torsdag 23 december 2010

Det enkla vörtbrödet


Det här är verkligen inte ett äkta vörtbröd, men det är strunt samma. Det smakar fantastiskt gott; de vörtbröd man köper i butik är inte ens i närheten av detta. Dessutom är det inte ett dugg svårare att baka än vilket annat bröd som helst. Som om inte detta vore nog, så går det alldeles utmärkt att kalljäsa degen över natten (då med halva mängden jäst), baka ut den på julaftons morgon, och inleda julhelgen med doftande nygräddat frukostbröd.

Brödet får sin goda smak från Carnegie porter, pomerans, ingefära och kryddnejlika. Jag väljer att inte ta för mycket sirap i degen, eftersom jag inte uppskattar alltför söta bröd. Den som vill kan pensla bröden med en blandning av vatten och mörk sirap, innan de ska gräddas. Det ger bröden en vacker yta. Jag föredrar mina lite mer rustika och lätt mjöliga.

Om ni tycker att detta känns välbekant, så är det inte det minsta underligt. Jag har prövat mig fram med vörtbrödsrecept sedan förrförra julen, och jag bakar dessutom året om en porterlimpa med fänkål, som är nära besläktad med detta bröd.

det här är verkligen ett tacksamt bröd att börja med, även om du inte brukar baka. Limporna går precis lika bra att grädda i smorda och lätt mjölade formar.

Det enkla vörtbrödet
50 gram jäst
1 flaska Carnegie porter (0,5 liter)
2 tsk salt
0,5 dl mörk sirap
2 msk mald pomerans
1 msk mald ingefära
2 tsk mald kryddnejlika
120 gram rågmjöl (cirka 2 dl)
500 gram vetemjöl (knappt 8 dl), gärna
vetemjöl special eller Manitoba Cream

Rör ut jästen i porter, och blanda ned salt, kryddor och sirap. Tillsätt mjölet, och arbeta några minuter i en degblandare eller med degkrokar. Täck bunken, och låt jäsa i minst 45 minuter, men inte mer än en timma; då kan degen bli överjäst.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Forma två limpor, utan att knåda degen alltför mycket. Den som vill placerar limporna i lätt smorda, mjölade formar.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen på 225 grader, i drygt 30 minuter. Knacka på brödens undersidor om du är osäker på ifall de är genombakade. Bröden ska låta ihåliga.

I dag för ett år sedan, den tjugotredje december 2009, bloggade jag om en ovanligt god rödbetssallad. Om ni följer denna länk, finner ni i blogginlägget även en länk tillbaka till tjugotredje december 2008, och min första adventskalender.

7 kommentarer:

  1. Skall de utbakade limporna direkt in i ugnen utan jäsning på plåten?

    Tack för din fina adventskalender!
    Jag har med förväntan sett fram emot nytt recept varje dag.

    Ser att ni kommit fram till Gbg
    lyckligt och väl.

    God Jul önskar jag dig och hela din familj!

    SvaraRadera
  2. Du är så flitig och gör så bra saker, hoppas du får en skön helg nu!

    SvaraRadera
  3. Vill bara önska en riktigt GOD JUL!

    SvaraRadera
  4. Oh, det luktade pepparkakor i hela lägenheten efter brödbaket. Det blev gott men tyvärr alldeles för degigt. Skorpan hård och fin och jag tyckte det var klart när jag tog ut det ur ugnen. På gränsen till att bli bränt så jag ville inte låta det gräddas längre. Lät som det ska när jag knackade på botten.
    Vet inte riktigt vad som gick snett. Ska nog testa igen och då låta jäsa över natten. Fast nu har jag bara 35 cl porter hemma. Kanske får köpa någon julöl eller julmust i mataffären och fylla upp med.

    SvaraRadera
  5. Åh, bröd på mörk öl som blir så himla gôtt! :)

    SvaraRadera
  6. Låter fantastiskt gott! Kanske ska försöka experimentera fram en glutenfri variant.

    SvaraRadera
  7. Jag bakade ett annat av dina vörtbröd igår, men med 1,5 dl brödsirap och nog lite mindre ingefära om jag kommer ihåg rätt. Jag lade till lite kanel också. Det blev väldigt gott det med men kanske ska man minska lite på sirapen, som du skriver här.
    Kram, AnnaKarin

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...