tisdag 22 november 2011

En befogad återbloggning:
korvkurs hos Sandströms kött och chark

Här kommer ännu en återbloggning från min tid på alltommat.se. Korvkursen jag gick i höstas var fantastiskt inspirerande. Tråkigt nog så har vi ännu inte kommit oss för att börja experimentera med egen korvtillverkning, men, det kommer - jag lovar. Under tiden får ni hålla tillgodo med inlägget här nedan.

Inlägget publicerades ursprungligen 2011-09-24.


Ser ni hur lycklig jag var? Jo, jag var verkligen lycklig, när jag stegade ut från Sandströms butik i torsdags kväll. I handen höll jag en kasse full med sex olika sorters fina korvar, ett recepthäfte med åtta olika korvrecept, samt minnet av en otroligt trevlig och lärorik kväll.

Jag vill noga påpeka, för att undvika eventuella misstankar, att jag absolut inte är sponsrad för att skriva detta. Jag betalade min kurs med egna pengar, och jag har en flerårig god relation till Sandströms och deras ypperliga produkter.


Korvkursen hölls av trevlige och duktige Joachim Sandström. Att det gå så lätt och okomplicerad till att guida sex korvnoviser genom alla mått och steg i korvtillverkning bara under ett par timmar en vardagskväll, det hade jag aldrig kunnat tro.

Först blev vi välkomnade med lite tilltugg. Därefter blev vi slumpmässigt tilldelade varsitt korvrecept. Man fick byta, om man så ville. Själv bytte jag merguez mot Toulouse; fläskälskare som jag är. Toulouse är en fläskkorv som antingen enbart kryddas med vin, salt, vitpeppar och socker, eller också ,ed dragon och dijonsenap. Jag valde den sistnämnda varianten.

Nästa steg var att väga upp (i mitt fall fläsk-)kött och späck, mala detsamma i den stora kvarnen, och därefter blanda samman de kryddor och det vin som skulle smaksätta korven.

Det malda köttet och späcket knådades med lätt hand samman med smaksättarna. Sedan var det dags att trä fjälstret på korvhornet och hantera den minst sagt burdust stora korvstoppningsmaskinen. Detta var sannerligen en upplevelse i sig.

När korvsmeten väl hamnat i fjälstren, fick vi lära oss hur vi skulle snurra korvarna. Därefter pickade vi dem, och fördelade i påsar - vi skulle ju dela med oss till varandra, så att vi fick smaka på flera varianter.

Kvällen korvskörd utgjordes av:

Toulouse med vitvin, senap och dragon
Fänkålssalsiccia
Viltsalsiccia
Merguez
Chorizo
Cajun

Mina fina korvar! Jag var stolt som en mor. Denna kurs har verkligen inspirerat mig, och uppfyllt alla mina förväntningar. Vårt projekt i höst är att skapa ett eget alldeles eget recept på grovmalda frukostkorvar. Min man och jag är lika motiverade att se till att detta går från idé till verklighet.
Jag ber att få återkomma...

1 kommentar:

  1. Ser härligt ut! J vill också gå en korvkurs med en kompis, men jag tror det lutar åt Taylors & Jones, om jag minns rätt...
    Ska i vilket fall bli gott att smaka på resultatet!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...