måndag 8 februari 2010

Kardemummaglass deluxe,
pimpad med krossade kakor


De goda kakorna vi bakade i torsdags fann sin väg till glassen. Jag har lagat kardemummaglass tidigare, och det blir en otrolig smaksensation. Kan faktiskt inte begripa att det, mig veterligen, inte finns att köpa?
Att göra glass är inga konstigheter, det vet både ni som själva gör det, och ni som brukar läsa här. Tid är faktiskt det enda som behövs. Den här gången hade jag inte riktigt så mycket tid som jag brukar ha. Som tur är går det utmärkt att påskynda glassmetens nedkylning genom att ställa den i en snödriva. (Jag missade tyvärr att fota detta; ni får föreställa er hur det kan ha sett ut.)

Kardemummaglassen smaksätts med grovt stötta kardemummakärnor. Det fungerar garanterat inte lika bra med den malda varianten. Jag silar smeten, och det fabriksmalda grumset skulle säkert inte fastna i silens nät.
En smula ekologiskt vaniljpulver rundar av kardemumman på ett strålande sätt. Denna glass fungerar fantastiskt bra till äpple- eller päronbaserade desserter. Ja, den fungerar för all del fint alldeles på egen hand, för den delen. Genom att pimpa den med krossade Chocolate Chip Cookies lekte jag, som så ofta, Ben and Jerry, fast med ett resultat som till och med överträffar detta varumärke.
Inget slår riktigt fin, hemlagad glass

Kardemummaglass deluxe
4 dl grädde
3 dl gammaldags mjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver
1,5 tsk kardemummakärnor, nystötta
6 äggulor
1 dl ljust muscovadosocker
0,5 dl råsocker

8 Chocolate Chip Cookies, grovt krossade

Värm grädde, mjölk, vaniljpulver och kardemumma i en kastrull. Vispa under tiden äggulorna riktigt fluffiga med sockret. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet, under omrörning.
Koka upp vatten i en kastrull, och sjud glasskrämen över vattenbad tills den börjar tjockna. Låt krämen svalna, och ställ den sedan i kylskåoet för att svälla (över dagen, över natten, eller i varje fall ett par timmar).
Sila bort kardemummakärnorna, och kör sedan glasskrämen i glassmaskin. Jag har alltid en tom form i frysen som stå redo att fyllas med smet. Lägg hälften av kakbitarna i denna iskalla form, stjälp glassen över, och täck med resten av bitarna. Frys i ett par timmar.

Några fler exempel på pimpade glassar:

Min bästa vaniljglass, med karamelliserade macadamianötter och dulche de leche
Vaniljglass med smulade White Chocolate Chip Chocolate Cookies
Vaniljglass på ljust muscovadosocker med lönnsirap och pecannötter
Mörk muscovadoglass med rostade pecannötter och kolarippel

9 kommentarer:

 1. Om du någonsin tröttnar på att göra egen glass i liten skala, borde du jobba som idéspruta på ett glassföretag. Det låter så himla gott.

  SvaraRadera
 2. Egen glass är ju riktigt smarrigt! Måste nog ta och prova att göra det igen om nån helg för sist blev det inte helt lyckat..

  SvaraRadera
 3. Låter fantastiskt gott!! Glassen blir ju så mycket godare när det är lite "tugg" i den. Annars är ju glass ganksa mesigt. Men denna ska jag komma ihåg att göra till paj någongång. Mums!! När jag flyttar till något större ska jag norpa min mammas oanvända glassmaskin från 80-talet!!!

  SvaraRadera
 4. det finns kardemummaglass från det ekologiska Ciprians pipersglace:) fast din är nog godast!

  SvaraRadera
 5. CrimsonAnna: Tack! Jo, det var en riktigt lyckad glassidé. Låter som ett kul jobb, att komma på nya smaker. Undrar vilka som sitter och hittar på sådant, egentligen?

  Filibabba: Gott var ordet. Grymt gott...

  Emmas Kök: Klart du ska laga glass! Vad var det som inte blev som det skulle?

  Sofie: Hemlagad glass är outstanding. En vanlig vanlijglass blir en löcker delikatess. Om jag vore som du, skulle jag norpa maskoinen på en gång!

  Anonym: Jag har aldrig stött på Ciprianis i någon av de butiker jag handlar i. Vore ju kul att testa! Och jämföra ;).

  SvaraRadera
 6. Åh, men det är ju perfekt med kallt och snö ute! Hade jag bara haft en balkong skulle jag passat på att frosta av frysen också!
  För övrigt rinner bara snålvattnet här och jag är nog så illa tvungen att förtränga det faktum att glass är något av det godaste jag vet (näst efter choklad). Tur att jag inte har en glassmaskin ;-)

  SvaraRadera
 7. Mmmm ... jag tycker också om kardemummaglass! Prova gärna att söt-smaksätta med (i vart fall en del) honung också - det blir en riktigt god kombination, i all sin relativa enkelhet:-)

  SvaraRadera
 8. Hur länge kör man glassen i maskinen?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...