torsdag 25 februari 2010

Stekt, rågmjölspanerad torskfilé med dressade, ugnsbakade grönsaker


Att variera fiskrätter är inte helt lätt. Det pendlar mellan ugnsbakad, stekt eller pocherad. Fantasin tryter understundom. Igår prövade jag en nygammal variant, som fungerade riktigt bra. Kanske låter det som ett omaka par; stekta, rågmjölspanerade torskfiléer och ugnsbakade, dressade grönsaker. Men, faktum är att det är precis tvärtom.

Jag började panera fiskfiléer med rågmjöl i somras. Innan dess hade jag bara läst om det, men aldrig testat. I all enkelhet är det rent otroligt gott. Jag vet inte vad det är med rågmjölet, men det passar helt enkelt väldigt bra att stekas.

Jag hade kunnat tänka mig att ugnsbaka även brysselkål eller blomkål i detta sällskap, men gårdagens val föll på broccoli. Den inte så grönsaksvänligt inställda delen av familjen fick klyftpotatis, medan vi andra njöt av grönsakerna, som dressades med samma goda dressing som vi använder till den nästintill uttjatade underbara brysselkålen.
Citronklyftan till torsken är i mitt tycke obligatorisk; den förhöjer hela upplevelsen.

Stekt torskfilé med dressade,
ugnsbakade grönsaker

Fisken
800 gram torskfilé, byxad och skuren i mindre bitar
rågmjöl
salt och vitpeppar
smör och kallpressad rapsolja

Krydda filébitarna runtom med salt och vitpeppar. Hetta upp smör och en skvätt rapsolja i en gjutjärnsstekpanna. Doppa filébitarna i mjöl precis innan de ska stekas. När smöret är lätt brynt, lägger du ned dem i pannan, inte för många åt gången. Stek dem några minuter på var sida, tills de fått vacker färg. Snåla inte med smöret.

Grönsakerna och dressingen
1 stor röd paprika
cirka cirka 300 gram squash
2 broccolistånd
2 rödlökar
olivolja
flingsalt

2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
flingsalt och svartpeppar

Dela broccolin i mindre buketter. Strimla paprikan, och skär squashen i ungefär lika stora bitar. Skär klyftor av rödlöken. Blanda alltsamman med olivolja och flingsalt i en ugnsfast form. Ugnsbaka på 200 grader. Rör i dem emellanåt, och kontrollera så att de inte bränns. det tar upskattningsvis mellan 20 och 30 minuter för dem att bli klara
Blanda ingrediensena till dressingen. Jag tog till lite i överkant med vår, det hade räckt med en mindre mängd. När grönsakerna är klara, häller du öber dem i en rymlig skålål, och blandar ned dressingen.

8 kommentarer:

  1. Rågpanerad fisk är verkligen så gott! Mitt intryck är att det lite har fallit tillbaka till fördel för vetemjölspanering, så det är gött att du promotar det.

    SvaraRadera
  2. Se där! Några timmar behövde vi uthärda efter ursäkten för stiltje innan du levererade ännu ett klockrent recept. Du har inget att be om ursäkt för inte.

    SvaraRadera
  3. Det här lät gott! Grönsakerna ser mustiga och goda ut, ska detfinitivt testa!

    Ett tips när du panerar kött, tex kalv- eller skinkschnitzel är att blanda ströbröd (eller rågmjöl) med riven parmesan. Det blir smarrigt värre! :)

    SvaraRadera
  4. Så enkelt och sååå gott!
    Tycker Dillen

    SvaraRadera
  5. jag är så dålig på att göra fisk och det beror mest på att jag inte är så rackarns bra på det. Väldigt sällan blir det sådär fint och gott som det ser ut att vara på din bild :)

    SvaraRadera
  6. Älskar fisk! Tråkigt nog lagar man det inte lika ofta som man skulle vilja. Varför kan man ju undra? Kanske ren lathet! Maträtten ser iallafall mumma ut! Ha en fin kväll vännen!

    Hälsningar Carro

    SvaraRadera
  7. Erka Perka: Visst är rågmjölet magiskt? Nu "vet" jag förresten vem du "är". Din kompis V är kompis med min kompis A. It's a small world ;)!

    Frida: Tack, du är en raring!

    Marlene: Det är verkligen gott, jag gör gärna så med kycklinglårfiléer. det var längesedan, för övrigt tack för påminnelsen.

    Fröken Dill: Tackar!

    Helena: Det är nog mest en vanesak - och så beror det givetvis på tillgången på fisk. Tack för komplimangen!

    Systrarna Yster: Jo, det kan kännas krångligare med fisk, det tycker faktiskt jag också. Gäller att ha några säkra kort att ta till. Hoppas ni får en skön helg (skriver jag som svarar på alla kommentarer så himla sent nu för tiden).

    SvaraRadera
  8. Det är inte dumt att ugnsbaka grönsaker. Enkelt och sköter sig mest själv. Toppen! Dressingen också busenkel och lätt att smakvariera.
    Äh, här ska bli andra bullar i köket! Det är ju bara att göra en långpanna så har jag mat för flera dagar :-)

    Och bara mjöl ja, det räcker ju. Vad är det för skillnad att använda råg- mot vetemjöl? Är de "konsistensen"/krispet/ytan, smaken eller både och?
    Jag minns när jag var liten och fick hjälpa mamma att vända fisken, först i ägg och sedan ströbröd och salt. Det va tider det. Åt med stuvad spenat och kokt potatis till det :-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...