska äta fisk två gånger i veckan, men av olika skäl har fokus, som ni noterat, snarare legat på kött, och i då synnerhet långkok.

I torsdags blev det äntligen fisk till middag. Valet föll på sejfilé, eftersom det var så otroligt bra pris på just dessa på vår lokala ICA.
Det enda negativa med sej, det är dess gråa färg, som gör att den kan se om det vill sig illa kan se riktigt oaptitlig ut. Smakmässigt värderar jag faktiskt ofta sej högre än torsk. Genom att dubbelpanera den, så som jag gjorde i torsdags, lyckades jag dessutom fullständigt trolla bort den gråa ytan.

Jag var kanske lite feg med dillen i paneringen; det går alldeles utmärkt att blanda mer dill i skorpsmulorna, men jag ville inte utmana ödet (eller snarare mina barns toleransnivå). Nu är ju inte heller den krukodlade dillen särskilt stark i smaken, så det handlar givetvis om vad man har att tillgå.

Potatis- och rotsellerimos är en riktig höstfavorit hos mig. Proportionerna regleras utifrån hur mycket man tycker om rotselleri. Just i torsdags var jag lite väl generös med min favorit bland rotfrukterna, det blev snarare rostsellerimos med potatis av det hela, vilket inte föll alla familjemedlemmar i smaken. Knappt två tredjedelar potatis, och drygt en tredjedel rotselleri, borde vara ganska lagom proportioner.

Edamamebönor finns i frysdisken på , men även i så kallade asiatiska butiker. Där lär de enligt uppgift ska finnas i skalat skick, men ICA's edamamebönor får man vackert stå och sprita. Om man tinar dem, går det givetvis utmärkt att precis som med bondbänor sprita innan de ska tillagas, men jag gjorde precis tvärtom, och spritade dem efter att jag kokat dem. De passade väldigt bra ijhop med pepparrotssmöret.

Någon kanske saknar en sås till upplägget? Om jag hade valt att göra en sådan, hade jag plockat upp dill- och pepparrotssmakerna, och blandat dessa med gräddfil. Det lär garanterat smaka bra, i synnerhet om man väljer att servera fisken med kokt potatis, i stället för mos.

Stekt, dill-dubbelpanerad sej
700 gram sejfilé
1 kruka dill, finhackad
1,5 dl ströbröd, helst ekologiskt
2 ägg
salt och vitpeppar
smör

Byxa filéerna om det behövs, och dela dem sedan i ganska stora bitar. Krydda med salt och peppar på ömse sidor. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna.
Panera filébitarna; först i vetemjöl, uppvispat ägg och slutligen i ströbörd blandat med finhackad dill. Jag rekommenderar inte att man gör dessa moment förrän precis innan det är dags att lägga fisken i stekpannan. Stek fiskbitarna på medelhög värme, och snåla inte med smöret.

Potatis- och rotsellerimos

2/3 potatis
1/3 rotselleri
salt
vitpeppar
smör
gammaldags mjölk

Det känns närmast fånigt att skriva ut detta recept, men jag kör ändå: tärna potatis och rotselleri, och h koka dem mjuka. Pressa dem med potatispress, och blanda med smör och varm mjölk till ett fluffigt mos. (Jag använder aldrig elvisp till mos;, jag tycker inte att det behövbs, och dessutom riskerar man att moset blir klistrigt, om man av misstag kör lite för länge med vispen.) Smaka av med salt och vitpeppar.

Edamamebönor med pepparrotssmör
1 paket ICA's edamamebönor
25 gram rumsvarmt smör
flingsalt
1,5 msk finriven, färsk pepparrot

Koka bönorna ordentligt. Skidorna ska vara mörktgröna innan du tar dem av spisen. Det ska nästan se ut som om du kokat dem för länge.
Låt dem svalma, och sprita dem sedan. Blanda smör, pepparrot och flingsalt. Smaka av, pepparotens styrka kan minst sagt variera. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen där de kokades, tillsätt smöret, och värm hastigt på alltsamman, bara så att smöret smälter, och bönorna blir ljumna igen.

Servera slutligen fisken med moset och bönorna, och generöst med citron att pressa över. Fisken hade en strykande åtgång hos oss, och jag kan bara än en gång konstatera att arbetsinsatsen för att laga till egen, panerad fisk inte är hälften så stor som många nog tror. Det finns verkligen ingen anledning til att köpa fiskpinnar - ingen alls.

5 kommentarer:

 1. Jag älskar edamamebönorna och är sååå glad att ICA nu har dem i sitt standardsortiment!

  SvaraRadera
 2. Det här måste jag visa min mamma. Egenpanerad vit fisk med potatismos (mkt smör) är i princip den enda fiskrätt hon tycker om och klarar av (allergi). Snacka om att din variant höjer rätten åtskilliga steg.

  SvaraRadera
 3. Dill är bra tycker Dillen!
  Vilken hit med edamamebönor på ICA.
  Söndagshälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. det ser verkligen jättegott ut!=)

  SvaraRadera
 5. Mikaela: Ja, ibland kan ICA verkligen vara riktigt bra!

  Rebecca: Kul om detta kan vara något för din mamma!

  Fröken Dill: Klart det är bra med Dill ;). Och edamamebönor är underbara!

  Filibabba: Tack! det vara väldigt gott.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...