måndag 10 augusti 2009

Modifierat matminne:
räk-caecar med sugar snap peas


I maj 2001 fyllde jag 27 år. Mina föräldrar är alltid trogna gäster i samband med min födelsedag, men just det året kom även min morbror R med på resan upp till Stockholm. Tillsammans hade vi en mycket trevlig helg, men helgens höjdpunkt får nog sägas ha varit den brunchkryssning vi gjorde med Strömma Kanalbolag (o inte mitt minne sviker mig). Min morbror gick tråkigt nog bort för snart ett år sedan, men jag minns honom med värme. Han var mycket matlagningsintresserad, och uppskattade denna brunchkryssning - ja, det gjorde vi alla som var med. Den var faktiskt ett samtalsämne som vi återkom till under åren som följde.

Vi klev på båten vid Nybrokajen, och anträdde färden mot Vaxholm. På båten serverades en buffé som jag minns som både riklig och god. Den rätt som gjorde störst intryck, och som vi återskapat många gånger sedan dess, var en sallad som serverades. Det var en variant av caecarsallad, som innehöll sockerärtor och inlagda kräftstjärtar.
Nu har jag modifierat detta matminne genom att byta ut ingredienserna. Själv har jag lyckats föräta mig på kräftstjärtar, och ersatte dem därför med räkor. Sugar snap peas verkar inte ha något etablerat svenskt namn, men goda är de; till och med godare än sockerärtor. Tillsammans med hemodlat sallat (i stället för romansallat) och en dressing innehållande de godaste sardeller jag någonsin smakat bildade dessa ingredienser en minst sagt läcker sallad. Den fungerar både som lunch och som förrätt, såväl som på ett buffébord - det var ju trots allt därifrån idén ursprungligen kom.

Räk-caecar med sugar snap peas
Dressing
2 st 2-minutersägg
0,5 dl kallpressad rapsolja
cirka 1/3 dl vitvinsvinäger
4 sardeller
1 dl finriven parmesanost
vitpeppar och flingsalt efter smak

1 sallatshuvud
1 paket sugar snap peas
cirka 300 gram räkor (vikt med skal)

Släpp ned äggen i kokande vatten, och plocka sedan upp dem efter två minuter. Skölj dem helt lätt, och skeda upp dem i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och mixa.

Lägg sallat, lätt förvällda sugar snap peas som sköljts i kallt vatten samt räkor i en skål. Blanda med dressingen. Riv gärna mer parmesan över. Krutonger på hembakat surdegsbröd som stekts i olja är ett gott tilbehör.

2 kommentarer:

 1. Jag tror det var kocken Carl Butler som i någon bok eller intervju fick svara på frågan om den godaste måltid han ätit.
  Svaret var att han ätit den hos en gammal gumma på en ö i Grekland en solig sommmardag. Den bestod av några salladsblad med en enkel vinaigrette och ett glas kylt vitt vin.
  Jag vet inte om historien är sann. Oavsett det så skulle jag själv faktiskt kunna känna det som tillskrivs honom. Det är så mycket som påverkar upplevelsen. Det behöver inte var gåslever för att det skall vara fantastiskt.

  SvaraRadera
 2. Stefan: Helt rätt. Det är sällskapet, stämningen, platsen och tillfälligheter som gjort många goda måltider.
  I bland kan man stå och kämpa i timmar med exklusiva råvaror, utan att den där magin infinner sig.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...