söndag 19 februari 2012

Räkor i stark sås - prefekt plockmat

Dessa räkor i stark sås upptäckte jag en gång i tiden i en av de kokböcker som under årens lopp betytt mest för mig. När jag fyllde sjugofem år önskade jag mig boken Medelhavsmat för svenska kök, så, då var en fantastisk och för mig närapå revloutionerande upplevelse. Den har sedan troget figurerat som inspiratör under åren.

Några smärre justeringar har skett frå min sida, men receptet är på det stora hela snarlikt det ja en gång i tiden föll för. Ni vet att jag helst lagar mina egna såser och marinader, och detta är inget undantag. Alla färdigköpta räkor i stark sås bleknar i jämförelse med dessa, det vågar jag lova.

Räkorna har serverats som förrätt, bjudits på buffé och serverats som plockmat på fredagar (så som fredagen som gick). Lätta att laga till, tacksamma att servera och alltid lika uppskattade. Det blir inte mycket bättre än så, eller hur?

Räkor i stark sås
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 10 minuter

1 kilo räkor med skal
4 msk vatten
2 msk olivolja
4 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
4 msk balsamvinäger
1 msk Eau-de-Vie
2 schalottenlökar, finhackade
1 stor vitlöksklyfta, riven
1 tsk flingsalt
0,5 tsk rörsocker strö
2 msk dill, finhackad
2 msk bladpersilja, finhackad
2 tsk sambal oelek

1. Skala räkorna.
2. Blanda samtliga övriga ingredienser i en kastrull.
3. Koka upp blandningen, och låt den småputtra i fem minuter.
4. Tillsätt räkorna, blanda väl, och lyft kastrullen från plattan.
5. Låt räkorna svalna i sin sås, och ställ därefter in dem i kylskåpet, om du inte panerar att genast servera dem. Någon form av lantbröd passar bra till.

7 kommentarer:

 1. Det där såg jättegott ut. Vi är förtjusta i piri piri marinerade räkor så detta recept lär passa oss.

  SvaraRadera
 2. Lysande recept, paminner mig lite om de rakor de salde i delikatess disken pa ICA hemmavid nar det begav sig.

  Tror jag far bokmarka det har for att testa snarast.

  Som alltid - tack for inspirationen!

  // Mike

  SvaraRadera
 3. Ååååååååå vad GOTT! Och räkorna som just är slut här hemma. Vi får överleva med gratinerad getost...

  SvaraRadera
 4. Detta ska jag göra när jag väl hittar 'vanliga' räkor med skal, det är otroligt svårt att hitta här tyvärr. Innan hade de i en butik vid jobbet men har inte sett några där på flera månader... Illa! :)

  SvaraRadera
 5. Anna: I så fall är detta sannerligen något för er!

  Mike: Tack! Tycker verkligen du ska pröva dessa, det smakar ja alltid så mycket bättre med hemlagade såser/marinader.

  Fröken Dill: Jag hoppas ni överlevde - men jag rekommenderar er att pröva dessa å det snaraste ;-)

  Matarkivet: Jag far förstått att det kan vara svårt at hitta "svenska" (kokta) räkor, men detta går nog at laga även med råa räkor? Hopps du lyckas hitta några.

  SvaraRadera
 6. Hade precis en tanke, har du testat att byta ut persiljan mot koriander?

  Tror att jag skall testa det nasta gang.

  Korde det har i min Sous Vide och det var valdigt gott men koriander kunde vara bra med.

  Som sagt, bara en tanke... ;)

  // Mike

  SvaraRadera
 7. Hade precis en tanke, har du testat att byta ut persiljan mot koriander?

  Tror att jag skall testa det nasta gang.

  Korde det har i min Sous Vide och det var valdigt gott men koriander kunde vara bra med.

  Som sagt, bara en tanke... ;)

  // Mike

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...