onsdag 10 februari 2010

Långlagad oxlägg


Jag rekommenderar er inte att använda just oxlägg i långlagning, om ni inte vet med er att ni verkligen uppskattar den typen av grövre nötkött. Det är dessutom en hel del svinn från oxläggen, vilket gör att den trots sitt relativt låga kilopris i slutändan inte är så billig som den kan tyckas.
I synnerhet om man köper kött från en riktig kötthandlare.

Efter denna varning, vill jag försäkra er om att kvällen måltid var mycket god. Detta är ett alldeles ypperligt sätt att långlaga nötkött. Med inspiration från den klassiska sjömansbiffen, beslöt jag mig för att långlaga läggen i öl, med mycket gul lök, vitlök, sötma från morot och palsternacka, lagerblad samt sälta och umami från fina sardeller. Resultatet av sammansmältningen av dessa smaker blev delikat, på ett mycket robust vis.

Man kan nog säga att jag gick till väga så som jag brukar. Med en familj som älskar sås, är det mycket tacksamt att reducera en sådan mustig vätska som stod att finna i denna gryta. Det är rent otroligt hur smakrikt det kan bli, utan minsta tillstymmelse till buljongtärning.
Om du funderar på att pröva detta, så köp en stor bit högrev; gärna med ben. Det tänker jag göra nästa gång.

Långlagad oxlägg
1,3 kilo oxlägg
2 stora gula lökar
1 morot
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
4 sardellfiléer
salt och svartpeppar
2 tsk råsocker
5 dl ljust öl

Sätt ugnen på cirka 85 grader. Salta och peppra oxläggsskivorna på ömse sidor. Skiva löken i halvmånar. Skala och dela moroten och palsternackan. Skala vitlöksklyftorna.
Täck botten av en gryta med skivad lök. Varva ingredienserna och avsluta med ett lager lök. Häll slutligen över ölen. Lägg på locket, ställ in i ugnen, och åk till jobbet.

Plocka ut grytan tio timmar senare. Tag försiktigt upp köttet; det är så mört att det faller sönder. Plocka bort benbitarna. Edit 100211: se till att märgen kommer med i såsen, den ger god smak. Använd en finmaskig hålslev för att ta upp lök, morot och palsternacka. Reducera vätskan under kraftig kokning. Tillsätt vispgrädde efter smak, och red av genom att sikta över en rågad matsked vetemjöl under vispning. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med pressad potatis.

9 kommentarer:

  1. Oxlägg har jag aldrig kommit över - kalvlägg däremot har vi ofta. Hur var märgen - god??

    SvaraRadera
  2. Oxlägg finns i stort sett alltid hos Sandströms för facvila 69:-/kilot ( minus 10% i "Köttklubb"-rabatt denna veckan). Jag äter inte märgen som den är, men låter den smälta med i såsbasen. Den ger ju en fin smak, minst sagt!
    Kalvlägg är strået vassare än oxlägg, måste jag edge. Jag lagade lammlägg innan jul; har inte bloggat det ännu, men det är på g. Det var gott!

    SvaraRadera
  3. Hej, vad tror du om att ersätta oxläggen med högrev?
    /Niklas

    SvaraRadera
  4. Niklas: det är fatiskt precis vad jag själv kommer göra nästa gång. Och det lär bli snart, för detta är verkligen gott!

    SvaraRadera
  5. Ok, tänker göra det i morgon (bitti), baserat på ditt recept. Jag kan rapportera hur det gick sen. Ev gör jag mos på jordärtskocka och mandelpotatis. Borde bli hyfsat kombination. (bra sida du har för övrigt!)

    /Niklas

    SvaraRadera
  6. Niklas: Det låter verkligen som en god kombo. Rapportera gärna! Tack för berömet, det värmer.

    SvaraRadera
  7. jaha. saknar öl, men har lite rödvin som stått ett tag i kylskåpet (garanterat oxiderat). Funderar på att ersätta ölen med vin istället...

    SvaraRadera
  8. NIklas: Då föreslår jag ett besök under Långlagat. Där återfinner du de flesta av mina idéer. Till exempel Långlagad gryta på högrev med flageoletbönor, tomat och rödvin. Som en idé.

    SvaraRadera
  9. Tack för ett underbart recept!!! Inte ofta man kommer över oxlägg men "min" lokale kravbonde har börjat sälja det. Har provat detta några gånger och det är helt suveränt. Även bytt ölen mot vin och köttet blir minst lika gott, men jag tycker såsen blir godare med öl.
    Tack för en trevlig sida.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...