fredag 28 augusti 2009

Vårt dagliga bröd
- omväxling förnöjer


Som jag tidigare skrivit bakar jag sedan ett år tillbaka allt vårt bröd. Inte främst av ekonomiska skäl, trots att man verkligen tjänar pengar på att baka själv. Snarare är det för att jag vill ha kontroll över innehållet i brödet.
Till vardags blir det alltsom oftast samma gamla vanliga sorter - min mammas tekakor, rågsiktsbullar samt ett eller annat svart bröd. Jag har länge tyckt att det var på tiden att jag försökte variera mig en smula, men när jag så står en vardagkväll vid åttatiden och skall sätta en deg, är det så lätt att köra på de gamla invanda recepten.
Nu senast det var dags att baka beslutade jag att det var dags att göra slag i saken. Nu skulle det bli omväxling. Eftersom SMASKENS inte enbart är en blogg, utan också min högst privata anteckningsbok och receptbank, så kommer här ett alldeles ovanligt vanligt brödrecept på vardagsbröd - inte så spännande eller nyskapande, men väldigt användbart.
Det blir i stort sett alltid lika bra med morot i bröd. Jag har en personlig favorit i mina frukostbullar med morot och mandlar, men eftersom barnen inte riktigt uppskattar de sistnämnda, så fick det bli enbart morötter i dessa bullar. Det är trots allt barnen som ska frukostera på dem.

Omväxling på frukostbordet
1 paket jäst
5 dl gammaldags mjölk
0,5 dl kallpressad rapsolja
2 tsk salt
2 dl hårt packade, finrivna morötter
350 gram vetemjöl + 300 gram rågmjöl
eller
cirka 650 gram rågsikt (knappt 11 deciliter)

Smula jästen i en rymlig bunke. Ljumma mjölken, och häll den över jästen. Blanda så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser, och arbeta degen med degkrokar i några minuter. Låt den sejan jäsa övertäckt i uppemot en timma. Glöm inte sätta på ugnen i tid; 200 grader.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord, och knåda den helt lött. Degen är något klibbig. Dela den i tjugo delar, och platta varsamt till dem med mjölad hand. Det behöver inte vara så elegant. Jag hade inte lust att smutsa ned en kavel, men om du absolut vill, så kan du givetvis rundriva bullarna och sedan snyggt kavla ut dem symetriskt.
Grädda brödbullarna i nedre delen av ugnen i 12-14 minuter. Låt dem svalna övertäckta.

6 kommentarer:

 1. Ja visst finns det många fördelar med att bak sitt eget bröd! Både ekonomiskt och genom att man vet att vad man får i sig inte är en massa skit och konstiga tillsatser..

  SvaraRadera
 2. Jag har provat att baka med kokta, puréade morötter. Blev väldigt bra och saftigt och höll sig länge. Det kan jag rekomendera!

  SvaraRadera
 3. Min dotter och jag bakade dina tekakor idag. Kanon!
  En tanke, ur multifunktionsperspektiv borde man väl kunna använda dem som hamburgerbröd om man reducerade sötman? Vad skiljer traditionella hamburgerbröd från tekakorna? Måste undersöka ...

  SvaraRadera
 4. Härligt!
  Jag vill också komma igång med att baka bröd. Det är jättesvårt att hitta gott köpebröd och massor med konstiga tillsatser är det i dem också.
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Emilies skafferi: Ja, det finns bara fördelar med att baka sitt eget bröd, som jag ser det!

  Mathilda: Tack för tipset, det ska jag komma ihåg.

  Stefan: vad kul att ni gillade tekakorna! Ja, vad skiljer dem egentligen från hamburgerbröd. Inte så mycket, skulle jag säga. Havregrynen och mängden sötma, annars egentligen ingenting. Så som jag ser det och brukar baka hamburgerbröd, i varje fall.

  Fröken Dill: Du gör ju så mycket annat! Men, du hart rätt i att det verkligen är svårt att hitta vettigt köpebröd (och bageribröd är ju så hutlöst dyrt och inte alltid så fantastiskt, det heller).

  SvaraRadera
 6. Det låter inte så dumt! Får provas på här i hemmet.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...