måndag 1 februari 2010

Veckans vego:
Quesadillas med
svarta bönor och squash

Är det inte ett gott betyg så säg, när man
inte hinner fota innan maten är uppäten?

Den förkylning som höll vår yngsta dotter i sitt grepp hela förra veckan har nu nått min kropp. Jag är inte helt sänkt, men inte heller på topp. Att i detta tillstånd fundera över middagsmat är emellertid inte någon barnlek.
Jag försöker hålla fast vid att vi ska äta en vegetarisk måltid i veckan, och i veckan som gick åt vi faktiskt hela två sådana. Givetvis var det den gamla klassikern spagetti och tomatsås som låg bakom det hela.

I dag var jag av förklarliga skäl både trött och trög. Att slänga ihop vegetariska quesadillas får väl närmast betraktas som en snilleblixt. Helfabrikat så som tortillas känns nästan lite syndigt vardagslyxiga i sammanhanget. Jag säger som Fröken Dill, att om jag bara hade haft ett bra recept, så hade jag gärna prövat att baka egna. Jag kompenserade denna försyndelse genom att laga en egen, mild salsa. Jag gjorde en variant på min mans salsa, fast utan koriander, då majoriteten av familjen ställer sig mycket skeptisk till denna genomträngande ört, och jag ville kunna använda mig av salsan till bönröran.

Måltiden blev mycket uppskattad av barnen. Den minst sagt grönsaksskeptiske äldste sonen åt med god aptit, ända tills han förstod att det inte enbart var bönor och salsa i röran, utan även squash. Vi gjorde då en överenskommelse om att jag framöver inte ska berätta för mycket om ingredienserna i maten jag lagar, för "om du inte säger något, så märker jag det inte", som sonen själv så klokt sade. En god strategi inför framtida vegetariska måltider.

En annan salsa
1 burk Mutti krossade tomater
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk riven gul lök
salt, svartpeppar, råsocker
1 dl bladpersilja
limesaft efter smak

Mixa alltsamman stötvis. Det får inte bli för slätt.

Ta undan två deciliter salsa som ska användas till bön- och squashröran.

Röra på svarta bönor och squash
resten av den gula löken från salsan, riven
1 vitlöksklyfta, riven
150 gram squash, fint tärnad
0,5 tsk pasilla chili
olivolja
2 dl av salsan
2 burkar svarta bönor
3 deciliter lagrad prästost
12 mjuka tortillas

guacamole, salsa, gräddfil, majs

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs lök, vitlök och squash tillsammans med Pasilla-chili. När alltsamman mjuknat, tillsätter du två deciliter av salsan samt de sköljda, avrunna bönorna. Fräs på medelvärme i några minuter, och krossa därefter bönorna med en potatisstöt.

Sätt ugnen på 200 grader. Sprid lite ost på cirka 6 mjuka tortillas, bred sedan på ett par matskedar av bönröran; strö lite mer ost över, och täck med tortillas. Grädda i övre delen av ugnen i några minuter, tills den översta tortilan fått lite färg och osten smält. Tag då ut dem, vänta någob minut, och dela sedan i snibbar med en vass kniv.
Servera med guacamole, salsa, grädfil, majs och kall öl.

8 kommentarer:

  1. Aha, quesadillas, det var en bra idé till Meatless Monday! Vi brukar göra med kyckling men det skulle ju gå lika bra med bönor. Och mycket ost. =)

    Jag snodde ihop en pastasås med kidneybönor och champinjoner till dagens vegomiddag, för att vara helt improviserad så blev den riktigt lyckad.

    SvaraRadera
  2. Kul kommentar där om att fotografera maten :) Här gör vi en särskild "fototallrik" som jag själv får äta då det ofta hinner svalna under tiden.. :/
    --
    Jag tycker det är så kul att #meatlessmonday smittar av sig, det märk så väl twitter när jag eller Rebecca initierar #middag som fråga. Kanske kan få folk att tänka till och våga prova iaf :)
    --
    Lova att säga till när och om du hittar eller uppfinner plattbröd, vi vill också göra egna!

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Martina: Ja, jo - här blev det också pastasås med kidneybönor.. Wierd eh?

    SvaraRadera
  4. Quesadillas är aldrig fel. Vi brukar klippa våra i lättätna bitar och här hemma blir det nästan slagsmål om dessa! Vi måste dela upp dem rättvist från början, annars anklagar J mig för att ha roffat åt mig mer än min andel (och han har möjligen rätt...)
    Tror fröken Dill

    SvaraRadera
  5. Sist jag gjorde quesadillas var med julskinkerester eftr tipsa av Öhman. Men nog ska väl ett par vegetariska kunna slinka ner också?
    Roligt med din "köttfärsfria" tomatsås, Annika. Jag gör exakt likadant och barnen har sedan länge accepterat smakbilden genom köttfärssåsen, så rotselleri, morot och lök slinker ner utan problem. Bra med mat som inte går att peta i för mycket.

    SvaraRadera
  6. Mimmis tortilla-recept är toppen!
    http://mimmismat.wordpress.com/2008/11/13/tortillas-av-vete-eller-majsmjol/

    SvaraRadera
  7. Gott gott! Försöker låta bli ost så jag viker/rullar in bönröra och salsa i tortillas istället :-) (fast en varm tortillas fylld med bara ost, het chili och koriander går inte av för hackor!)

    Krya på dig! Krams

    SvaraRadera
  8. Martina: Klart du ska pröva med bönor. Och bean burritos - det är gott!

    Kari: Jättekul att det sprider sig! Det är verkligen en bra idé. Ett kul sätt att utmana sig själv, och att laga god mat!

    Fröken Dill: Vi gört alltid så mycket så det garanterat blir över - just för att slippa ert lilla dilemma. Notera Annicas länk till Mimmis Mat, och ett tortillarecept, här nedan!

    Anna B: Jag var så lycklig över att komma på något som var så enkelt och ändå så gott! Det var min turkväll. Lura i barnen grönsaker är ett projekt som kommer att pågå i åratal ;).

    Annica: Fantastiskt - tack för tipset!

    Åsa: Tack! Låta bli ost, det är inte aktuellt här ;). Men, det fungerar givetvis utan. Vi brukar göra bean burritos, och då har vi sallad och tomat i.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...