lördag 6 februari 2010

Ett kakrecept under
ständig utveckling

I veckan var jag en god mor, och släppte in barnen i köket en stund. Jag är lite dålig på det, ska jag erkänna, men jag ser det inte som något självändamål.

Att baka ett gäng kakor kändes som ett ganska lagom projekt en vanlig torsdagskväll. Det går snabbt att röra ihop en kakdeg, i synnerhet om man gör som jag gjorde för att barnens medverkan ska bli så smidig som möjligt. Jag curlade mig själv, genom att på TV-kockars vis mäta upp alla ingredienser i mått och skedar innan vi började baka.

Jag varierade, för vilken gång i raden vet jag knappt, smaksättningen på mitt pålitliga, gamla recept på chocolate chip cookies. Denna kak-typ har faktiskt fått en egen etikett. Jag tycker den förtjänar det.

Vad är det för speciellt med dessa kakor som skiljer dem från andra? Kanske inte så mycket. Jag mixade havregrynen, så att de blev till ett grovt mjöl. Skälet till detta var att jag ville variera konsistensen på kakorna. Smaksättningen blev ljus choklad, vit choklad, finstött kardemumma och rostade hasselnötter.

Min långsiktiga plan med kakbaket var att dessa spröda läckerheter ska krossas grovt och sedan blandas ned i glass. Ett mindre omständigt sätt att äta dem är att avnjuta med ett glas mjölk, eller en kopp kaffe.

Chocolate Chip Cookies med ljus choklad, vit choklad, rostade hasselnötter och kardemumma
100 gram rumsvarmt smör
2,5 dl ljust muscovadosocker
1 msk äkta vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor, finstötta
0,5 tsk salt
1 ägg
1 tsk bikarbonat
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)
3 dl havregryn, mixade
1 dl rostade hasselnötter, hackade
100 gram ljus choklad, hackad
100 gram vit choklad, hackad

Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,salt och kardemumma. Vispa sedan ned ägget. Tillsätt bikarbonat, mjöl och mixade havregryn. Arbeta slutigen ned nötterna och chokladen.
Forma till valnötsstora kulor och placera dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Det blir omkring ett fyrtiotal kakor av en sats deg. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.

5 kommentarer:

 1. begriper inte riktigt hur jag lyckats med bedriften att missa din blogg men nu har jag hittat hit o glad för det är jag! :)

  underbara recept att få inspiration av här ju.

  tack!

  SvaraRadera
 2. Det är nog ungefär samma grundrecept som jag har och också utgår ifrån fast jag brukar ha farin istället för Moscovadosocker. Ska testa på ditt sätt nästa gång, det ser jättegott ut.

  Hoppas du har en trevlig helg.

  Hälsningar
  NIna

  SvaraRadera
 3. Sabina: Välkommen hit, och tack för lovorden!

  Nina: Jag valde muscovado just idag, då det var lite dåligt sorterat i skafferiet. "Man tager vad man haver" ;). Måste också säga att jag komme fortsätta med att mixa havbregrybeb, för det blev verkligen gott!
  Hoppas att också du haft en trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Hej Annika! Du har ett litet award att hämta från oss! Hoppas allt är bra med dig och att söndagen blir fin!

  SvaraRadera
 5. Systrarna Yster: Men , vad roligt! Det var längesedan jag fick en award. Skyndar genast till er!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...