måndag 16 november 2009

Fredagskorven - i panna, med butternut squash, potatis och rotsaker


Höstmörker. Vad kan jag säga? Det får all mat att se mindre aptitlig ut.
Men - det var gott; riktigt gott.

I fredags visste jag inte riktigt om jag skulle lyckas lösa ekvationen.
Få patiensen att gå ut.
Lägga färdigt det så kallade livspusslet.
Ni förstår nog vad jag menar, utan alla dessa klyschor. Det var helt enkelt en fredagseftermiddag som var ovanligt fullspäckad. Vad det handlade om var att jag var tvungen att hinna med mer än vanligt, under den tidsrymd då mina två äldsta barn är på simskola. Under dessa 45 minuter på fredagseftermiddagarna passar jag (som jag tidigare nämnt) på att besöka en av mina favoritbutiker.
Det var ingen kö när jag handlade korv hos Taylors and Jones, vilket nog var räddningen för mig. Jag köpte traditional pork, pork with herbs och pork with whiskey and parsley. Därefter handlade jag kalaspresenter i racerfart, hämtade upp simskolebarnen störtade hem.
Väl hemma vidtog arbetet att skala rotsaker, i en rasande fart. Morot och palsternacka är goda smakkamrater med butternut squash. Denna söta myskpumpa är en kär höstvän. Förra året hade jag till och med ett butternut squash-tema.
Jag har inte ätit tillnärmelsevis tillräckligt av denna goda pumpa denna höst. För någon vecka sedan bakade jag ett gott, men ganska platt och fult surdegsbröd med pumpa i. En gryta med butternut squash har det också blivit, men båda dessa är obloggade.


Ugnsstekta rotsaker med delikatesspotatis och korvar av högsta kvalitet känns som en fredagstradition jag kan leva med ett par veckor till. Det enda störande momentet i fredags var att vi inte hade någon riktigt perfekt senap till. Våra tyska senapsfavoriter, Löwensemf medium och Löwensenf bayerish süss , står av oklar anledning kvar på landet. Vi fick nöja oss med Slotts skånska senap och gästabudssenap, och de är helt okej, men inte fantastiska just till sådan här mat. Vad de av er som inte har tillgång till riktigt fin korv ska göra, dt kan jag inte svara på. Kyckling är i och för sig också gott till ugnsbakad butternut squash med morötter och palsternackor. Det bloggade jag om förra hösten.
Jag ger er en receptidé.

Korvpanna med honungsrostad
butternut squash,
potatis och rotsaker

delikatesspotatis
salt
morötter
palsternackor

butternut squash
flytande honung
olivolja
flingsalt

ett gäng riktigt goda fläskkorvar
smör

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp delikatesspotatis med rejält med salt. Skala och dela morötter och palsternackor grovt. Skala och kärna ur butternut squash, och skär i bitar. Släng i en väloljad form, salta med flingsalt och börja baka i mitten av ugnen.
Tillsätt de knappt färdigkokta delikatesspotatisar när rotsakerna och pumpan börjar mjukna. Ringla generöst med hponung över, och blanda väl. Bryn korvarna ordentligt runtom i smör. Placera dem i ugnspannan, och låt alltsamman stå i ugnen i åtminstone 20 minuter till.
Servera med din favoritsenap, gärna en både söt och stark variant. Drick ale till, det passar bra.

Middagen smakade utmärkt, men den där matron, som jag uppskattar så mycket, den infann sig inte. Man kan väl inte få allt alla kvällar, kan tänkas.

3 kommentarer:

 1. Jag älskar också denna korv: den är perfekt på sommaren med lätta tillbehör, och lika rätt i november med rotsaker!

  SvaraRadera
 2. Sitter mätt efter middagen och kikar in här - nu är jag sugen igen :) Tänk att riktig korv ändå är så gott!

  SvaraRadera
 3. Anna B: Den är otrolig! Jag blir bara lycklig av att äta den.

  Kari: Härligt! Vilket gott betyg. Och korv...ja, det kan ju vara så underbart, när det är rätt sort.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...