söndag 16 augusti 2009

Rökt makrill, och krämig potatissallad med grovmald senap, äpple, purjolök och honung

Makrill igen. Det var mycket makrill för några veckor sedan, i samband med vårt besök i Göteborg med omnejd. När vi anträdde bilresan hem från vår västkust-vistelse ingick det som jag tidigare skrivit en kylväska i packningen. Denna kylväska var sprängfull av kylklampar och makrillfiléer, såväl färska sådana som rökta.

Någon kväll senare var det dags att avnjuta de rökta filéerna. Min man och jag var enhälliga i beslutet att det som skulle passa bäst till var en krämig potatissallad.
Krämiga potatissallader tar jag mig rätten att förhålla mig mycket skeptisk till. Det finns faktiskt få saker jag tycker är läskigare än just krämig potatissallad, den typen som säljs tonvis av i tråg under grillsäsongen. Majonnässtinn är bara förnamnet - och då snackar vi inte god majjo, som ni vet, utan den mest obehagliga typen av industrimajonnäs.
Vår - eller, i ärlighetens namn min mans krömiga potatssallad, har så klart inte någonting alls gemensamt med sådana obehagliga produkter.
Grovmald senap, äpple och purjolök ger en smak som passar lika bra till en god, grillad korv som till varmrökt lax - eller då, som i vårt fall, rökt makrill.

Min mans krämiga potatissallad
1 kilo kokt potatis, skalad och tärnad eller skivad
3,5 dl gräddfil
4 msk grovmald fransk senap (Maille Moutard á L'Ancienne)
2 dl finstrimlad purjolök
2 syrliga äpplen, skalade och hackade
1 tsk honung
salt och svartpeppar

Blanda gräddfilen med senap, honung, purjo och äpple och smaka av med salt och peppar. Blanda med potatisen, som absolut inte får vara varm, möjligen ljummen. Låt gärna salladen stå och ta smak i kylskåpet någon timma innan den ska serveras.

Denna sallad bokmärker jag under etiketten Buffé, inför kommande sådana begivenheter.

2 kommentarer:

  1. Jag åt nästan samma sak för någon vecka sen, fast rökt böckling med krämig potatissallad! Bland det godaste jag vet! Jag har faktiskt aldrig ätit rökt makrill, men all rökt fisk jag smakat hittills (inklusive ål9 har varit supergott) så det bör nog testas! Om du inte har testat rökt böckling så är det något jag verkligen rekommenderar!! Imorgon ska jag göra en variant på din ugnsbakade röding med färskpotatis som du bloggade om i början av augusti :)

    SvaraRadera
  2. Anna: Och själv vet jag inte om jag någonsin ätit rökt böckling! Måste absolut pröva vid tillfälle.
    Kul att du ska äta "min" (eller snarare din) röding!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...