söndag 30 augusti 2009

Inkokt makrill med dillsås


Det var egentligen flera månader sedan jag kom att tänka på inkokt makrill. Jag tror inte jag far med osanning om jag säger att jag inte ätit det på säkert femton år. det var inte direkt den vanbligast förekommandse fiskrätten under min uppväxt, men det är ändå en rätt jag minns; en rätt som sticker ut. När jag kom att tänka på den drabbades jag av en stark lust att laga till den.
Inkokt lax är vanligt förekommande, men jag inbillar mig att inkokt makrill inte är lika välkänt. Hemma åt vi dillsås och kokt potatis till, men jag har läst mig till att många serverar skarpsås som tillbehör. Det låter väldigt gott, men nu ville jag hålla mig till traditionerna.
Jag förvällde knipplök, morötter, palsternacka och purjo till fisken. Om du inte har prövat inkokt makrill, så tycker jag verkligen att det är dags. Laga till en liten sats, om du känner dig lite feg. Eller slå på stort, och följ mina mängdanvisningar.

Inkokt makrill
cirka 1,5 kilo hel, urtagen makrill

Lag
2 liter vatten
2 msk salt
2 lagerblad
8 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 gul lök, skalad och klyftad
2 msk ättikssprit
en grabbnäve dillklvistar

Häll alla ingredienser till lagen i en rymlig kastrull. Koka upp. Förbered under tiden fisken genom att skölja den, skära av huvudet och fenorma samt dela den i ganska breda bitar. Lägg försiktigt ned fiskbitarna i den heta lagen, ge alltsamman ett uppkok, och drag sedan kastrullen från plattan. Lägg på locket, och låt antingen fisken svalna helt, eller servera den ljummen. Jag valde att låta fisken vila i sin lag, oc h vänta där medan jag förberedde tillbehören.

Dillsås
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl gammaldags mjölk
salt och vitpeppar
0,5 kruka dill, hackad

Smält smöret i en kastrull. Vispa ned mjölet. Späd med mjölk under konstant vispning. Koka upp, och låt småkoka i ett par minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ned dillen precis innan såsen ska serveras

4 kommentarer:

 1. Trots att jag är vegetarian så applåderar jag. Makrill är en fisk som är helt okej enligt WWF's fisklista så jag tycker det är härligt att du presenterar saker att göra med dem (ett bra alternativ till lax)

  Din fråga om grytan har fått svar i kommentarsfältet i min blogg.

  SvaraRadera
 2. CrinsonAnna: Makrilllen är ju en så fantastiskt god och nyttig fisk, och jag tycker det är synd att det inte äts mer av den. Laxen är ju tveksam på många sätt. Och lite uttjatad, inte minst.
  Kul att till och med du, som vegetarian, applåderar :)!

  SvaraRadera
 3. Mums, så fantastiskt gott det ser ut. Makrill har vi ett gäng kvar i frysen efter makens havsfiske. Kanske skulle man ta och kopiera ditt recept.. :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Helena L: Åh, vad avundsjuk jag blir på er som har sådan tillgång till min favoritfisk!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...