lördag 29 augusti 2009

Hel, ugnsbakad röding med
fänkål, purjo och dill

Nu är vi obönhörligen på väg in i den för matbloggare så deprimerande tiden på året -när det blir mörkare på kvällarna.
Jag bävar för vintern. Det är redan nu ganska svårt att ta hyfsade bilder, åtminstone när man äter så sena middagar som vi gör. Och jag har inte lust att alltid gå ut och ställa tallrikar och karotter på altanbordet. All mat behöver kan ju inte ha diffus grönska som bakgrund.
Det slutar väl med att jag får investera i ett bättre objektiv och i någon form av fotoutrustning. Annars kommer alla bilder i vinter se ut som om de vore hämtade från ett gammalt sjuttiotalsnummer av Allt om Mat.
"Det där ser ut som skolmat," sa till exempel min man om bilden jag visade på rödingen upplag på tallrik med sina tillbehör. Han har helt rätt, och det är därför ni inte får någon bild på det färdiga resultatet.

Det var inte alls det här jag hade planerat att laga i tisdags. När jag förstod att den fisk jag var ute efter inte fanns att köpa, blev jag helt ställd. Eftersom jag var tvungen att ta ett snabbt beslut, fick det bli röding. Ett säkert kort, lätt att tillaga och dessutom omåttligt populärt hemma hos oss.
Fänkål är en av mina favoritgrönsaker. Även om nu denna rätt inte sticker ut genom att vara färgstark på tallriken eller ha exotiska ingredienser, så kan jag garantera att den var rent otroligt god. Kommer definitivt att lagas igen, och det fungerar så klart bra även med filéer, för den som så vill.

De senaste veckorna har vi vid flera tillfällen tillagat fisk i ugn med folielock. Det var min man som började, och resultatet gav mersmak. Jag har själv aldrig varit särsklit entusiastisk inför konceptet fisk i folie. Tycker bara det är bökigt att göra individuella paket av fisk. Hellre lägger jag då alla ingredienser i en ugnsform, täcker formen med folie och låter ugnen sköta jobbet medan jag ägnar mig åt annat, såsom till exempel att koka rabarbersoppa. Fördelen med folien är att tillagningssättet liknar att ångkoka. Det är i det närmaste omöjligt att misslyckas, eller att gfisken blir torr.

Hel, ugnsbakad röding med fänkål, purjo och dill
2 hela, urtagna rödingar på sammanlagt 1,6 kilo
150 gram fänkål, finhackad
200 gram purjo, finhackad
0,5 kruka dill, finhackad
smör
salt och vitpeppar
2 dl grädde
1,5 dl vitt vin

Sätt ugnen på 200 graderSkölj rödingarna. Skär av huvud och stjärtfenor - om du vill. Krydda fiskarna i buken med salt och vitpeppar. Lägg dit varsin smörklick. Blanda fänkål, purjo och dill. Smörj en ugnsform, och lägg ned fiskarna i den. Proppa bukarna fulla med grönsakshacket, ocg strö resten runtom. Häll grädde och vin i formen, och krydda med lite salt och vitpeppar, på en höft.
Täck formen med alufolie. Tillaga fisken i nedre delen av ugnen. Kolla till den efter en halvtimma, jag tror att vi hade fisken inne lite onödigt länge, vilket hade menlig inverkan på grönsakernas utseende.
Det här blev precis så gott som jag hoppades på. Ska vidareutvecklas på något sätt.

6 kommentarer:

 1. Det var längesen jag lagade röding. Ska nog ge ta och vidareutveckla ditt recept (eftersom jag inte kan följa någons recept till punkt o pricka).

  Angående att fota så håller jag med. Förhoppningsvis lär jag mig något på fotokursen i höst, men det kommer hinna vara många mörka kvällar innan den börjar i november :(.

  SvaraRadera
 2. Vad du är duktig på att äta fisk, Annika! Skrattade lite åt det gemensamma dagsljusproblemet. Min kålpudding blev verkligen suddig häromdagen. Våra stackars familjen får väl börja äta middag klockan fyra alt uppvärmt ;-)

  SvaraRadera
 3. Det syns väldigt väl vilken årstid det är på min matbloggsbilder. Ett tips som kanske kan funka: ibland har jag knäppt kort på dagen-efter-resterna i dagsljus när det har varit mörka vinterkvällar, ja om man nu hinner då.

  Och som extra krångel, så är vår lampa över matbordet i rött plexiglas, så den ger ett oranget skimmer på alla bilder på kvällen. Lite retsamt...

  SvaraRadera
 4. Rebecca: Jag har blivit helt såld på röding. Och rent allmänt rätt så trött på lax (men undantagen fins, givetvis). Ska bli kul att se vad du hittar på!
  Fotokurs låter verkligen kul. Lite avubdsjuk är jag allt ;).

  Anna B: Jag har alltid gillat fisk, men sedan jag flyttade till Stockholm för nio år sedan sjönk fiskkonsumtionen drastiskt. Nu har vi tagit oss i kragen och har som målsättning att äta fisk minst två dagar i veckan, oftast tisdagar och torsdagar.
  Ja, givetvis måste familjen anpassa sig efter bloggen, fattas bara anat!

  Elin: Ja, när jag tittar på mina bilder från förra hösten ,tagna med en sämre kamera och i kvällsljus, så blir jag nästan gråtfärdig.
  Bloggbilderna följer så att säga årstidernas växlingar - fast på ett väldigt trist sätt :(.

  SvaraRadera
 5. Nu lagas det röding här, men det var nog bara ugnstemperaturen som blev kvar från ditt recept. Hur som helst: jag uppskattar verkligen din matblogg och återkommer till den hela tiden. Tack!

  SvaraRadera
 6. John: Kul att kunna inspirera! Det är ju det jag hoppas på när jag bloggar. Tack för det fina berömmet!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...