söndag 3 juni 2012

Thai-inspirerat fläsk i jordnötssås

Att laga så kallad asiatisk mat är inte min starka sida. Jag har inga som helst problem med att improvisera inom andra kök, men när jag funderar i termer av att laga exempelvis något med thailändsk inspiration så tappar jag allt mitt självförtroende i köket. Jag blir helt enkelt generad. Det känns lite pinsamt att stå och fuska i köket. Hur löjligt som helst, det vet jag, men så känns det för mig.

I går bet jag huvudet av skammen, surfade runt efter lite inspiration (som var obefintlig på svenska sidor jag hittade, ska tilläggas), och landade till slut i denna hybrid till recept.

Jag fick sannerligen belöning för mitt mod, för det här blev rent otroligt gott. Redan dofterna från köket fick det att spritta i mig av stillsam förnöjelse. Denna rätt blev så god, att om jag inte var den bloggare jag är, skulle jag strösslat ned detta blogginlägg med såväl utropstecken som fetstil och större typsnitt.

Nu tror jag inte det behövs, för att jag ska kunna förmedla till er hur otroligt gott detta blev, hur enkelt det var att tillaga och hur barnsligt glad jag blev att jag faktiskt vågade mig utanför min egen matlagnings-comfort zoon. Jag behöver utmaningar i köket, annars stagnerad jag, av ren bekvämlighet. Det är med andra ord en förbaskad tur att jag gick och blev matbloggare. Vad skulle annars ha drivit mig framåt?

Det här är ett recept av den kaliber att man kan slänga ihop det på en halvtimma. Otroligt, men sant. Ni kan lita på att jag kommer vilja laga detta en gång i veckan här framöver. För att inte slita ut receptet borde jag kanske redan nu på nytt ge mig ut på lite ispirationssurfande?

Thai-inspirerat fläsk i jordnötssås
900 gram fläskkött (vi använde kotletter)
2 msk varmpressad rapsolja
0,5 dl teriyakisås
2 msk risvinäger
1-2 tsk chili flakes
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk Maizena
2 dl vatten
1 dl jordnötssmör
3 stjälkar vårlök
1 kruka koriander

1. Strimla kotletterna mycket tunt. Blanda teriyakisås, risvinäger, chili flakes och hackad vitlök i en skål.
2. Hetta upp rapsolja i en traktörpanna eller låg gryta, och fräs fläskköttet. Tillsätt teriyaki-blandningen och blanda med fläskköttet. Lägg på locket, och låt alltsammans puttra på låg värme i fem minuter. Passa under tiden på att strimla våröken och repa av korianderbladen.
3. Blanda Maizena med 0,5 dl vaten. Häll resterande mängd vatten och jordnötssmör i pannan, och blanda väl. Tillsätt Maizenablandningen, och sjud under omrörning så att såsen tjocknar.

Servera med jasminris, strimlad vårlök och koriander.

5 kommentarer:

 1. Detta låter som en riktig hit, Annika! Vi lagar ganska mycket asiatiskt och när jag såg dig beskriva rätten på Facebook igår, blev jag väldigt nyfiken. Självklart ska jag prova detta (lika självklart som att jag säkert kommer att ändra lite i receptet, då jag ALDRIG kan följa ett recept till punkt och pricka).

  Tack för inspirationen!

  /Sara

  SvaraRadera
 2. Sara: Det är sannerigen en konst att följa ett recept till punkt och pricka ;-). Mest något för novisen vid spisen - med undantag för vissa bakverk, för där kan det ju verkligen gå käpprätt åt skogen om man inte följer receptet :-/
  Kanske borde jag helt enkelt titta in hos dig för asiatisk inspiration?

  SvaraRadera
 3. Men wow det vattnas i munnen bara av att titta på bilden. Detta ska definitivt provas. :)

  SvaraRadera
 4. Mm, det låter jättegott - måste testa nåt i den stilen :) Försöker äta lökfritt just nu, gud så tråkigt det är - mer än man tror innehåller ju lök. Ja, typ allt. Men i såna här smakrika rätter klarar man sig nog ganska bra utan :)

  SvaraRadera
 5. Matlagningskurs i Bangkok? för förkovran?
  Jag har tagit 4-dagars hos Angsana Andersson. Men även 1-dagars möjliga.
  Rekommenderar.
  http://www.thaihomecooking.com/

  Andersson? Ja maken är svensk.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...