torsdag 11 februari 2010

Jag har gjort det igen


Projektet hitta nya sätt att använda överblivna äggvitor har nått ännu en fas. Inget märkvärdigt eller nytt; vi skulle kunna kalla det för en variation på den förra gratängen.
I dag hade min lokala ICA-butik bra pris på röding, varför det fick bli dagens val av fisk. Till skillnad från senast prövade jag idag att vända ned en liten stuvning i äggvispet, vilket fungerade mycket bra. Det resulterade i ett sorts saftigt, fluffigt täcke ovanpå de varsamt ugnsbakade rödingfiléerna. Dessa blev perfekt tillagade; tidsangivelsen och gradantalet är sannolikt ganska viktiga för att uppnå ett lyckat resultat.

Mina foton gör verkligen inte fisken rättvisa. Den här sortens mat är ganska otacksam att återge på bild. Jag uppmanar alla att pröva detta - det fungerar garanterat lika bra ovanpå en laxfilé, om du inte får tag på eller uppskattar röding. Många brukar beklaga att de inte äter fisk så ofta som de skulle vilja, och tillägga att det är svårt att variera sig. Se här - då har ni något att utgå ifrån nästa gång!

Röding med fluffigt täcke
4 rödingfilé (cirka 800 gram)
smör till formen
salt och vitpeppar
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk hummerfond
1/4 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
1 smk maizena

0,5 dl hackad dill
5 äggvitor
1-1,5 dl finriven parmesanost

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form, och lägg i filéerna tätt, med skinnsidan ned. Salta och mal vitpepar över. Sätt in fisken i ugnen i tio minuter. Under tidem värmer du grädde och crème fraische med fond, buljongtärning och citronsaft. Red genom att pudra över maizena under omrörning; smaka av med salt och vitpeppar. Ställ kastrullen i kallt vatten så att stuvningen svalnar något. Vispa äggvitorna fluffiga; vänd ned parmesan och dil, och slutligen stuvningen. Tag ut fisken ur ugnen, bred på stuvningen, och låt den sedna stå i ugnen i yterligare 15 minuter.

7 kommentarer:

 1. Ja, dessa äggvitor. Fortsätter du så här kommer du får Nobelpriset i äggvitoproblemslösning eller nått :)

  Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Kari: Jag aspirerar på att bl världsledande i kampen för att ta tillvara dessa kökets problembarn;)!

  SvaraRadera
 3. Röding är nog min absoluta favoritfisk, påm inner om barndomen i Hjo vid Vätterns strand där vi käkade sik och röding från Feskeboa för jämnan. :)

  SvaraRadera
 4. Kul tips! jag lagar mycket fisk men nåt liknande har jag aldrig provat

  SvaraRadera
 5. Röding är superfin fisk. Min pappa brukar ibland fiska egen och det är förstås oslagbart gott. Det här var onekligen en annorlunda variant. Måste kika in till dig lite oftare, men jag har tyvärr så lite tid över till bloggandet. Men du fortsätter att blogga med massor av nya recept hela tiden.

  SvaraRadera
 6. Mikaela: Röding är en suverän fisk. Färsk vätternröding har jag bara ätit på plats vid ett tillfälle, men det var fint!

  Erka Perka: Jag är npg någonstans lite vagt inspirerad av en sorts fisk i äggstanning vi åt under min uppväxt, fastän detta är helt annorlunda.

  SvaraRadera
 7. Som sagt, din fiskgratäng är outstanding! Lite åt suffléhållet och måste serveras a la minute, men vilken konsistens och smak!!!!
  Röding är en favorit även här hemma, vi åt det senast igår, men då stekt med goda tillbehör. MUMS!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...