tisdag 25 augusti 2009

Vi drunknar i skinka


Ja, en sisådär två veckor efter alla andra vill jag gärna skriva några ord om Ridderheims E-nummerfria fjällskinka.
Till att börja med är det givetvis ett lovvärt initiativ att ta fram skinka utan E-nummer. Det faktum att detta i sig är något som basuneras ut som sensationellt, säger ju en hel del om den mat vi äter. Men det är en annan historia.
Till min stora besvikelse måste jag ändå medge att jag faktiskt inte föll för smaken. Inte alls. Kosistensen var fantastisk; köttig och lagom saftig, men smaken...nja.

Den rökta skinkan var inte ens i närheten av att smaka så rökig som jag vill att rökt skinka ska smaka. Dessutom var enbärssmaken alldeles för framträdande.
Min man tyckte bra om denna skinka, och kan rapportera att den fungerar alldeles ypperligt i omelett.

Den kokta skinkan påminner mig om pastrami - fast med en påträngande enbärssmak. Alltför påtaglig. Kokt skinka ska inte smaka enbär, den ska inte smaka någonting alls - mer än skinka. Tycker jag, vill säga.

Vad menar jag då med att vi drunknar i skinka? Jo, ironiskt nog så skulle jag först inte alls få den utlovade skinkan. Det var tidigt i våras som förfrågan om produktprover mailades ut. Sedan blev skinkorna försenade, och när det väl var dags för leverans var jag fortfarande på landet. Jag frågade då snällt om det kunde gå för sig att få en leverans en vecka senare, och efter en initial tvekan gick det slutligen för sig. Två stora skinkor levererades till dörren. Dagen därpå kom det till vår stora förvåning två skinkor till.
Jag borde med andra ord ägna mig åt kreativt receptskapande för att försöka få dessa dryga fem kilo skinka att gå åt. Dessvärre har jag inte tid, och inte heller riktigt lust. Barnen kommer få äta mycket makaronilåda med skinka i höst - den saken är säker.
Tyvärr, Ridderheim - när jag fortsättningsvis köper skinka av ert märke, håller jag mig till mina säkra kort - E-numren till trots. Samisk skinka, eller Tvärnöskinka.

Dubbel-skinkad.

11 kommentarer:

 1. TACK för att du får mig att tro på mina smaklökar igen. Mitt självförtroende sjönk som en sten när jag läste hyllningar om dessa skinkor i vissa bloggar.

  Skinkorna går ganska bra att använda i både pasta- & risgratänger, men när jag ätit upp mina 4 kilo tror jag inte jag kommer vilja se till skinka på ett bra tag...

  SvaraRadera
 2. Kul att få vara provsmakare. Några tips om var man kan anmäla sig?

  SvaraRadera
 3. Rebecca: Jag blev faktiskt besviken, måste erkännas. Och jag har ingen lust att äta mer skinka :/.

  Cilla: Jag vet inte om det finns någonstans man kan anmäla sig? Det är företagen som kontaktar mig. En av bieffekterna av att matblogga.

  SvaraRadera
 4. Kul att höra en annan sida...det blir till att testa själv :)

  SvaraRadera
 5. Helena L: Ja, smaken är ju som baken. Jag blev besviken, men många andra tyckte ju skinkan var jättegod.

  SvaraRadera
 6. Det var ju trisst! Efter Mats-Eric "Spurlocks" Nilsson bok blev ju intresset för e-nummerfri mat mycket större.

  Hm, skinkor och "smaken är ju som..."? ;-)

  SvaraRadera
 7. Red Scream: Ja, jag hade så gärna höjt dessa skinkor till skyarna...om de nu smakat riktigt gott. Men, det är ju bara min smak. Många andra gillar dem skarpt.

  SvaraRadera
 8. Jag har ett skinktips som i alla fall fungerar jättebra med överbliven julskinka. Skär i småbitar och gör en skink-jansons! Det blir ju en annan sorts frestelse, men mycket god den också. Och barnvänlig vill jag minnas. Långt innan jag ens gillade julskinka åt jag denna frestelse med stor njutning.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 9. Jag har inte skrivit om dem, mest för att jag blev så kluven precis som du. E-nummerfritt är hedervärt, men tyvärr smakade skinkorna lite konstigt. Och som Isabella Löwin t ex påpekat - vad är alternativet till de av EU godkända numrena? Kallas ämnena bara för något annat, eller tillåts t ex mögel att härja fritt?
  Anywhoo, jag öste ner så mycket jag orkade av skinkorna i pastasåser, fläskpannkakor och varma mackor, men vi lyckades inte klämma båda ändå. Lycka till med dina fyra!

  SvaraRadera
 10. PS. Isabella funderar t ex här:
  http://www.alltommat.se/2.1/1.24406

  SvaraRadera
 11. Fröken Dill: Tack för att du påminde mig om skink-Jansson! det är en stor favorit hos barnen.

  Pytte: Nej, det var inte helt lätt att veta vad jag skulle skriva. Det är ju inte konsistensen eller kvaliteten jag anmärker på utan just smaken, och smak är ju så subjektivt. Det intressanta är att ingen verkar ha förhållit sig "ljum" till skinkorna, det har varit ganska binära recensioner.
  Tack för lästipset, det ska jag kika på.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...