onsdag 17 februari 2010

För den goda sakens skull

Notera fläckarna på duken i bakgrunden.
Vi framhärdar med vit duk på matbordet;
mot alla odds, fyrabarnsfamilj som vi är.

Jag blev under gårdagseftermiddagen via bloggvärlden medveten om att det var "Semmeldagen". Även våra barn upplyste mig om detta. Jag insåg att det förpliktigade.
Den deg jag satte i går kväll blev inte optimal; inget att blogga om. Kanske borde jag inte experimentera med vetesur i söta degar klockan kvart över fem en tidsdag i februari. Jag borde helt klart ha hållit mig till mitt klassiska recept på vetedeg. Smaken var det inget fel på, konsistensen var däremot ingen hit. Grädden var något för hårt vispad. Erkännas ska att utseendet lovar mer än de faktiskt höll.

Allra godast var den hemgjorda mandelmassan. Jag kommer sannolikt aldrig mer köpa fabrikstillverkad sådan. Och då ska ni ändå veta att mina mandlar inte var så fantastiska, snarare lite halvgammalt skafferirens. Tänk hur gott det då måste vara med riktigt fina mandlar.

Om jag ska köpa mig en semla i år, så skulle jag nog välja att pröva en semla från Petite France. Sébastien skriver om semlorna så att det vattnas i munnen. Jag blir så grymt imponerad av sådant hantverk. Tänk dessutom att de fick andra priset i DN På Stan´s semmeltest. Som Sébastien själv skriver:
"Det hade varit jobbigt att komma först i ett semeltest! Eller hur, alltså Petite France, ett franskt bageri som gör semlor!"

Inte så konstigt att de placerade sig så högt, med en deg på vetesur som fått jäsa mellan femton och arton timmar i rumstemperatur, och med äkta vanilj från Madagaskar i mandelmassan. Där snackar vi kultur. Det är annat än de semlor man köper i tvåpack på ICA.

Hemgjord mandelmassa
50 gram sötmandel med skal
50 gram skållad, skalad sötmandel
0,5 dl ekologiskt rörsocker (Dansukker)
0,5 dl råsocker flor
en skvätt vispgrädde, för konsistensens skull

Mixa alltsamman. Tillsätt vispgrädde tills mandelmassan fått den konsistens du tycker den ska ha. Låt den gärna vila en stund innan den ska användas.

12 kommentarer:

 1. Ha - vi hade nästan identisk text om hemmagjord mandelmasa som även jag fick till härom dagen - vilken hit det blev bland både stora och små. Semla äger!

  SvaraRadera
 2. SIlver: Vi har lika god smak, med andra ord ;).

  SvaraRadera
 3. Lyckades klämma i mig två normalstora semlor igår, helt oväntat fick vi semla på jobbet och det var redan bestämt att det skulle ätas semla hemma på kvällen. Vad gör man inte för att hålla traditionerna vid liv?

  SvaraRadera
 4. Åh vilka fina semlor!
  Jag och sonen, delade på en idag som mellanmål!
  Trevlig kväll på dig
  Kramelikram Camilla ♥ ♥

  SvaraRadera
 5. Jag bakade semlabullar på ditt saffransrecept förra veckan (fast nymald kardemumma istället för saffran förstås). De är nästan slut! Vi har haft "för många gäster" på sistone helt enkelt. Kanske blir till att baka en sats till. Men Någon hemgjord mandelmassa blir det inte, vi har ingen mixer (vi hade en matberedare en gång men när den stått oanvänd i flera år och matberedaren på landet pajade så skänkte vi vår till mina föräldrar). Stavmixer har vi förstås men det är ju inte samma sak.

  SvaraRadera
 6. Sjyst! Och vad fint att ni äter på vit duk.

  Och visst är det inspirerande med såna som Sebastien!

  SvaraRadera
 7. Oj, avancerat! Måste ha varit väldigt goda semlor. Själv fick jag en rätt OK semla på jobbet. Bra, för det är mycket jobb nu...
  Fantastiskt med vit duk. Det klarar inte ens vi. Jag tror jag har minst två vita dukar med fläckar som inte går bort. Å andra sidan brukar jag köpa dem billigt på Stadsmissionen.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 8. Kan meddela att Petite France semlor höll vad de lovade...i år hade jag ju en fullgod ursäkt för att inte baka egna (vilket jag inte har gjort de år jag har varit ursäktslös heller i och för sig). Dina var i alla fal väldans fina :)

  SvaraRadera
 9. Tyckte det cvar kul att notera detsamma som Silver här ovan, känner mig rätt övertygad om att jag skulle dela er uppfattning, skulle jag bara idas prova! :)

  SvaraRadera
 10. Missade fettisdagen i år :(
  Ser gott ut. FÅr pröva detta recept!

  SvaraRadera
 11. När jag vispat rädden lite för hårt har jag provat att röra ner en liten, liten skvätt mjölk. Det räddar det hela.

  SvaraRadera
 12. Pinsamt sena svar på era kommentarer, men, håll tillgog ändå:

  Anna: Jag är grymt imponerad!

  Camilla: Tack! Jo, de blev i varje fall snygga på bild ;).

  Pernilla: det receptet skulle jag ha hållit mig till. Och hemlagad mandelmassa är ju inte något måste.

  bendel: Sébastien är ju fantastisk. Och vi är så tacksamma vår våra "restaurangdukar" (non-wowen)sp, tål det mesta från tomatsås till blåbärssylt, och som inte ens behöver strykas!

  Fröken Dill: Vilket bra tips att köpa dukar på Stadsmissionen! Det ska jag ha i åtanke.

  Frida: Jag har inte kommit mig iväg ännu. Kanske nästa vecka. Hoppas på det.

  Recept. det var nära att också jag missat det. Om jag inte varit internet.knarkaer ;).

  Mathilda: det är ett bra tips. Tyvärrinsåg jag för sent att den var för fast, dvs när jag redn hade den i spritstyllen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...