lördag 22 augusti 2009

Framgångsrik frysrensning, del 3:
generande barnvänlig kycklingpasta
med trefaldig Mutti

Den första veckan på jobbet efter semestern satte sina spår. Jag däckade i går kväll. Inte av överansträngning, för att vara ärlig, utan snarare av ovana vid att gå upp på morgnarna och att ägna mig åt något annat än att njuta av dagen.

Livet på landet var inte bara en orgie i goda drinkar och ambitiöst uttänkta middagar med väl valda viner därtill. Ibland måste jag påminna mig själv om att skriva om sådana där självklara, enkla rätter, som bara finns där - som stöttepelare, när det inte är läge att krångla till något i onödan.
Sista middagen på landet var en okomplicerad historia, men likväl en fantastiskt god middag. Här har ni ytterligare en rätt som går att laga så där snabbt och lätt som många hävdar att all mat i barnfamiljer måste gå att laga. Även fast att jag inte kan instämma i detta påstående, behöver jag inte vara sämre än att jag villigt erkänner att det somliga dagar är väldigt skönt att kunna falla tillbaka på sådana här säkra kort. Barnmat som inte är en eftergift för primitiva, otränade smaklökar. Familjemat som tilltalar de flesta.
Dessutom blir det en fullständig Mutti-orgie, en kavalkad av goda tomatsmaker. Muttis krossade tomater behöver ingen närmare presentation. Deras trippelkoncentrerade tomatpuré passar särskilt bra när tomatsås smaksätts med lite större mängder vin, eller kanske buljong, om man lagar en gryta. Purén ökar på tomatsmaken, och reder dessutom upp såsen. Hur detta går till kan jag inte svara på, men så är det. Tomatvinägern tillför både en trevlig syra och en koncentrerad smak och doft av just - tomat. Tillsamans skapar dessa goda ingredienser en tomatsås utöver det vanliga.

Generande barnvänlig tomat-och kycklingsås
700 gram kycklingfilé, putsad och fint tärnad
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, finrivna
2 burkar Muti krossade tomater
1,5 dl vitt vin
råsocker, salt och svartpeppar
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
2 msk Mutti tomatbalsamvinäger

Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull
fräs hastigt vitlöken i oljan, den ska inte ta färg. Häll över vitt vin, låt puttra i ngon minut, och tillsätt därefter tomatkonserverna. Låt såsen koka upp, och lägg sedan i den fint tärnade kycklingen. Tillsätt salt, svartpeppar och råsocker på en höft.
Kycklingen ska småputtra i tomatsåsen i uppemot tjugo minuter. Inte för att den behöver så lång tillagningstid - långt därifrån. Snarare är det för att jag tycker att det blir så gott när man gör så. Tomatsåsen kokar under tiden ihop. Tillsätt sedan tomatpurén, och låt den koka in någon minut. Smaksätt med tomatvinägern innan såsen ska serveras, företrädesvis i sällskap av valfri kort pasta och rejält med parmesanost - samt lite extra svartpeppar uppepå.

10 kommentarer:

 1. Tackar bockar och bugar, alltid bra med vardagsess! Mina är en pimpad form av korvstroganoff samt carbonara (som de aldrig tycks tröttna på, även om jag själv gör det)

  SvaraRadera
 2. Du får verkligen till det :) Jättegott ser det ut att vara.

  www.HelenaLjunggren.com

  SvaraRadera
 3. Anna B: Jag får ju se till att leva upp till bloggens motto! Och jag tycker verkligen att detta är en sådan höjdar-rätt. Enkel, men ändå så god.

  Helena: Tusen tack!

  SvaraRadera
 4. Jag är helt muttifördärvad. Inga andra tomatkonserver duger längre.

  SvaraRadera
 5. Jag kommer tipsa om ett mellantids-recept i min matblogg imorgon.

  SvaraRadera
 6. Anders: Det är ett tungt ok att bära ;).

  Emilie: Det är det, jag lovar!

  CrimsonAnna: Då ska jag hålla utktik!

  SvaraRadera
 7. Mutti tomatbalsamvinäger. Spännande! De andra muttiprodukterna har helt drivit ut konkurrenterna ur köket.
  Hälsar Dillen

  SvaraRadera
 8. Den där vinägern har jag inte heller sett. Hugger en så fort den komer iskottgluggen.

  SvaraRadera
 9. Mutti: Ja, flasklan blev dumt nog kvar på landet, så jag kan inte exakt ange om det är vinäger eller balsamvinäger av tomat. God är den i varje fall; helt fantastisk i sallad!

  Anders Ö: Hugg en! Du kommer bli mycket nöjd, vågar jag påstå.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...