onsdag 27 maj 2009

Pärlor för svin? -
frukostbrödskampen
med barnaskaran


För ett par veckor sedan skrev Taffel om varför butikerna och bagerierna inte langar fram färskt, nybakat bröd när kunderna egentligen vill ha det - det vill säga på eftermiddagen.
Här hemma har vi andra rutiner än så. Jag bakar bröd på kvällarna. Inte alla kvällar, givetvis, men någon kväll i veckan. I skrivande stund är klockan närmare elva på kvällen, och jag har precis förpassat tre stora påsar med nybakade rågsiktsbullar in i frysens kalla famn. Den sista plåtens bullar är fortfarande såpass heta att de får vila inlindade i bakduk tills frukosten skall intas, om sisådär åtta timmar. Det är så det fungerar hemma hos oss.

Min barnaskara uppskattar givetis nybakat bröd, fattas bara annat. Saken är ändå den att de faktiskt, med jänmna mellanrum, uttrycker en längtan efter vissa sorter köpebröd. Efter förra sommarens överdos av sådant bröd, beslutade jag mig för att själv baka allt vårt bröd, och det löftet har jag hållit fast vid. Därför förhåller jag mig fullständigt kallsinnig till deras prat om mjukt tunnbröd och Hönökakor. Tyvärr, kära barn, här är det hembakat som gäller. Ni får ta upp detta barndomstrauma i era terapisessioner om en femton-tjugo år. Det är lite ironiskt att det skall vara på det här viset, men det är kanske i grund och botten ganska naturligt.
Jag smider dessutom planer på att skapa hembakade varianter av deras fabriksbakade favoriter.

För tillfäller har jag en supdegspaus. Jag lackade ur en smula då de senaste två baken resulterade i ganska platta och trista bröd. Sedan dess matar jag suren, men låter den vila, i väntan på att min inspiration skall komma tillbaka. I stället ägnar jag mig åt nostalgitripper såsom att baka klassiskt rågsiktsbröd med sirap, anis och fänkål. Sådana bröd väcker många barndomsminen, och av någon anledning förknippar jag smaken av dem i hög grad med grevéost och te med socker och mjölk.
Mmamma bakade stora rågsiktskakor. Själv bakade jag i kväll närmast miniatyrer av de kakorna. Frukostbullar, helt enkelt.
Inte dumt alls.
Få se om det faller barnen på läppen, vid morgondagens frukost.

Grunddeg till rågsikt
- cirka 32 frukostbullar

75 gram jäst (1,5 paket)
2 tsk salt
1 dl baksirap
1 msk av valfria brödkryddor (jag gillar anis och fänkål)
1 liter gammaldags mjölk, ljummad
1,3 kilo rågsikt (cirka 21,5 deciliter)

LÖs upp jästen i den ljummade mjölken. Blanda i sirap, salt och kryddor. Arbeta därefter ned rågsikten med degkrokar eller kanske ännu hellre i en hushållsassistens (jag var för lat för att plocka fram vår). Strö lite mjöl över degen, täck den med en bakdul och låt den jäsa i en timma.
Sätt ugnen på 225 grader när en kvart av jästiden återstår. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar, och dela sedan varje fjärdedel i åtta mindre. Forma dem till en bullar, och kavla ut dem helt lätt. Grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt dem sedan svalna på ett ugnsgaller.

Jag har faktiskt köpt grevéost, och dessutom god skinka från Nibble.

7 kommentarer:

 1. åh.... jag inser att jag måste baka lite snart. Saknar färskt mysigt gott bröd. TACK!

  SvaraRadera
 2. När jag var liten bakade mina föräldrar bröd själva och jag känner igen det där med att längta efter köpebröd. Nu när jag flyttat hemifrån är det dock bara hembakat bröd som gäller, det enda köpebröd som kommer över min tröskel är knäckebröd (och någon gång surdegsbröd från det lokala stenugnsbageriet). Hembakat är bäst helt enklt, men när man är liten vill man ju gärna ha det man inte får...

  SvaraRadera
 3. Du är så djefvla duktig . Jag känner mig som en flegmatisk kossa.

  Mina barn älskade skivad formfranska. Otacksamma barn . Men nu när de tränar och tänker på vad de äter ( de läser innehållsdeklarationen på allt som jag handlar ) så gillas mamsens bröd. Jag blev så inspirerad att jag bakar efter gymbesöket :)

  SvaraRadera
 4. Chall: Det är verkligen något visst med hembakat bröd. I synnerhet att gå och lögga sig på kvällen, när hela huset doftar nybakat bröd. Doften hänger kvar i luften när man vaknar på morgonen. Lyx!

  Anonym: Visst är det så. Man vill ha det man inte får. Håller med dig om att hårt bröd, och enstaka fona köpelimpor av god kvalitet, är undantagen från det hembakade.

  Lyxpiraya: Du är väl ingen flegmatisk kossa, du tränar ju (vilkey är mer än jag gör). Härligt att jag kunde insoirera till bak!
  Dina söner ger hopp om att småttingarna växer upp till kloka unga vuxna.

  SvaraRadera
 5. Hemmabakt är ju det bästa som finns :) ! Sitter just nu & mumsar i mej just hemmabakt, bakoman som jag är ;)

  Ha en riktigt härlig lördagkväll!

  SvaraRadera
 6. hehe låter härligt, dina barn kommer nog tacka dig senare :) Hembakat är ju helt underbart, skall försöka börja göra det oftare.

  SvaraRadera
 7. Sandra: Håller med dig!

  Camilla och Thomas: Jag tror också att de kommer tacka mig som vuxna ;). Det går snabbare att baka än man kan tro, det gäller bara att få in rutinen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...