torsdag 1 juli 2010

Raspberry curd, eller halloncurd, eller vad man nu ska kalla det på svenska


Jag kom att tänka på raspberry curd i förra veckan, när jag satt och spånade kring vår äldsta dotters födelsedagstårta. Givetvis var jag tvungen att googla för att se om detta "fanns", och det gjorde det så klart; jag är inte så inbilsk att jag tror att jag uppfinner saker. Jo, förresten, en sak har jag väl uppfunnit, om jag nu ska använda mig av det ordet. Jag syftar givetvis på detta recept.

Det var både enkelt och gott att göra halloncurd, som jag tror att jag kanske måste kallas det framledes. Visserligen säger alla lemon curd, och inte citroncurd, men jag vågar påstå att lemon är mer etablerat än raspberry, om man säger så. Vad tycker ni läsare?

Vad använder man då denna godsak till? Förutom att fungera alldeles strålande bra som tårtfyllning, så är den ett strålande sällskap till såväl pannkakor som rostat bröd. Som pålägg till scones känns den som ganska självklar. Det är nog bara fantasin som sätter gränser.
Jag ska nog inte sticka under stol med att jag misstänker att färgen hade blivit ännu mer tilltalande om jag inte hällt av den där decilitern med knallrosa hallonsaft.

Det enda jag nu vill tillägga, innan jag ger er receptet, det är att jag tog undan en deciliter bärsaft från de tinade hallonen, vilken jag ville ha till gelé på tårtan jag skulle baka. Därför publicerar jag två varianter av receptet. Tårtvarianten och den vanliga varianten, helt enkelt; jag måste ju komplettera med något som reder upp curden lite till. Curden blir av förklarliga skäl ganska olika i konsistensen beroende på om den innehåller en deciliter vätska mer eller mindre.

Raspberry...halloncurd
Tårtvarianten:
500 gram frysta hallon
2 msk citronsaft
0,5 dl råsocker
100 gram smör
2 ägg

Den vanliga varianten:
lägg till en stor äggula, alternativt en tesked potatismjöl

Låt hallonen tina ordentligt. Häll av en deciliter vätska hur påsen med tinade hallon, om du vill göra gelè till en tårta. Koka upp hallon, citronsaft och råsocker, och låt småputtra under lock i uppemot tjugo minuter. Sila sedan av hallonen genom en finmaskig sil; pressa ut allt, tills i stort sett enbart kärnor återstår. Hetta upp hallonsmeten med smöret, och rör runt så att det smälter och blandar sig helt. Vispa upp äggen separat (eventuellt tillsammans med den extra gulan), drag kastrullen från plattan, och häll sedan ned äggvispet under flitig omrörning. Värm på alltsamman under fortsatt omrörning. Tillsätt avslutningsvis den evntuella teskeden potatismjöl, utrörd i helt lite vatten, och värm på curden till första bubblan.
Häll upp curden i en väl rengjord glasburk. Låt den svalna, och förvara den sedan i kylskåp.

6 kommentarer:

 1. Men guuuuuud så gott! Det är ju mer eller mindre samma recept som till lemon curd... och så med hallon. Hallon är mitt absoluta favoritbär!! Älskar allt med och av hallon. Hahah, jag drack t o m en hallonöl för sisådär 17 år sedan (i Seattle, USA) och tänkte att öl är ju inte helt fel ändå ;-)

  Är helt enig med ditt resonemang kring namnet. Halloncurd låter bra!

  SvaraRadera
 2. Åsa: Ja, det är helt klart en lite mer omständig släkting till lemon curd, i och med att man måste (i varje fall tycker jag det) göra en halloncoulis först (om man nu tycker sådant är lite småjobbigt). Klart du måste pröva!
  Jag har för övrigt druckit jordgubbsöl, och det var faktiskt ganska läskande; fast öl, det smakade det ju inte...

  SvaraRadera
 3. En del saker känns så självklara när man ser dem att man undrar hur tusan man inte kunnat komma på tanken förut. En helt ny värld av olika curdmöjligheter öppnade sig just för mig. Tack för det :)

  SvaraRadera
 4. Halloncurd röstar jag för. Gjorde i våras på blodapelsin, hallon låter som en sweet fortsättning på det!

  SvaraRadera
 5. Hej hej. Låter gott. jag tänkte göra en mörkchokladtårta och vill ha ett hyfsat syrligt avbrott mot den... skulle curden funka eller blir den söt?

  SvaraRadera
 6. Filippa: Curden blir åt det sötsyrliga hållet. Du kan ju delvis reglera sötman själv genom att minsta sockret eller tillsätta citronsaft. Det låter verkligen jättegott till chokladtårta!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...