tisdag 3 november 2009

Är tiden verkligen så viktig?

Härom veckan fick jag ett nyhetsbrev från Arla. Jo, jag får en hel del sådana brev från olika håll och kanter. Oftast läser jag inte dessa utskick. Eftersom det inte handlar om produkter jag själv köper, är det helt enkelt inte särskilt intressant för mig.

Just det här nyhetsbrevet väckte trots allt mitt intresse, eftersom jag faktiskt blev lite provocerad. Jag väljer därför att skriva om det hela. Så här löd de första raderna:

"Tid och husmanskost viktigast vid matlagningen enligt ny undersökning:
Nyheten Arla Köket stroganoffpanna motsvarar önskemålen

En nyligen genomförd undersökning* visar att svenska konsumenter vill lägga mindre än 30 minuter per dag på matlagning, att tidsbesparande faktorer är en av de främsta källorna till inspiration och att svensk husmanskost är det mest populära matvalet (36 %). Arla Köket Panna svarar mot alla dessa önskemål och saknar helt motsvarighet i butikerna. Matlagningsgrädden och kryddorna är separerade från varandra för ett garanterat bra resultat, och sortimentet omfattar klassiska svenska smaker."

Vill svenska konsumenter verkligen lägga ned mindre än 30 minuter om dagen på matlagning? Är det verkligen så att Arla Panna är svaret på dessa husmanskosttörstande svenskars böner? Jag är skeptisk.

Det fanns en tid, för inte så förfärligt många år sedan, då jag fortfarande tyckte att Arlas recept kunde vara inspirerande. Numer känns det som att allt fler recept bygger på att jag som konsument först köper hem någon av alla de otaliga smaksatta produkter och färdiga såser som saluförs av den stora mejeriproducenten.
Jag kan verkligen inte begripa att alla dessa produkter behövs. Ta er själva en titt på mejerihyllan, nästa gång ni är i en matbutik. Det är rent ut sagt absurt.

"Allt fler söker inspiration på Internet
Traditionell husmanskost är vanligast förekommande följt av italiensk mat. Vid festligare tillfällen är mat från det franska köket populärt. Undersökningen visar även att hela 81 % av de tillfrågade planerar middagen så sent som samma dag, och trots den korta tid som man vill lägga ned på att laga mat så anser 60-70 % att matlagning är en njutning. Tidsbesparande faktorer, som att det är lätt och går snabbt att laga, har blivit viktigare och antalet personer som söker inspiration på receptkällor på internet ökar. Arla.se är idag topp 5 bland Sveriges största matsajter."

Även jag planerar allt som oftast middagen samma dag, eller åtminstone samma morgon. Inget fel i det. Det behöver inte innebära att jag rusar genom mataffären och med något av vild desperation i blicken sliter till mig ett paket strimlat kött och ett halvfabrikat ur mejeridisken.
Matlagning som njutning - är det på helgerna 30-minutersmatlagarna ägnar sig åt sådant, möjligtvis?

Matlagningsgrädde och kryddmix, det är Arla Köket Panna. Jag tycker inte om den här typen av produkter. Det handlar inte om matsnobbism - men detta förmedlar helt enkelt vad som i mitt tycke är fel bild av vad matlagning är.
Jag kan inte klandra Arla för att de vill tjäna pengar, men jag kan inte heller applådera att Arla Köket Panna kommer med nya smaker. Det känns inte som ett framsteg - inte på minsta vis.

13 kommentarer:

 1. Hej och tack för en jättetrevlig blogg med många fina recept! Har läst ditt senaste inlägg och jag som matlagningsälskande tvåbarnsmamma håller med dig. Men samtidigt tycker jag själv att det är svårt att få tid till matlagning en vanlig vardag och då gör vi ändå veckomatsedel och veckohandlar (plus komplettering). Med två små barn är det svårt att få den tid som faktiskt krävs för att laga rätter som inte är superenkla eller som har mer eller mindre grad av färdigfabrikat. Hur gör du som fyrabarnsmamma för att hinna med att laga en nyttig, god och spännande vardagsmiddag??
  Mvh Åsa

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte att det är en slump att stressnivån i Sverige gått upp i takt med att matlagningen fått ta allt mindre tid och plats. För mig är det terapi att laga mat. Lugnande.

  Håller med dig om att det känns lite löjligt med alla färdiga produkter. Det blir både roligare och godare att exprimentera själv.

  SvaraRadera
 3. Håller med om att Arla var bättre förr! Jisses vilka fina broschyrer de gjorde tex.

  SvaraRadera
 4. Jag ställer mig tvekande till att tidsbesparande faktorer skulle vara en direkt INSPIRATION till matlagning, låter inte det både märkligt och orealistiskt. Om du frågar folk på stan vad de INSPIRERAS av, så tror inte jag att en enda säger att de blir pepp om det går fort. dessutom känner väl många att det beh vara så för att maten alls skall bli lagad, pga prioriteringar i livet. Jonas Colting skriver i sin schyssta kokbok att man verkligen skall fundera över vad man skall göra med den extra kvart-halvtimme man sparar på att laga snabbmat, han menar att i princip ingen kan motivera att den tiden inte finns.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med CrimsonAnna; det är lite terapi (ofta, kanske inte alltid) över att laga mat, särskilt om man har ett skrivbordsjobb. Själv tycker jag om att suga på ett glas vin när jag lagar maten. Då är det ganska mysigt.

  Tidsbesparingen är ofta marginell. Exempelvis har jag tidigare på den här bloggen skrivit om hur fort det gick att göra egen papardelle när det saknades hemma, jämfört med att kasta sig i bilen och köra till ICA. I alla fall om man bortser från halvtimmen pastadegen vilar i kylskåpet. Men den tiden är ju inte bortkastad, den används till annat trevligt och/eller produktivt.

  Eftersom jag jobbar hemifrån så brukar jag också ta ett "filosofi-break" och fixa en matbrödsdeg.

  SvaraRadera
 6. Själv vill jag gärna laga mat nästan hela min vakna, lediga tid, men alla prioriterar inte så. I olika delar av livet har man ju också olika mycket tid. Minns när jag passade min kompis små dagiskillar under några månader. Vid fem hämtade jag dem på dagis och om de inte fick mat vid halv sex blev det hungerkatastrof. Till och med jag, med alla goda ambitioner i världen, sänkte mig till makaroner och köttbulle-stadiet...
  Hälsar Dillen

  SvaraRadera
 7. @Fröken Dill:
  Allt har sin tid.

  SvaraRadera
 8. Är inte ett problem att man inte skiljer på arbetstid och tillagningstid.

  Även om man baserar en måltid nästan helt på halvfabrikat går det att knappast att komma under 30 minuter arbetstid vilket är samma sak som att göra tex en köttragu. Vad som skiljer är tillagningstiden men man måste inte stå och stirra på spisen medan saker puttrar eller är i ugnen.

  Med lite tankearbete och planering men framför allt med lite kunskap om råvaror sparar men pengar och äter bättre med ganska lite mertid arbetstid kring middagarna investerade

  Att som i Arlas exempel säga att man kan spara tid om man köper deras stroganoffmix är lite tveksamt eftersom jag inte tror det tar speciellt mycket mer tid att tömma i vanlig creme fraich, ta lite vitpeppar, tomatpure och avsluta med lite citron.

  /A

  SvaraRadera
 9. Åsa: Tack själv! Ja, hur gör jag för att hinna med? Det är en bra fråga. Dels har ja ingen förväntan om att middagen ska gå snabbt att laga. Sedan har jag också ganska tåliga barn, som har vant sig vid sena middagar. Sena dels för att minn man kommer hem sent, och dels därför att vi som vuxna föredrar att äta sent.
  Dessutom har jag nog insett att det går att göra många saker samtidigt, och att det är skillnad på en kvarts förberedelser + 30 min i ugnen och 45 minuters aktivt köksarbete.
  Jag har snarare svårt att förstå varför maten upplevs som ett sådant stressmoment...

  CrimsonAnna: Precis! Det är nästan så att jag blir lite konspirationsteoretisk och undrar om det finns några som vill att vi ska känna oss stressade?

  Mikalea: Ja, det var ett väldigt underligt påstående. Och du har helt rätt i att man ska ta sig en allvarlig fuinderare på vad tidsbesparingarna ska resultera i!

  Stefan: Jag tror att planering är a och o. På samma sätt som mycket annat i tilvaron måste planeras. Vill jag t ex ha rena kläder, då måste jag komma ihåg att tvätta i god tid. Vil jag ha mat, då måste jag inse att maten inte lagar sig av sig själv. Därmed inte sagt att allt måste planeras, men att ägna en liten tanke åt maten tidigare än 30 minuter innan jag vill äta, det är inte att begära för mycket av en vyxen människa.
  Dessutom tror jag att de 30 minuter som Arla skriver om inkluderar hela dagens matlagning - vilket gör det hela ännu mer ofattbart!

  Fröken Dill: Med all respekt för dina erfarenheter - men det där är så underligt, för den bilden känner jag inte alls igen. Många småbarnsföräldrar vittnar om vad de kallar för hell hour, dvs timmen mellan klockan 17-18. Jag vet inte om jag är psykopat-mamma eller om jag bara betingat barnen rätt. De får något litet att tugga på strax före fem - en frukt, eller kanske en liten macka, eller grissini. Sedan äter vi middag någon gång mellan 18.15-19.00. Men givetvis finns det dagar då det kan uppstå panik. Då blir det ugnspannkaka ;)!

  SvaraRadera
 10. Liksom för CrimsonAnna är matlagningen terapeutisk för mig, ju mer tid åt matlagning jag ägnar desto bättre mår jag. Man måste ju inte ens laga mat varje dag utan vill man så kan man göra storkok.
  Ofta undrar jag om folk verkligen tänker och knner efter vad de egentligen vill. Hur tillfredsställd känner man sig för att man tjänat en kvart?

  SvaraRadera
 11. Allt handlar om prioriteringar skulle jag vilja säga. Tycker man att matlagning är terapi så förstår jag att det får ta tid och middagen kan serveras sent. Vi har en annan prioritering. Dvs vi gör mat som tar ca 30 minuter (innehåller arlas produkter, färdig tacomix osv), äter strax efter fem. Efter det så har vi tid att umgås/leka med barnen i deras rum tills läggdags. Vi har valt att inte ha middagen som prio 1, och anledningen är att vi inte är så intresserade av mat och matlagning. /Viktoria

  SvaraRadera
 12. Viktoria: Självklar handlar livet om prioriteringar. Men det är inte så stor skilnad mellan att läögga 30 eller 45 minuter på matlagning. Själv klarar jag liksom inte av vissa smaker från hel- och halvfabrikat.
  Vi äter sen middag, sedan gör barnen iordning sig, och därefter är det dags för sagoracet.
  Var och en blir salig på sin fason ;)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...