måndag 15 februari 2010

När vi tog coleslaw till en ny nivå


Jag vet att jag har bloggat om såväl hamburgare som om coleslaw tidigare, men den coleslaw vi gjorde lördags i kväll slog allt vi gjort med hästlängder.
Först och främst gjorde vi överdimensionerat mycket dressing, som kålen fick ligga och suga i sig. Utöver detta blandade vi ned den grymma aiolin med gräddfilen, och dressade kålen med denna sagolikt krämiga blandning.

Coleslaw kan vara ganska motbjudande om det tillreds på fel sätt. Denna coleslaw är däremot den godaste jag någonsin ätit.

Världens förmodligen godaste coleslaw
cirka 750 gram strimlad vitkål
6 msk äppelcidervinäger
3 tsk salt
3 tsk socker
1,5 tsk Dijonsenap
svartpeppar

1 dl aioli
1,5 dl gräddfil

Blanda vinäger, salt, socker, senap och svartpeppar dressingen, och blötlägg kålen i detta; gärna i uppemot en timma. Häll sedan av drssingen, och blanda ned aioli och gräddfil.
Smaka, och du kommer att önska att du gjort dubbel sats.

Burgare på nötfärs, såklart, med lättstekt bacon i smeten. Heinz ketchup, romansallat, romanticatomater, tunnt skivad gul lök, champinjoner som fått steka i smör direkt efter burgarna, och så aioli på det. Brödet är ett experiment på hamburgerbröd med vetesur. Alltsamman blir en närapå religiös upplevelse.

16 kommentarer:

  1. Oj oj, ja Coleslaw ska man inte underskatta. Det gäller bara att få till den på "rätt" sätt. Dijonsenapen står överst på inköpslistan denna veckan. Undra om det går lika bra med rödkål? Och så är det ju den där aiolin också... hrm, det blir något av en utmaning i köket denna veckan kan jag tro :-)

    SvaraRadera
  2. Ser heeelt magiskt ut, både burgare och slaw, wow, aioli måste verkligen varit kronan på verket!

    SvaraRadera
  3. Jag som är kallskänka egentligen har gjort mer slaw än jag vill tänka på.... men prova att söta med äppeljuice eller rårivna morötter istället för sockret, supergott!

    @Åsa: Alla sorters kål går i princip lika bra!

    SvaraRadera
  4. Gud va gott det ser ut!! Har satt en tagg på ditt aiolirecept och skall absolut testa det.

    /Nina

    SvaraRadera
  5. Ser fantastiskt ut! Skall prova den här receptet nästa gång det blir burgare till middag!

    SvaraRadera
  6. Hemmagjorda hamburgare är toppen! Undrar om man kan göra coleslawen på en blandning av vit- och rödkål, för dessa två finns i kylskåpet just nu.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  7. Hej Annika! Hoppas att allt är bra med dig! :-)

    Jag kommenterar väldigt sällan här inne nuförtiden, men jag är här - nästan varje dag och kikar in. Måste bara säga att jag tycker att du är en fantastisk matlagare! Vilken fin och god mat du skapar! Och jag älskar dina långa texter du skriver till varje recept. Så det jag vill säga är att det är oerhört härligt att titta in här. Tack för att du är en sådan bra matbloggare! Kram, Jennie.

    SvaraRadera
  8. Åsa: Förstår av andra kommentarer att det blir coleslax och aioli. Härligt!

    Mikaela: Det var magiskt. Jag blir hungrik bara jag tänker på det!

    Kristin: Jag ska definitivt pröva med något annat än sicker nästa gång!

    Nina: Tack, det var det!

    Filibabba: Ett vinnande koncept, helt klart!

    Emma: Rekommenderas, det är faktiskt mycket godare än traditionell dressing !

    Fröken Dill: Vilken vacker coleslaw om man blandar vit och röd! En tanke jag tar med mig...

    Jennie: Tack snälla du för de fina orden, jag blir jätteglad! Hoppas du trivs på praktiken på Sjömagasinet och får lära dig massor! Kram tillbaka!

    SvaraRadera
  9. Aj så gott det lät!
    Ångrar att det blev foreller till middag.

    SvaraRadera
  10. Anders Ö: Jag noterar glatt att du senare lagade både colesklaw och aioli!

    SvaraRadera
  11. Jättegod coleslaw! Jag gjorde den igår - tack!

    SvaraRadera
  12. Min blev katastrof, vinäger och salt tog över, skulle ha gjort Mobergs istället

    K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste blivit för stora matskedar..kanske. Jag tog måttliga skedar och försiktigt av senapen eftersom dijonsenapen är mkt distinkt i smaken. Lika så med saltet. Blev mkt god använde dock bernaisesås istället för aioli som jag inte hade..

      Radera
    2. Måste blivit för stora matskedar..kanske. Jag tog måttliga skedar och försiktigt av senapen eftersom dijonsenapen är mkt distinkt i smaken. Lika så med saltet. Blev mkt god använde dock bernaisesås istället för aioli som jag inte hade..

      Radera
  13. Hallå!

    Hade provat diverse olika recept på Coleslow samt även ätit otaliga gånger på diverse krogar. Hade slutligen kommit fram till att Coleslow är ett något överskattat tillbehör som varierar från uselt till OK.

    Detta var innan jag testade det här recept och blev helt fast, en MAGISKT god Coleslow som slår allt annat jag testat med hästlängder. Numera ett givet tillbehör här hemma vid grillning.

    MVH
    //JN

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...