måndag 2 november 2009

Vild måndag


Jag upprepar mig, fast utan att det drabbar er läsare. Förra måndagen ville jag laga en vild panna till pasta, och hade därför bespetsat mig på älgfärs; eller, rättare sagt, älgfärs som skulle blandas ut med fläskfärs. Älgfärs i ensam majestät bli i mitt tycke inte bra. Fläsket behövs för att resultatet inte ska bli torrt, och oclså i ärlighetens namn för att smaken blir godare så.

Förra veckan fanns det till min stora besvikelse inte någon älgfärs på vår lokala ICA, så det fick bli nötfärs i stället. Det fungerade riktigt bra, eftersom jag förklädde färsen med vilda smaker. I dag fanns det så äntligen älgfärs, och jag måste medge att i ljuset av kvällens viltpanna var förra veckans substitut faktiskt inte mer än en blek kopia.

Förr hände det ofta vintertid att vi köpte ren- eller viltskav, och lagade till på ungefär detta sätt. Efter att vid några tillfällen ha köpt skav som jag tyckte var av alldeles för dålig kvalitet, tappade jag lusten för den typen av kött. Det var därför väldigt trevligt att åter stifta bekantskap med kombinationen trattkantareller, messmör, lingon, viltfond och enbär. Jag valde också att slänga i finhackad rosmarin, samt blötlöggningsvattnet från de torkade trattisarna.
Den som vill kan givetvis tillaga en sådan här panna med mer sås, och eventuellt även reda av den, om man vill servera den med exempelvis pressad potatis. Jag tycket ändå att den smakar bäst med pasta; tagliatelle, eller pappardelle - det går lika bra vilket som.

Älg- och fläskfärspanna
med vilda smaker

cirka250 gram älgfärs
cirka250 gram fläskfärs
smör
3 schalottenlökar, finhackade
1 msk rosmarin, finhackad
10 enbär, knäckta
1,5 dl torkade trattkantareller, blötlagda i 1 dl hett vatten
1,5 dl vispgrädde
4 msk gammaldags messmör
1 dl frysta lingon
salt och svartpeppar
1 msk vilt- och kantarellfond

Smält smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn schalottenlöken försiktigt med rosmarin och enbär. Tillsätt färsen, och finfördela den med en gaffel medan den bryns.
Blanda ned den blötlagda svampen, och häll svampvätskan över; gärna genom ett kaffefilter, för att undvika eventuellt smågrus.
Rör ned grädden, messmöret, fonden och lingonen. Låt alltsamman småputtra i några minuter. När vätskan börjar koka in lägger du på lock, sänker värmen och låter pannan stå medan du kokar pastan.

4 kommentarer:

 1. Aah verkligen som viltskavsgryta fast med älgfärs istället. Låter supergott!

  Grattis till nomineringen!
  Var borta över helgen och fick se att det hänt massor när man tittar in i bloggvärlden. Nomineringar och värsta rillettesboomen, härligt!

  SvaraRadera
 2. Ser sanslöst fab ut, antar att det kommer löna sig då att satsa på viltfärd. Enbär, köper du vanliga torkade a la kockens kryddor, elelr vad gäller där?

  SvaraRadera
 3. Sofia: De är supergott. tack, jag är fortfarande lite överväldigad - visst hände det en hel del över helgen!?

  Mikaela: Det är vanliga standard-enbär. Och viltfärsen blir riktigt prisvärd, tak vare att jag blandar den med fkäskfärs. God smak, och gladare plånbok ;).

  SvaraRadera
 4. Fungerar utmärkt med hjortfärs (trots att det är onsdag...)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...