måndag 22 februari 2010

Veckans vego: soppa på spenat och cannelinibönor


Det kanske är att göra det lite väl enkelt för sig, att ta min gamla favoritsoppa, och bulka upp den med bönor? Det struntar jag i. Vintern håller på att ta kål på mig. Allt är jobbigt och omständigt, allt tar längre tid; till och med barnen verkar ha tröttnat på snön.
Jag orkar inte vara kreativ. Greppar i stället den första tanke som slog mig då jag funderade kring vad vi har i frys och skafferi. Detta är i sig lite lustigt och ganska intressant, att mina försök till en dag i veckan med vegetarisk mat ofta tar avstamp i vad vi redan har hemma.

Förra veckan blev det inget nyskapande, det blev en tomatsås och spagetti-middag. Denna soppa, som är såväl billig som oväntat god, får kompensera för två veckors avsaknad av kreativitet. Jag blev helt ärligt glatt överraskad av att några så enkla förändringar kunde resultera i en helt ny spenatsoppa. Så lik den gamla vanliga, men ändå så annorlunda.

Soppa på spenat och cannelinibönor
600 gram fryst, hackad spenat
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
svartpeppar
1 burk cannelinibönor
1 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta, riven
parmesanost

Koka upp vattnet och buljongtärningar i en kastrull. Tillsätt spenaten. Ge alltsamman ett uppkok, och låt den sedan småkoka i fem-tio minuter. Skölj under tiden av cannelinibönorna, och mixa dem med grädden. Blanda ned bönsmeten ordentligt i spenatsoppan. Smaka av med riven vitlök och svartpeppar. Servera med finriven parmesanost, samt mer svartpeppar, för den som så önskar.

6 kommentarer:

 1. Soppa är bra och enkelt att göra vegetariskt, jag funderar på att sno ihop nån rotsakssoppa med röda linser och creme fraiche till nästa veckas Meatless Monday. Förra veckan åt vi champinjonsoppa och idag blev det cannelloni fyllda med philadelphiaost, gröna ärtor och soltorkade tomater.

  SvaraRadera
 2. Med risk för att låta lite fjäskig - det där med att du lagar middag (vegetariskt eller ej) utifrån vad du har hemma, tycker jag är ett tecken på kreativitet och sinne för matlagning. Jag har alltid tyckt det är imponerande med folk som tar sig en sniff i kylskåpet och sedan roddar ihop en sjysst middag.

  SvaraRadera
 3. Oj, den lät mer än god. Och då ska man betänka att jag normalt inte gillar gräddiga spenatsoppor... Men med parmesan... och vitlök... och goda bönor... MUMS!
  Vintern är förfärlig. Igår såg jag en mamma med barn i vagn vid Alvik som fick rådet av SL-personalen att GÅ till Vällingby eftersom det ändå inte fanns någon plats i ersättningsbussarna. Det är så att man kan gråta!
  Tycker Dillen

  SvaraRadera
 4. Soppa, det behöver vi nu när kylan har bitit sig fast! Trots att jag inte är mycket för spenat så måste jag nog säga att jag tycker att det låter riktigt gott. Det ser hur som helst väldigt trevligt ut!

  SvaraRadera
 5. Aah, det var ingen dum idé att mixa ner lite bönor i spenatsoppan. Det ska jag komma ihåg till nästa gång!

  SvaraRadera
 6. Åh den soppan låter god! Jag har liksom glömt bort att man kan göra soppa på spenat, trots att vi åt det ofta när jag var liten. Med kokta ägghalvor :) Ska definitivt testa denna!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...