torsdag 19 november 2009

Älgfärsjärpar med rotsaksrakor och
lingon-pepparrotsyoghurt


Jag köpte älgfärs och fläskfärs när jag skulle laga viltpanna för två veckor sedan. Då använde jag bara hälften av färsarna; resten frös jag in. Dessa kom mycket väl till pass i söndags, då det stod älgfärsjärpar på menyn.
Lika smaksatt som viltpannan var, lika rena i smakerna blev dessa järpar. Ibland behövs det helt enkelt inte en massa kryddor; man klarar sig ganska långt med bara gul lök, salt och svartpeppar.

Till biffarna stekte jag rotsaksrakor. Helt enkelt rårakor på potatis, gul lök, morot, rotselleri och kålrot. När jag var vegetarian i min ungdom, blev det ofta råraka till middag, när fantasin tröt. Då stekte jag en stor raka, som tog upp hela stekpannan. I söndags valde jag i stället att steka mindre rakor, som sedan fick baka färdigt i ugn på 175 grader.
Jag kan inte minnas att jag stekt något liknande på åtminstone sju-åtta år. De är ju så otroligt läckra, de frasiga, goda rakorna. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig att de två äldsta barnen skulle rata dessa godsaker. Efter en diskussion nådde vi slutligen kompromissen att de skulle äta var sin halva. De två yngre barnen åt å andra sidan varsin vuxenportion, så man skulle kunna säga att det hela jämnade ut sig.
Vad serverar man då till älfärsjärpar med rotsaksrakor? Jo, givetvis mezeyoghurt, smaksatt med lingon och finriven pepparrot. Det är aldrig fel att ha ett paket lingon i frysen.

Älgfärsjärpar med rotsaksrakor och
lingon-pepparrotsyoghurt

250 gram älgfärs
250 gram fläskfärs
1 ägg
1 liten gul lök, riven
salt och svartpeppar
smör till stekning

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägget med den rivna löken, och knåda ihop med färserna samt salt och peppar efter smak. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn järparna vackert bruna runtom. För över dem till en liten ugnsfast form, och låt dem något senare bli genomtekta i ugnen på 175 grader i uppemot tio minuter. Givetvis går det lika bra att steka klart dem i stekpannan.

Rotsaksrakor - en receptidé
8 medelstora potatisar
i stor gul lök
2 morötter
rotselleri motsvarande en morot
kålrot motsvarande en morot
salt och vitpeppar
smör till stekning

Riv potatisarna, löken och rotfrukterna. Blanda väl, och krydda med salt och vitpeppar. Rent generellt kan jag säga att rotsaksrakorna äter med salt än man kan tro.
Hetta upp ordentligt med smör i en gjutjärnsstekpanna. Klicka i tre klumpar av det rivna, och platta ut dem. Stek på medelhögvärme. Vänd försiktigt med hjälp av stekspade och en lilleman eller en gaffel. För över till en plåt med bakplåtspapper när de blivit vackert gyllenbruna på båda sidor.
Låt dem tillagas klart i ugnen i cirka fem minuter.

Mezeyoghurt med lingon och pepparrot
1 dl lingon, varsamt tinade
1 dl mezeyoghurt
1-2 msk finriven pepparrot (efter smak)
en nypa flingsalt

Blanda yoghurten med en matsked riven pepparrot och en nypa flingsalt. Rör försiktigt ned lingonen. Smaka av med mer pepparrot om det behövs.

5 kommentarer:

 1. Mmm låter jättegott!
  Det kan vara väldigt svårt att förutspå vad barnen ska gilla.

  SvaraRadera
 2. Vilka goda rårakor!!! Resten också förstås, men rårakor är sån där smart mat som man glömmer bort emellanåt. Passar till mycket och som du säger, väldigt goda bara i sig själva! Lite problem hemma bara, J har fått allvarlig kolesterolvarning så nu vet jag inte om jag törs fortsätta mitt härligt smöriga liv... Jag som ÄLSKAR smör!
  Hälsar Dill

  SvaraRadera
 3. Oh, vad gott med rarakor! Det var länge sedan jag gjorde!

  SvaraRadera
 4. Sofia: nej, man vet verkligen aldrig hur maten ska tas emot, men oftast kan jag gissa ganska bra - dock inte i det här fallet.

  Fröken Dll: det finns ju två sorters kolesterol? Det "ondas" och det "goda"? J får nog ta och kolla upp ordentligt, och dessutom anser ju många att det inte är det mättade fettet som är boven i dramat. Kolla på kostdoktern.se, om du har tid och lust.
  Men - visst är det otroligt gott med rårakor!

  Sara: Hur gott som helst. Kul att se dig här!

  SvaraRadera
 5. Vilken mumsig blogg du har.. mums, mums och mums.. :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...