tisdag 10 november 2009

Vad ska det bli av det här, då?


Jo, av detta ska det bli långlagad gryta på högrev, med tomat, rödvin och flageoletbönor. Flageoletbönorna har legat i blöt i ett dygn. Ingredienserna får nu stå och marinera i kylskåpet över natten. I morgon bitti sätter jag in grytan i ugnen på en sisådär 80-90 grader. Vad som sedan följer, kan ni nog gissa själva - jag glömmer grytan, tills jag kommer hem från jobbet, låser upp dörren, och möts av ljuvliga dofter från köket.
Vad jag tänker servera till grytan? Just nu lutar det kraftigt åt hembakat surdegsbröd. Jag har är inne i en period då jag med förkärlek låter degar kalljäsa i kylskåpet; såväl över nätter som över dagar, beroende på om det är frukostbröd eller kvällsbröd jag är ute efter. Anledningen till att jag inte kommit mig för att blogga om detta, är helt enkelt att jag varit lite dålig på att dokumentera ingrediensernas mängder. Detta grämer mig något våldsamt, eftersom jag har en massa sanslöst aptitliga bilder på nybakade, trinda brödbullar, vilka jag nu inte har någon som helst användning för.
Emellertid - jag sätter en försurdeg i kväll, sätter själva degen i morgon bitti; låter den stå i kylskåpet över dagen. När jag kommer hem, drar jag på ugnsvärmen till maxtemperatur och varmluftsfunktion.

Grytan åker ut, och brödet åker in.

Jag är för tillfället nästan barnsligt förtjust i detta, att låta tiden arbeta för mig. Att utnyttja de möjligheter som långkok och kalljäsning ger mig. Det blir ju snabbmat av det hela, eftersom ingetdera kräver att jag aktivt deltar under själva tillagningen.
Fortsättning följer...

7 kommentarer:

 1. Ja brist på inspiration får man ju inte när man tittar in till dig i alla fall =) I vår kyl ligger en bit benfri karré som skall få sig en "smaskens-behandling" m.a.o långsam ugnsbakning med diverse läckerheter som kompisar. Men först lite god sömn innan nästa dag tar vid.

  Lycka till med högreven. Högrev och märgpipa ger härligt mustiga grytor.

  SvaraRadera
 2. Somvanligt blir jag grön av avund. Vi som har gasspis som minst blir 150 grader varm kan aldrig göra sånt... snyft.

  SvaraRadera
 3. Beatrice: Tack! Kul att inspirera. Jag kommer med ett nytt karré-recept senare i veckan...

  Husmodern: Förstår ditt dilemma. Gasugn är värdelöst (enligt mina erfarenheter). Gasspis, däremot, är underbart!

  SvaraRadera
 4. Du är en sådan inspirationskälla Annika! En liknande gryta blir det nog hemma hos mig till helgen kanske! :-)

  SvaraRadera
 5. Jag älskar dina långkok!
  Har inte kommit mig för att göra något dock. Har en älggryta inplanerad till morgondagen. Kanske ska testa din behandling på den. ;-)

  Angående dina brödbilder så tycker jag definitivt att du ska göra ett brödinlägg med inspirerande bilder!

  SvaraRadera
 6. Flagoletbönor, det är du det, Annika. Verkar superduper, fast bibehålls den ljusgröna färgen med det röda sällsakapet?

  SvaraRadera
 7. Kalasgott/Jennie: Tack! Ja, klart du ska pröva detta!

  Chezsofia: Et sådant brödinlägg vore kanske något, det har du rätt i! Låter spännande med långlagad älg.

  Anna B: Javisst, c'est moi! Men det var alldeles för längesedan. Bonörna höll faktiskt färegn brta, vilket jag inte väntat mig. Kanske för att de inte var fördigkokta, utan långsamt sjöd i grytan? Eller för att de långlagades på så låg temperatur?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...