torsdag 4 februari 2010

Långlagad karré, ännu en gång


Jag är så trött att jag skulle kunna somna framför datorn. Trots det måste jag dela med mig av min senaste långlagning. Jag åt den inte i går kväll då familjen avnjöt den, utan först tidigare i dag, till lunch. Det var riktigt roligt med någorlunda nya smaker. Jag valde att slänga i vad som fanns i grönsakslådan och att krydda upp karrén i fråga med det fantastiska paprikapulvret Pimentón de la Vera. Tillvägagångssättet var mycket impressionistisk i går morse, då jag satte en deg för kalljäsning över dagen, samt försökte äta frukost, medan jag vidtog alla mått och steg inför karréns förädling.
I vanlig ordning fick härligheten sedan stå i ugnen hela dagen. Jag satte in grytan vid kvart över sju i går morse, och tog inte ut den förrän tio timmar senare.

Vilken oerhörd lyx det är att komma hem till ett hus som doftar ljuvligt av långlagad gryta. Det får mig att känna mig på något märkligt vis omhändertagen; fast av mig själv. Min omtanke om mig själv kommer givetvis även resten av familjen tillgodo. Den var särskilt passande just i går kväll, eftersom det var en sällsynt trött make som gjorde entré, och mer eller mindre tog över stafettpinnen i dörren -då jag skulle ut och äta med några vänner.

Det här är en variant jag varmt kan rekommendera till alla er andra långlagare; jag vet vid det här laget att vi är ett par stycken. Trots att ingredienserna vare sig är exotiska eller extravaganta, så blev resultatet otroligt välsmakande, och det skiljer sig faktiskt markant från tidigare karrévarianter.
Håll till godo.

Långlagad karré med ratatouille-variant och rostat, sött paprikapulver
1,2 kg karré
1 gul lök, finhackad
150 gram squash, delad i lite större bitar
1 stor röd paprika, grovt strimlad och delad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl rödvin
1 burk Mutti krossade tomater
2 lagerblad
socker, salt, svartpeppar
rökt paprikapulver, Pimentón de la vera

Sätt ugnen 90 80-90 grader. Häll olivolja i botten av en emaljerad gjutjärnskastrull. Salta och peppra karrén runtom, och strö ganska generöst med paprikapulver över dess yta. Bu mätte jag för ovanlighetens skull inte mängden, men jag skulle tippa at jag tog närmare två teskedar, sammanlagt. Lägg sedan karrén i grytan. Strö grönsakerna, löken och vitlöken runtom. Stick ned lagerbladen. Häll över vin och tomatkonserv. Strö över socker, och lite mer salt.
Lägg på locket, ställ grytan i ugnen, och åk till jobbet.

Tio timmar senare plockar du ut en varm, doftande gryta ur ugnen. tag ur karrén, och lägg den på ett fat, för att svalna - eller täck över den, om du vill att den ska hålla värmen. reducera såsen, och koka under tiden det ris eller den pasta du kanske vill ha till.
Smaka av såsen.
Ät.

15 kommentarer:

 1. Det låter otroligt gott, vågar du verkligen lämna ugnen på hela dagen?

  SvaraRadera
 2. Med risk för att bli tjatig, jag MÄSTE komma över min fläskofobi. Vi såg hur dansk fläskstek tillagades på TV igår och J stirrade med klotrunda ögon. Din variant lät om möjligt ännu mer frestande...
  Allra senast till våren, när vi åter håller till i närheten av Skebo Kött ska jag laga helt fläskkött.
  Hoppas Dillen

  SvaraRadera
 3. Med anledning av Fröken Dills kommentar: jag har provat långlaga lamm. Det blir också tusan så gott så gillar man inte fläsk rekommenderar jag varmt att ta lamm istället.

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Receptet låter helläckert men när jag läser så står det inne i texten att jag skall hälla i tomatkonserv och det står inte med i ingredienserna?

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Med inspiration från dig har jag nu långlagat märgpipa, karré o högrev. Favoriten är högrev som blev så trådigt fin att det var bara att ta gaffeln o mosa köttet. Karrén tyckte jag blev lite väl mjuk - barnen klagade på att det inte var något tuggmotstånd, vilket var det sista jag trodde jag skulle höra. Märgpipan blev också väldigt god. Tack för all inspiration!
  Wiveca

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Var i Stockholm hittar jag detta underbara
  paprikapulver?

  Vet du, som ibland åker till Göteborg, var jag
  kan hitta det där?

  SvaraRadera
 7. Hejsan, gör det någon skillnad om gjutjärnsgrytan inte är emaljerad?

  SvaraRadera
 8. Marika:

  Fröken Dill:


  Martina: Jag har fått frågan tidigare, och jag är kanske lite avtrubbad, men jag är inte det minsta orolig över at ha ugnen på 80-90 grader över dagen. det är mycket vätska i grytan, och såpass låg temperatur - det kan så att säga inte "hända" så mycket. Men, det går så klart lika bra att långlaga över natten, sedan kyla ned, och värma på till middagen.

  Fröken Dill: Du får börja med karré-KBT ;). Själv hade jag kalvlever-KBT härom kvällen, då jag beställde kalvlever anglais på Enskede Värdshus.

  Erka Perka: Lamm har jag inte prövat att långlaga - ännu. Bra tips!

  Anders: Tack! Och ett extra tack för korr! Missade det i hastigheten. Åtgärdat!

  Wiveca: Tack själv! Så roligt att få feedback. Jag tycker att långlagning är helt fantastiskt. Håller med om att karré kan bli extremt mjuk i konsistensen, men jag gillar det.

  Anonym: Här i Stockholm finns det på Sandströms Kött och Chark (Söderhallarna, Nacka Forum eller Älvsjö). I göteborg borde det kunna finnas i Saluhallen, hos någon kötthandlare (gissar)?

  Anonym: Jag skulle inte tro det. Skriver emaljerad gjutjärnsgryta mest därför att det är sådana (Le Creuset) jag använder mig av, och det är resultatet av långlagning i dem jag kan redogöra för. Jag kan tänlka mig att det borde kunna fungera alldeles utmärkt i en klassisk lergryta.

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Anonym 1 här.
  Tack för svaret var jag(en landsbygdsbo mitt
  emellan storstäderna) kan köpa paprikapulvret.

  Jag tror, att anomym 2 undrar om det går att
  använda en gjutjärnsgryta, typ Kockums oemal-
  jerade. Det går utmärkt, tycker jag. Men jag
  har kanske inte världens mest förfinade smak-
  lökar.

  Törs du ha locket på din Le Creusetgryta på
  under alla timmarna eller täcker du med folio?

  Jag är nybliven ägere till en sådan gryta.
  Underbart!!!

  SvaraRadera
 10. Karrén ser riktigt fin ut, får jag ta och göra. Skrattade gott åt kalvlever-KBT :-D

  SvaraRadera
 11. Hej igen! Med anledning om frågan om långlagat i gjutjärnsgryta eller inte. Jag långlagar i gjutjärnsgryta. Det blir jättebra. För min del är det dessutom extra bra eftersom jag tenderar att få dåliga blodvärden och gjutjärnsgrytor fäller av lite järn. Fick tips om det när jag var gravid.

  En grej till om långlagat lamm och med anledning av Wivecas kommentar. Om man vill ha fast kan man långlaga med nät. Då blir det nästan lika fast som en stek. Antar att samma gäller för fläskkött :-)

  SvaraRadera
 12. Anonym: Det var så lite så! Precis som Erka Perka skriver i kommentaren nedan, och som du skriver, så går det utmärkt att använda en vanlig gjutjärnsgryta. Mitt svar på frågan i kommentaren lät lite märkligt. "Det tror jag inte" syftade som svar på om det blir någon skillnad i en gjutjärnsgryta. Det är viktigt, det här med hur man formulerar sig i skrift ;).

  Anna B: De blir makalöst gott. Jo, jag tar min lever-KBT på allvar :)!

  Erka Perka: Bra att du förtydligade och kom med exempel. MItt svar i kommentaren blev lite komstigt, utanför sitt sammanhang.
  Tack även för tipset med nät!

  SvaraRadera
 13. Till dig Annika och alla lyckliga Le Creuset-
  grytägares kännedom.
  Grytorna tål upp till 220 draders ugnsvärme.
  (undantag deras stekpannor med trähandtag).
  Knoppen på locket är av bakelit och skulle den
  skadas så kan man köpa en ny separat. Den sitter ju fäst med en skruv. Fiffigt!!

  SvaraRadera
 14. Le Creuset har ändrat sig(gammal uppgift ovan?)
  numera är det 190 grader som gäller.

  SvaraRadera
 15. Vad många bra tips och recept med långkok, upptäckte din blogg igår nät mitt lamm låg i ugnen. Basen (tomat o grönsaker) var samma men jag kryddade med öl, kakao, chipotle, färsk chilli, spiskummin, kanel, lime, salt o peppar.
  Tagliatelle och parmesan Mums
  Gabriel

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...