lördag 13 februari 2010

Veckans vego: utrensnings-soppa

Jag var duktigare på sådana här utrensningsprojekt förr om åren. Som student var jag expert på att förvandla ledsna små rotfrukter och grönsaker till en paj, soppa eller en pastasås. Om jag hade bjudit mig själv på dessa rätter idag, hade jag nog inte uppskattat dem efter förtjänst. Jag äter inte samma sorts mat nu som jag gjorde då. Mina krav har ökat; inte nödvändigt vis krav på att maten ska vara märkvärdig eller innehålla dyra ingredienser, men jag har av naturliga skäl utveklats och fjärmat mig från den typen av matlagning.

Vad gäller denna soppa från i måndags kväll, så ska jag börja med att berätta att det nog bara var jag och yngsta dottern som tyckte att den var god. Den skulle dessutom i ärlighetens namn ha mått bra av lite mer syra, i form av pressad citronjuice. Kanske även en smula tomat, och lite mer vitlök? Eftersom middagen brådskade var jag inte fullt så noga med avsmakningen som jag borde varit.
Edit 100214: Citron gjorde susen! Åt upp resten av soppan och smakade av med ganska rejält med citronsaft. Gudomligt!
I vilket fall så var syftet gott, nämligen att ta vara på vad kylskåpet, frysen och skafferiet hade att erbjuda. Resultatet blev en i mitt tycke mycket trevlig soppa på ugnsbakad butternut squash, vanlig squash, röd paprika och fänkål. Purjolök och vitlök frästes i smör i kastrullen; jag ville inte riskera att bränna den tunna purjon i ugnen. Som en receptskiss är denna soppa suverän. Och hoppa för guds skull inte över grädde; den är viktig, får smakerna att växa. Det finns i mitt tycke få tristare saker än soppor som besår av rotfrukter och grönsaker kokta i enbart buljong.

Ur frysens mörker plockade jag fram överblivna tortillas samt en påse rivna ostskalkar. Dessa blev ett gott tillbehör, och en rasande effektiv muta åt de sopp-skeptiska barnen.

Utrensnings-soppa
0,5 kilo butternut squash
150 gram squash
1 röd paprika
200 gram fänkål
olivolja
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
smör
10 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
saften från 0,5 cireon, eller efter smak

Skala och tärna butternut sguash. Tärna squashen och paprikan. Putsa och tärna fänkålen. Häll olivolja i en ugnsfast form, och häll i grönsakerna. Ugnsbaka dem på 200 grader i uppemot 30 minuter, eller tills de är mjuka.
Skölj och strimla purjolöken, och fräs den sedan mjuk i smör på låg värme tillsammans med vilöken. Tillsätt de ugnsbakade grönsakerna. Häll över buljongen, och koka upp. Småkoka några minuter. Mixa soppan slät och banda ned grädden. Smaka av med salt och svartpeppar.

3 kommentarer:

 1. Hihi, jag är fortfarande kvar i stadiet på hopkok, skafferifynd och restsoppa. Men jag gillar det också. :-)

  Tack för din uppriktiga kommentar på picki. Vi delar samma uppfattning om reklam, det är bäst utan.

  SvaraRadera
 2. Jag känner igen det där med jämförelsen med mig själv som student, man har ändrat sig en del sedan dess... Jag tror att det har mycket att göra med att jag var veggo då, och helt inne på det där med slabbiga bönröror som vägen att gå. Det har du ju redan behandlat tidigare här, och vi är ju ense så jag beh orda mer om den saken.

  Hoppas din helg är fin!

  SvaraRadera
 3. Tina: Jag känner att jag kanske är på väg tillbaka till mina gamla fasoner, fast med mer kunskap och finess?
  Jo, jag läste hos dig, och vi verkar ju vara ganska ense. Jag hade AdSense-annonser en period i början av min bloggkarriär, men det var urfult. Och dessutom gav det inte ens något tillbaka.

  Mikaela: Det är för väl att man aldrig slutar at utvecklas. Hoppas att också ni haft en fin helg!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...