lördag 5 maj 2012

Flanksteksfajitas - en favorit
från sommaren 2011

Jag vet inte hur många gånger vi åt detta till middag, sommaren 2011. Det blir lätt så, när man hittar en ny favorit. Bilderna gör inte riktigt det hela rättvisa - detta är verkligen något av det godaste vi åt sommaren 2011.

Återigen fann vi inspirationen hos Adam Perry Lang, och återigen anpassade min grillande make ett recept efter vårt skafferi och våra preferenser. Resultatet blev något i särklass. Vad kan det annars bli, när köttet får en sådan fin behandling?

Flanksteken marinerades, gneds in med rub, grillades och fick sedan vila i ett resting butter som var så gott att jag gärna ätit det som det var. Därefter skars flanksteken i tunna skivor, och blandades åter ned i smöret, tillsammans med de goda köttsafterna som rann ut. Vi vuxna avnjöt köttet med en enkel salsa, och vanliga mjuka tortillas. Barnen ville ha gräddfil och majs i sina.

Flankstek gick från klarhet till klarhet. Det var verkligen kul att denna styckningsdetalj blev vanligare i butikerna förra sommaren. Kanske hade vi tur, som hade tillgång till en välsorterad ICA-butik som själva styckade, och var måna om att tillgodose sin kunders önskemål?

Kommer ni över en flankstek, så pröva gärna denna variant. Den ovanligt lyckade kombinationen av kött, kryddor och safter bildar tillsammans något av det godaste som går att grilla. Detta lär blir en favorit också denna sommar. Det blir helt enkelt inte mycket godare än så här - tro mig.

Flanksteksfajitas
1 flankstek på cirka 800 gram

Brine (rimning)
0,5 msk sambal
1 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
saft från 0,5 citron
2 msk Worchestershiresås
2 msk japansk soja
0,5 gul lök, riven
6vitlöksklyftor, rivna
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk dijonsenap

1. Blanda en marinad av samtliga ingredienser.
2. Lägg flanksteken i en plastpåse.
3. Häll marinaden i påsen, och se till så att den fördelas runt flanksteken.
3. Tryck ut luft, förslut påsen, och låt flanksteken marinera i kylskåpet i 1-3 timmar.

Förbered resting butter (kryddsmör). Blanda till smöret i en ungnsfast form, som med god marginal rymmer flanksteken.

Kryddsmör
4 msk rumsvarmt smör
0,5 msk sambal oelek (eller efter smak)
4 rivna vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 msk finhackad bladpersilja
1 msk hackad, färsk timjan.

4. Ta ut flanksteken ur plastpåsen. Stryk av överflödig marinad, och torka köttet torrt. Lägg köttet på en skärbräda.

Gör en kryddblandning:

1 msk grovt mortlad svartpeppar
1 msk pasilla chili
1,5 msk maldonsalt

5. Strössla kryddblandningen jämt över flanksteken på ömse sidor, och massera in den.
6. Pensla med rapsolja.
7. Tillaga flanksteken på direkt grillning, på mycket hett galler.
8. Grilltiden beror givetvis på köttets tjocklek, men räkna med minst två gånger tre minuters grilltid på varje sida.
9. Försök att vända flanksteken för att få till ett snyggt mönster av grillgallret.
10. Ta flanksteken direkt från grillen, och lägg den i resting butter i formen.
11. Ös med smöret, så att det finns fördelas även ovanpå steken.
12. Täck med aluminiumfolie och låt stå 5 - 10 minuter.
13. Lägg upp på skärbräda, och skär upp i tunna skivor mot fiberriktning.
14. Lägg tillbaka köttet i formen med smör, blanda, och servera omgående.

2 kommentarer:

  1. Äntligen har denna styckningsdetalj hittat hit till landsbygden! :D

    Ikväll kör jag ditt recept. Nu ligger köttet i marinad o resten ska förberedas.

    SvaraRadera
  2. Alltså det här är så gott. Du som inte testat än - gör det! Grillat två ggr i sommar efter det här receptet.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...