torsdag 18 februari 2010

Långlagad lammlägg i rödvin


Vid något tillfälle i december, mitt under adventshetsen här på bloggen, fick jag fingarna ur och köpte fina små lammläggar hos Sandströms. Att köpa dessa lammläggar var i sig en härlig upplevelse.
Förr om åren brukade jag bli både frustrerad och provocerad när jag såg på olika brittiska matlagningsprogram, där matlagaren i fråga kunde kläcka ur sig saker som:
"...ask your local butcher to order this for you".
Vilken jäkla local butcher?, tänkte jag, som då för tiden var omedveten om det utbud av kött som finns (och fanns) bortom köttdisken på ICA.
Nu vet jag, tack och lov, bättre. Jag njöt därför i högsta grad av att det inte fanns några lammläggar i disken, men att de sågades loss längre in i lokalerna medan jag stod och väntade. Jag hörde tydligt ljudet av sågen. Nu försöker jag inte vara mnakaber, jag vill bara uttrycka min uppskattning för att denna möjlighet finns att köpa kött som inte ligger vaccat i plast, eller färdigförpackat i ett tråg.

Jag gillar lägg. Fläsklägg är i mitt tycke allra godast, tätt följd av kalvlägg. Oxläggen är brutal. Dessa vackra lammläggar kändes nästan overkliga. Jag ville långlaga dem med rätt smaker. Vad passar bättre till lamm än rödvin, vitlök och rosmarin?
Min vana trogen serverar jag det långlagade kötter med en riktigt grym sås. Denna blev faktiskt något i särklass. Pressad potatis var det perfekta tillbehöret.

Långlagad lammlägg med rödvin,
vitlök och rosmarin

4 lammläggar, cika 1,5 kilo
3 dl rödvin
3 stora kvistar rosmarin
6 vitlöksklyftor, skalade
1 gul lök klyftad
2 morötter
2 lagerblad
salt och svartpeppar

Krydda läggarna runtom med salt och svartpeppar. Lägg dem i en emaljerad gjutjärnsgryta, häll i vite och tillsätt övriga ingredienser. Lägg på locket, ställ in i ugnen på cirka 85 grader och låt stå i uppemot tio timmar.
Tag ut grytan ur ugnen. Fiska upp läggarna, och sila av den goda såsbasen. Reducera denna tills 2/3 återstår, och tillsätt sedan någon deciliter vispgrädde. Red av genom att pudra över någon matsked vetemjöl. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en gnutta råsocker. Servera med pressad potatis och smörslungade haricots verts.

13 kommentarer:

 1. Vilka fina läggar! Själv jagade jag stan runt för att få tag i något liknande. Tillslut gav jag upp och valde lammbog istället.
  Igår långlagades det nämligen tocana, en rumänsk gryträtt. Får se om den blir uppskattad till kvällens möte i bokcirkeln? Det är ju inte alla som gillar lamm...
  Oroar sig fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Åh, jag lagade lammlägg i höstas och det blev riktigt gott, jag blev inte helt nöjd eftersom jag inte hade tiden att låta dem koka tillräckligt länge. Med din metod blir dem ju garanterat smältande möra ;) Frk Dill: dem finns i standardutbud hos flera av slaktarna i Hötorgshallen, där köpte jag mina.

  SvaraRadera
 3. mmm - det där är riktigt käk! Härligt //Ola

  SvaraRadera
 4. Asså, detta med långkok, det är ju verklgien det nya svarta! Så enkelt, och blir alltid bäst i världen!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina lammlägg. hörru! Blev riktigt sugen (trots att jag är proppmätt)

  SvaraRadera
 6. Hej, visst blir det gott med långlagat lamm!?! Långlagade själv lamm idag och är så lycklig över att det blev över till lunchlåda. Mums mums!

  SvaraRadera
 7. En sån härlig rätt. De ser verkligen läckra ut, lammbenen.
  Långkok är ett suveränt sätt att ta vara på såna här köttbitar. Din beskrivning från handlandet var riktigt fin, så brukar jag känna det när jag står hos slaktaren när jag är utomlands.
  Hoppas det dyker upp fler slakteributiker här hemma.

  SvaraRadera
 8. Ser fint ut! Det är lustigt hur de liksom kryper ihop och det ser nästan ut som andra lägg när de är färdiga än innan.

  Och ja, man kan undra om "the local butcher" kommer slå på bred front. Vi har ju haft specialbutiker av alla de slag tidigare som slagits ut till förmån för stormarknader och alla mittemellanbutiker.
  Samtidigt som matlagning blir allt mer populärt, fler kockar i tv, fler kokböcker etc ökar suget efter just specialaffärer. Vi vill köpa köttet hos slaktaren, osten hos ostexperten, brödet hos bagaren osv.
  Men vi slåss hela tiden mot just tiden. Det är väl mer effektivt att köpa allt man behöver på ett och samma ställe än att flänga runt till flera. Så frågan är väl hur kräsna och kvalitetsmedvetna alla kommer bli så att specialbutikerna blir en hållbar framtid. Jag jobbar så gott jag kan på det i alla fall.

  SvaraRadera
 9. Mums vad gott det såg ut! jag älskar långkok, i helgen lagade jag en gudagod rödvinssås som fick koka i 4 timmar, sen innan servering smaksatte jag med mörk choklad. Så himla gott!!!
  Hoppas du får en toppenvecka!
  Kram Erica

  SvaraRadera
 10. Ush, ännu ett inlägg vars kommentarer jag inte besvarat. Fruktansvärt pinsamt!

  Fröken Dill: Sandströms brukar nästabn alltid ha lammlägg. Din rätt låter spännande!

  Frida: Jag lagade kalv- och oxlägg hösten 2008 och kokade dem på tok för kort tid. Inget toppresultat. Nu vet jag bättre ;)!

  Silver: Tror nog du skulle uppskatta detta!

  Bendel: Mums var ordet!

  Mikaela: Långkok är så smart och så gott att det är svårt att tro att det är sant ;).

  Anna B: Visst var de vackra? Som små konstverk.

  Erka Perka: Ja, det blir mer långlagat lamm är framöver, den saken är säker!

  Fyra i huset: Gott var det!

  Birgitta H: Ja, jag hoppas verkligen att det blir fler köttbutiker, och att matbutikerna satsar på fler riktigt bra charkdiskar. Jag känner att jag själv blir mer och mer kräsen.

  Åsa: Jag är själv ineffektiviteten personifierad. Vill helst handla varje dag, och det tar tid! Men specialbutiker och över huvud taget fler lösviktsdiskar i butikerna, det vore något att önska sig.

  Erica: Vad gott det låter! LÄngesedan jag hade choklad i maten.

  SvaraRadera
 11. Om uttrycket "fingrarna ur" anspelar på något verkligt motbjudande så tycker jag det omedelbart bör rensas ur vokabuläret - inte minst när det används i samband med mat - HU!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...