fredag 27 november 2009

Det godaste jag någonsin lagat
av en butternut squash


I kväll lagade jag det godaste jag någonsin lagat av en butternut squash. Detta trots att förutsättningarna verkligen inte var de bästa. Jag hade en sedvanlig, intensiv fredagseftermiddag med simskolespektakel, korvhandling, trötta barn som somnade i bilen på vägen hem samt mannen på tjänsteresa.
Väl hemkommen säckade jag ihop en stund, och tog mig inte i kragen förrän framåt halv sjutiden. Jag har tur som har så flexibla barn, den saken är säker. Här stod inte middagen på bordet förrän klockan var närmare halv åtta.
Till barnen lagade jag det gamla säkra kortet potatisskivor ugnsrostade i olivolja, med flingsalt. Till mig själv ville jag vara aningen mer kreativ. Jag hade en butternut squash som legat i kylskåpet i flera veckor. Det är ju bland annat det som är så fantastiskt med dessa vackra, goda myskpumpor. Deras hållbarhet är otroligt lång,. så länge man så att säga inte bryter förpackningen, eller om de råkar ha en skada i skalet.

Jag har gjort reflektionen att butternut squash påminner lite om sötpotatis. Då syftar jag inte på köttets färg, eller på sötman: Vad jag tänker på är att jag föredrar båda när de är ugnsrostade. Att tillsätta dem i grytor fungerar bra, men att koka dem, rakt upp och ner, har inte imponerat på mig. Ska jag laga pumpasoppa, så vill jag först ugnsrosta min butternut squash. Jag tycker att texturen blir mer tilltalande på det viset.

Veckans fredagskorv från Taylors and Jones blev dels en repris, i form av pork and smoked bacon, och en ny bekantskap i form av salsiccia. Jag tyckte det skulle vara intressant att jämföra denna salsiccia med den jag brukar köpa hos Sandströms, och skattar mycket högt.
För just kvällens ändamål passade Taylors and Jones salsiccia perfekt, men den skiljer sig mycket från Sandströms variant. Främst i fråga om att den sistnämnda är mycket mer grovmald än den förstnämnda. Jag hade till exempel aldrig kunnat använda kvällens salsiccia till den pastasås vi är så förtjusta i. Men, i sällskap med min nya butternut squash-favorit, passade dessa mer finmalda små korvarna verkligen riktigt bra.

Man brukar ju säga att det enkla är det goda; det är en floskel, som visserligen ofta stämmer bra med verkligheten, men inte alltid. Just i kväll stämde den emellertid löjligt bra. Jag begriper inte hur det kan smaka så gott av butternut squash, olivolja, flingsalt, parmesanost och rostade pinjenötter. det enda raka är att berätta för er hur jag gjorde, och att starkt rekommendera dem av er som uppskattar butternutten, att snarast apa efter.

Butternut squash när den är som bäst
1 butternut squash på cirka 1 kilo
olivolja
flingsalt
1 dl finriven parmesanost
1 dl rostade pinjenötter

Sätt ugnen på 225 grader. Skala butterniut squashen noga. Klyv den sedan, kärna ur den omsorgsfullt och dela den i mindre bitar. Skvätt ordentligt med olja i en ugnsfast form, sväng bitarna i oljan, och salta. Baka dem sedan i mitten av ugnen tills de helt mjuknat och fått en lätt antydan till färg. Hur lång tid detta tar, beror på hur stora bitar du skurit. Jag uppskattar det till 25-35 minuter. Under tiden rostar du pinjenötterna och river parmesanen.
Tag ut nuternut squashen ur ugnen, strö över osten och strössla över nötterna. Ät rätten som den är, eller gör som jag, och komplettera med några riktigt goda korvar.

7 kommentarer:

 1. Jag har fortfarande inte kommit iväg till den goda korvbutiken... men om en vecka är det dags att bo på Kungsholmen igen, så DÅ borde det kunna bli av. Vilket smarrigt sätt att laga pumpa! Det vill jag prova. Annars rekommenderar jag detta:
  http://frkdill.blogspot.com/2008/12/mera-vegetariskt.html
  Bästa rätten JAG har gjort på pumpa/vintersquasch.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Mmm, så gott Annika! Och med t&j korv till! Det ska vi äta ikväll med potatis/sötpotatismo till vildsvinskorven.
  Jag tycker att det är rätt dekorativt när butternuten klyvs i fyra delar, så jag brukar baka dem hela i ugn, med olivolja och salt och sedan strö över nötterna fem minuter före slutet och den rivna parmesanen får smälta när de tagits ut ut ugnen. Har gjort en sydafrikansk variant också med rostade jordnötter och spiskummin som är himlans god till lamm.

  SvaraRadera
 3. Tryffelolja är mycket bra kompis med pumpan och parmesanen kan jag tipsa om. Om du skulle råka ha en bit tryffel liggandes så kan väl den säkert ersätta oljan ;)

  SvaraRadera
 4. Grymt, smakerna lär dansa. Jag är en butternutrookie, skall verkligen testa detta!

  SvaraRadera
 5. Fröken Dill: NU får du allt se till att cykla förbi butiken i veckan! Du kommer falla i trans, det lovar jag.
  Ditt recept låter mycket gott. Jag älskar anis. Butternut squash trivs nog bäst i ugnen, helt enkelt!

  Anna B: Låter helt klart som något jag ska pröva. Spiskummin måste ju passa hur bra som helst. Jag kan inte fatta att jag inte strött över parmesan och pinjenötter förrän nu?

  Frida: Det ska jag absolut pröva!

  Mikaela: Butternutten är verkligen en trevlig bekantskap!

  SvaraRadera
 6. Det där lät verkligen gott! Har inte ätit butternut squash, men är väldigt sugen på att testa.

  SvaraRadera
 7. Tack för receptet, det var riktigt gott!
  Mvh Peter

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...