fredag 6 november 2009

Fredagsmys:
korvpanna deluxe


Dagens skörd från Taylors & Jones bestod av traditional beef, beef with chrushed black pepper (samt vildsvinskorv med enbär och portvin - en senare historia). Det har blivit en fredagstradition att jag passar på att handla korv, medan mina två äldsta barn går på simskola. Jag blir alltid på gott humör när jag kommer in i butiken en trappa ned på Hantverkargatan. Trevlig stämning är vad som kännetecknar atmosfären i butiken. Jag blir nästan glad, om det är ett par kunder före mig; då kan jag stå och glo på de härliga korvarna medan snålvattnet rinner till.

Min man stod för denna nästan löjligt goda middag. Vi åt faktiskt nästan precis samma middag förra fredagen. Enda skilnaden är att jag då hade köpt traditional pork till barnen, samt att vi ökade på mängden sky den här gången. Det var ett snilledrag av min man, när han kom på att vi efter att korvarna brynts runtom skulle vispa ur stekpannan med fransk, grovkornig senap och en rejäl skvätt whisky.
Detta är comfort food. Vad finns det för svenskt uttryck som kan motsvara detta? Jag kan inte hitta något som passar lika bra. I brist på bättre, kallar jag det för fredagsmys - i ordets bästa, och mest sanna bemärkelse. Totalt fritt från transfetter. Inte en taco så långt ögat når.

Korvpanna deluxe - en receptidé
800 gram riktigt goda korvar
500 gram delikatesspotatis (Asterix)
3 rödlökar
250 gram coctailtomater
1 paket sockerärtor (Felix frysta)
smör
1 msk grov, fransk senap (Maille moutarde a l'Ancienne)
1 dl whisky (vi körde med Red Label)

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i mycket salt vatten tills de bara nästan är klara. Klyfta rödlöken. Smörj en rymlig, ugnsfast form med mycket smör. Häll i rödlök, tomater och potatis och kör in i ugnen.
Bryn korvarna i smör i en gjutjärnsstekpanna. Plocka upp korvarna, och vispa ur pannan med senapen och whiskyn. Lägg korven i formen när den stått inne i 10 minuter. Häll över senaps- och whiskyskyn. Ställ in formen i ugnen i ytterligare 20 minuter.
Koka sockerärtorna enligt rekommendationerna på förpackningen, tills de är nästan klara. Tag sedan ut formen; blanda ned sockerärtorna och låt formen vila i fem minuter innan innan du serverar den - tillsammans med mer senap, av samma sort. Vi drack öl till, vilket kändes ganska naturligt.

8 kommentarer:

 1. Ser riktigt gott ut, ny inspiration för mig :)

  SvaraRadera
 2. Visst är det justa killar på T&J - tips, om du inte redan testat deras kött bl a lammchopsen - det är riktigt bra! Stort grattis till top 10 placeringen bland matbloggarna!

  SvaraRadera
 3. Emmas kök: Tack!

  SIlver: Jag dreglar lika mycket över köttet. Deras bacon ser fantastiskt ut, och igår hade de biffar som var så där härligt mörkt rödbruna...to die for. Nästa gång kanske jag kommer hem även med kött!

  SvaraRadera
 4. Jag hittade hit när jag googlade på glass i glassmaskin och vad jag är glad att jag gjorde det! Här finns ju helt underbara recept på glass och idén med fredagsglass är ju helmysig :)
  Tänkte fråga dig vad du använder dig av för någon form eller låda när du fryser in?
  Tack för en kanonsida!!!

  SvaraRadera
 5. Hej

  Verkar vara en underbar rätt. Senap och whiskey känns inte som smaker mina barn skulle gilla, men man vet ju aldrig.....

  Vad tycker dina barn om den här rätten?

  SvaraRadera
 6. Hej (igen)
  Jag har gjort en veckomatsedel baserad på recept som jag hittat på Smaskens. Är det ok om jag lånar Smaskens huvudbild för att illustrera inlägget. Självklart anger jag i så fall vem fotografen är och var bilden kommer ifrån (liksom jag gör med alla recepten (länkar))

  SvaraRadera
 7. SKROTdesign: Tack, vilken härlig komplimang! Kul att du hittat hit, även fast glasstillverkningen legat på is (ha, ha) sedan i somras då frysblocket till glassmaskinen gick sönder. Nu är jag på g att skaffa ett nytt.
  Jag fryser allt som oftast in glassen i en enliotersform i ropstfritt stål som vi köpt på IKEA. Den är egentligen en ugnsform. Jag gillar den skarpt. Den har dock inget lock, så det är inget för glass som ska sparas några dagar.

  Cilla: Barne4n älskar korven, och äter potatis, lök, tomater och bönor (de sistnämnda i varierande utsträckning). Senaps- och whiskyskyb blir förvånadsvärt mild, faktiskt!

  Cilla: Du får låna vad du vill! Du länkar ju alltid, precis som man "ska". Det är bara roligt och smickrande att du uppskattar mina recept!

  SvaraRadera
 8. Åh, har aldrig shoppat där och idag kommer jag ifrån jobbet i tid, vore ju asball att svänga förbi där, bra att du påminde! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...