lördag 13 februari 2010

Även jag kan göra aioli (tack, Pytte!)


För att ytterligare avdramatisera mina förmågor inför dem som tror att jag kan allt (ni vet vilka ni är), vill jag komma ut som (tidigare) totalt värdelös på att göra majonnäs och aioli. Det vill säga, det var så många år sedan jag ens vågade mig på att pröva, att dessa misslyckade försök får räknas som preskriberade.
I kväll skulle vi äta hamburgare med coleslaw. Jag utmanade mig själv genom att inte köpa majonnäs. I stället gjorde jag en helt sagolikt god aioli, som fick fungera både som smaksättare i vår coleslaw och som hamburgerdressing. I mitt minne fanns ett blogginlägg jag läst för några veckor sedan. Det fungerade som stöd i denna nervösa stund av tillredning.

Jag säger bara tack, tack till Pytte, som fick mig att våga pröva detta på nytt. Herregud, det är ju idiotsäkert att göra aioli. Var har jag befunnit mig de senaste sju åren? I någon sorts karantän? Nu stundar nya tider. Nu kommer jag laga majonnäs tills det sprutar ur öronen på mig.

Kombinationen av citronsaft, dijonsenap, sambal oelek och Louisiana Hot Sauce är magisk. Hamburgare har aldrig smakat bättre än så här. För att inte tala om coleslaw (recept kommer).

Aioli, med mycket
inspiration från Pytte

2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk sambal oelek
1 tsk Louisiana Hot Sauce
saft från 0,5 citron (eller efter smak)
1,5 dl varmpressad rapsolja (den kallpressade är för skarp i smaken för detta ändamål)
0,5 dl olivolja

Blanda äggulorna med senap, cironsaft, sambal och Louisiana-sås. Vispa sedan i oljan, droppvis, eller i en mycket tunnstril. Vispa, vispa vispa. Det tjocknar vackert, och - voilà, du har en fantastisk aioli. Inte svårare än så

Läs gärna detta utmärkta blogginlägg hos Pelles kök, som jag nyss snubblade över. Allt du behöver veta om majonnäs.

12 kommentarer:

 1. Jag har också åtskilliga misslyckade majonäsförsök bakom mig. Sedan har jag inte så stor motivation att lyckas heller. Jag GILLAR nämligen köpemajonäs. Jo, jag vet att det är spöstraff på det men så är det.

  SvaraRadera
 2. Majonnäs fixar jag, inga problem, bara jag får använda min 1,5-liters margretebunke. Bearnaise däremot, det är min nemesis. Lyckas aldrig. Eller ännu värre, den ser fantastisk ut i de tio sekunder det tar att lyfta kastrullen från spisen till bordet där den spricker bortom räddning.

  SvaraRadera
 3. Grattis! Skillnaden mellan hemmagjord och köpt
  majonäs (eller aioli) är större än mellan dag och natt.
  Men jag undrar hur kan du som nybörjare veta
  att kallpressad rapsolja är för skarp i smaken?
  Var fick du den kunskapen ifrån?

  SvaraRadera
 4. Anders: det finns ju faktiskt god, färdigköpt majjo. Jag utesluter inte sådan. Är nog mest barnsligt nöjd över att ha överkommit ännu en köks-fobi ;).

  Anna: Been there...precis så var det i somras. Bean sprack (efter att visserligen ha räddats, men ändå) i skålen, på väg från diskbänken till matbordet. En tragedi.
  I jämförelse känns majjo/aioli som en ren barnlek.

  Lisa N: Jag har en ganska känslig gom, när det kommer till oljor. Kallpressad rapsolja är så otroligt aromatisk och genomträngande i exempelvis en dressing, att jag helt enkelt insåg att den aldrig skulle kunna fungera i en aioli. Det hade smakat förfärligt. Samma sak med de flesta olivoljor, som är förvånadsvärt smakstarka och genomträngande, bara det att de flesta av oss är så vana vid smaken. Jag valde därför varmpressad rapsolja, som jag vet är mild och neutral, samt en gnutta av en någorlunda neutral olivolja.

  SvaraRadera
 5. Hemma hos oss är det alltid Åke, min man, som gär både majonnäs och bea, och han gör världens godaste särskilt bea. Så varför ändra ett fungerande koncept tänker jag som både misslyckats och lyckats i ett tidigare liv.

  SvaraRadera
 6. Ha en jätte mysig Alla hjärtans dag!
  Kram Daniella - BakeCake

  SvaraRadera
 7. Pia: Varför "ändra ett vinnande koncept", som man brukar säga ;)? Ta i trä, att detta inte var en engångsföreteelse.

  Dainella: Detsamma! Det är inge stor grej här hemma, men äldste sonen fick laga dessert, så han var nöjd!

  SvaraRadera
 8. Nej men oj, så mycket cred, jag blir alldeles rörd! Du är fin du. Och visst stämmer det - när man väl börjat göra egen majjo kan man äta den till allt. Och gör det också. Men jag skulle förstås ha varit tydlig med att det är varmpressad raps som gäller, eller annan smakneutral olja. Ska gå in och ändra till det i mitt inlägg! Kram!

  SvaraRadera
 9. Ok, nu läser och läser jag... hur mkt citronsaft ska med i? Och vad är vanligast med oljorna? Det står kallpressad på några och inget på de andra - de är nog varmpressade då va?

  Jag äter ju inte ens majjo och förstår inte varför jag ska ge mig i kast med detta. Men jag har gjort fluff och funderar på vad jag ska göra av alla äggulor. Det skadar väl inte att testa majonnäs då iaf :-) eller aioli. Men du, är inte det vitlök också i aioli?

  SvaraRadera
 10. Haha, men nu står det ju! Hoppas inte det stått där hela tiden om citronsaften för jag läste och läste... Tack! :-) Igår vispade och vispade jag ihop en aioli som jag nu ska använda till coleslaw. Ja, rödkålen ännu en rest som bara ligger där i kylen och, peppar peppar..., inte blivit dålig än! Ja jag letar inspiration till mitt kök! Jag är så trött på mig själv och får ta till mitt vanliga knep - börja laga andras mat och hitta rätter i alla kokböckerna att pröva så brukar jag snart börja hitta på egna mat/smakkombinationer igen.

  SvaraRadera
 11. Pytte: Du förtjänar all cred du får! Smakneutral olja är nog bra att lägga till, men det är skönt att detimnte bara är jag som glömmer saker ;). Kram!

  ÅSa: Nej, nej, du hade rätt hela tiden. Jag var inne och korrigerade igår, så fort jag läst din kommentar. Hur sjutton kunde jag glömma vitlöken och citronsaften? Utan dem, ingen aioli. Kul att du prövar. Hoppas det smakar riktigt bra!

  SvaraRadera
 12. Tack för det eminenta receptet på aioli. Hoppas att det är ok att jag skrivit receptet i min blogg och länkat till dig.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...