måndag 30 april 2012

Mandelkaka med ugnsbakad rabarber
och vaniljmascarpone

Denna kaka renderade mig en semifinalplats i "Årets bak- och dessertmästare 2011". Hur det gick till är egentligen en historia i sig. En sen kväll i början av maj föra året fick jag för mig att jag skulle ladda upp just detta recept som tävlingsbidrag till veckofinalen för ovan nämnda tävling.

Jag minns tydligt att det tog fruktansvärt lång tid att ladda upp receptet. Till slut hade det dröjt så länge att jag blev tveksam till om det hela var vettigt, eller ens skulle fungera. Därför stängde jag ned datorn för kvällen. Uppenbarligen hade receptet och bilden slutligen ändå laddats upp, för jag fick ett telefonsamtal från en PR-byrå en tidig morgon i början på nästföljande vecka, som gav mig beskedet att jag var semifinalist för vecka 18; den tionde av sammanlagt femton semifinalister.

Min föga publikfriande bittermandelkaka hade inte mycket till chans mot bidrag i form av bakverken av choklad, cheesecakes och cupcakes. Jag måste ändå säga att kakan i fråga är och förblir en riktig höjdare, i synnerhet i sällskap av de tillbehör jag matchade den med.

Att kalla den mandelkaka är egentligen inte helt med sanningen överensstämmande, eftersom den enda mandeln i kakan står att fina i bittermandelessensen, och den flagade mandeln som fungerar som dekoration. Det var just mandeln som väckte minnet av kakan förra våren, när jag plötsligt såg den saftiga och lite tunga kakan som för min inre blick. Det här är nämligen ett gammalt recept som min mamma fick av en vän någon gång på åttiotalet. Jag skrev upp det i min gamla, malätna anteckningsbok med viktiga recept, som jag hade med mig under mitt år som au pair på Island 93-94, och där har receptet sedan funnits kvar.

Jag kan inte minnas vad min mamma eventuellt hade som tillbehör till kakan, när hon bjöd på det, eller om hon ens hade något tillbehör. Den fungerar faktiskt väldigt bra i egen majestät, gärna till en kopp te.

När jag förra våren för första gången på över tjugo år skulle baka den, ville jag ge den en ny inramning. Tanken väcktes på att ugnsbaka lite större bitar av rabarber, och då föll det sig ganska naturligt att servera härligheten med en klick mascarpone smaksatt med vanilj. Det var en chansning, även fast jag ju var någorlunda säker på att det skulle fungera med sådana säkra kort. Risken kändes ganska liten att smakerna inte skulle passa bra ihop.

Resultatet blev alldeles strålande - en riktigt fin dessert. Lätt att förbereda, och något utöver det jag vanligtvis brukar servera, med avseende på kompositionen. Helt enkelt ett annat och betydligt roligare sätt att bjuda på rabarber än den gamla slentrianmässiga pajen.

Mandelkaka med ugnsbakad rabarber och vaniljmascarpone
(8-10 portioner)

Förberedelser: 30 minuter
Tillagningstid: 25 + 20 minuter

Mandelkaka
2 ägg
1 dl rörsocker strö
1,5 dl ekologiskt rörsocker
5-6 droppar bittermandelessens
150 gram smör, smält
180 gram vetemjöl (ungefär 3 dl
cirka 50 gram flagad mandel )

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en springform.
3. Rör äggen med en gaffel, så att de blandas.
4. Rör sedan ned sockret och bittermandelessensen.
5. Tillsätt det smälta smöret, och rör slutligen ned mjölet.
6. Fördela smeten i formen, och strö flagad mandel över.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter, och låt därefter kakan svalna, medan du ugnsbakar rabarbern.

Ugnsbakade rabarber
750 gram rabarber
25 gram smör
0,5 dl torrt, vitt vin
0,5 dl rörsocker strö
0,5 dl farinsocker

1. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
2. Smörj en ugnsfast form med smöret.3. Putsa rabarberstjälkarna, och dela dem i 4-5 centimeter långa bitar. Lägg dem i formen.
4. Häll vinet i foprmen, och strö sedan råsocker och farinsocker över rabarberbitarna.
5. Ugnsbaka i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Vänd lite på rabarberbitarna efter cirka halva tiden.
6. Låt dem svalna, och servera den lätt ljumna.

Vaniljmascarpone
2 paket mascarpone à 250 gr
1 vaniljstång
2 msk råflorsocker

Blanda mascarpone med urskrapad vaniljstång och socker.

Lägg upp på tallrikar, eller låt var och en servera sig själv. Allt efter tycke och smak.

2 kommentarer:

 1. Åh vad gott, den ska vi bjuda på vid iläggningen av båten om några veckor!

  Apropå bittermandelessensen gjorde jag din mazarintårta häromsistens, och den fick fyra av fyra tummar upp i familjen E-Å.

  Detta trots att jag först befarade att jag helt förstört kakan, eftersom essensen inte alls ville droppa ut innehållet, utan bara strilar på i en jämn stråle.

  SvaraRadera
 2. Smaskens :)

  I ingredienserna till Mandelkakan står det:
  1 dl rörsocker strö
  1,5 dl ekologiskt rörsocker
  ...antog att det inte skulle vara 2,5dl socker totalt? Jag körde med 1,5dl rörsocker strö, blev jättegott :)

  För mig blev rabarberna lite övergjorda med 20min i ugnen (sjönk ihop), ska testa kortare tid. Men jättegott!

  mvh
  Mats B

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...