måndag 1 februari 2010

Stjärnanis-panna cotta med
passionsfrukt, physalis och
rostade pistagenötter


Vi hade vännerna P och K på middag i lördags. Till förrät åt vi snittarna jag skrev om igår; varmrätten ska jag rapportera om så snart jag skrivit klart. Under tiden kan jag bjuda på receptet på den goda desserten.
Jag är oerhört förtjust i panna cotta, och har hunnit med att publicera recept på ett flertal varianter här på bloggen. Nu ville jag pröva en receptidé som dök upp i mitt huvud för en tid sedan.
Jag var så inbilsk att jag antog att jag skulle vara först med att smaksätta panna cotta med stjärnanis; tro för allt i världen inte det. Däremot hade jag inte stött på det någonstans innan idén dök upp i just mitt huvud.
Stjärnanis är en fantastisk krydda. Bara doften ur den nyöppnade påsen är i sig en njutning. Jag måste laga stjärnanisglass, den saken är säker.

Om det inte vore för att jag vabbat hela veckan, hade jag handlat fin frukt på butiken nära mitt jobb, där det finns perfekt mogen mango, lådvis med lichi och även riktigt skrumpet mogna passionsfrukter en masse.
När jag nu i stället var hänvisad till lokala ICA's utbud av dyr och föhga ogen frukt, fick jag nöja mig med att kombinera physalis, passionsfrukt och pistagenötter. Det blev inte dumt, det heller.

Stjärnanis-panna cotta (6 portioner)
6 dl vispgrädde
0,5 dl råsocker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
8 stjärnanis, grovt mortlade
3 gelatinblad

Häll grädden i en kastrull, oc tillsätt socker, vaniljpulver och stjärnanis. Värm tills grädden nästan kokar. Tag sedan kastrullen från plattan, och låt grädden stå och dra åt sig smaken från stjärnanis i åtminstone en halvtimma. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Tillsätt dem sedan i grädden, och rör om så att de löser sig i den fortfarande ljumma vätskan. Sila sedan av strärnanisen, och fördela blandningen i önskat antal skålar eller glas. Ställ i kylskåp i åtminstone två timmar.

Jag valde som sagt physalis, passionsfrukt och rostade pistagenötter som tillbehör. Syrliga smaker passar så bra tillsammans med panna cottans sötma. Jag kan även tänka mig att stjärnanis hade fungerat fint tillsammans med exempelvis rårörda hjortron, eller ett syrligt täcke av havtornsgelé. Dessa varianter vill jag pröva vid ett annat tillfälle.

8 kommentarer:

 1. Mmmm, frukt och stjärnanis går ju så bra ihop.

  SvaraRadera
 2. Sååå gott det ser ut och låter som det smakar oxå. Trevlig dessertidé!

  SvaraRadera
 3. Mums vad gott det låter - äntligen ett tillfälle att använda påsen med stjärnanis som legat orörd i skafferiet så länge.

  SvaraRadera
 4. En dessert som fungerar med kokplatta! Det gillar vi, speciellt när de är lika vackra att se på som den här. :)

  SvaraRadera
 5. Jag hade en jättemärklig dröm i natt, jag skulle laga efterrätt åt Jan Hedh och gjorde blåbärspannacotta gjord på yoghurt, under detta låg en fruktsallad med passion, mango och ananas. För att göra det ännu bättre så brände jag av socker ovanpå, kanske borde prova.... Ännu märkligare var att Jan H. var involverad med den italienska maffian.
  Men din efterrätt verkar ju god på riktigt!

  SvaraRadera
 6. Låter intressant och väldigt gott med stjärnanis i panna cottan. Mycket pannacotta nu. Vi gjorde jag apelsinpannacotta i helgen.

  SvaraRadera
 7. Chez Sofia: Låter gott! Jag ska genast ta och läsa i kapp hos dig. Har haft så dåligt med tid för andra matbloggar på sistone!

  SvaraRadera
 8. Erka Perka: Ja, visst gör de?

  Design A Cake: Tack! Jo, det var verkligen gott.

  Mamma Mimmi: Då har du ju all anledning att pröva :)!

  Frida: Just det, perfekt för er!

  Kristin: Tack! Vilken fantastisk dröm! Och det låter ju faktiskt gott, dessutom.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...