onsdag 6 maj 2009

Återbloggning: mammas tekakor


Jag har bakat otroliga mängder tekakor de senaste dagarna, både på landet och hemkommen till stan. Vi behövde fylla på brödförrådet i frysarna på båda ställen. Hur gott det än är med surdegsbröd, så händer det ändå ibland att jag längtar efter dess raka motsats. Tekakorna smakar lite sött, lite segt och är de perfekta frukostsmörgåsarna, om ni frågar våra barn.
Till saken hör också att det var min tur att ordna tisdagsfrukost på jobbet. Vi äter alltid gemensam frukost just den veckodagen, då vi har späckade scheman fulla av arbetsplatsträff, diverse teamträffar och planeringsmöten. En gemensam frukost är en perfekt start på arbetsdagen, och ett trevligt sätta att bry sig om sina arbetskamrater. Dessa frukostar har fungerat som vår vitamininjektion och livlina i svåra och motiga perioder.

Detta modifierade recept har genomgått flera olika versioner. Jag tager vad jag haver, och i detta senaste fall var det ekologiska havregryn, ekologiska rågflingor samt Saltås rågsikt och vetemjöl.
Jag har börjat ta ut riktigt små tekakor med en vanlig plastmugg. På så vis får jag en bra barnstorlek för små händer och munnar, som faktisk även tilltalar mig som vuxen.
Denna smidiga och lättbakade deg renderade i går kväll hela åttio tekakor. Visst låter det imponerande? Det hela gick otroligt fort. På varje plåt rymdes tjugo små tekakor, och gräddningen tog bara sex minuter på 250 grader. Många tekakor på kort tid, med andra ord.

Mammas tekakor - återbloggade
2,5 dl ekologiska havregryn
2,5 dl ekologiska rågflingor
1 liter gammaldags mjölk

Blanda i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst fyra timmar.

3 paket jäst
1 dl råsocker
2 tsk salt150 gram smält smör
500 gram Saltå rågsikt
600 gram Saltå vetemjöl

Lös upp jästen i mjölk- och grynblandningen. Rör ned socker, salt och smält smör. Tillsätt mjölet och arbeta degen ordentlig i hushållsassistent eller med degkrokar. Täck över, och låt jäsa i 45 minuter.
Sätt på ugnen på 250 grader - i god tid.
Dela degen i fyra delar och knåda in lite mer mjöl. Kavla ut till cirka 1,5 centimeters tjocklek, och tag ut tekakor med exempelvis en mugg eller en tratt. Placera tekakorna på bakplåtspapper, och låt dem jäsa cirka 10 minuter på plåt.
Skjuts in i ugnen! Grädda delen i sex minuter i nedre delen av ugnen .
Låt svalna på galler.

8 kommentarer:

  1. De där ser ju riktigt goda ut. Jag bakar verkligen aldrig, men jag tittar jämt på brödrecept och önskar att jag var en sån som gjorde det. OM jag skulle ta mig i kragen en helg, tycker du att de här vore bra premiärbröd för mig? Jag behöver försöka med något som verkligen ger mersmak.

    SvaraRadera
  2. Pytte: de är förvånadsvärt goda! Och fungerar även dagen efter de bakats - jag är annars helt rabiat och vill bara äta dagsfärskt bröd.
    De är verkligen enkla att bara. Degen är lättarbetad och smidig och kladdar inte. Borde fungera utmärkt som premiärbröd.
    Noterade förresten att du och Glassmannen verkar komma till Råkultur i eftermiddag?

    SvaraRadera
  3. Det gör vi, ska bli jättekul att träffas igen!

    SvaraRadera
  4. Tack för receptet! Jag ska absolut prova och baka dem, för de ser supregoda ut. Och vad smart att göra mindre bröd, när man har små munnar att mätta. Hoppas nu bara att mina ungar tycker de är goda också :)

    SvaraRadera
  5. Mmmm, tekakor!!! Har aldrig bakat själv, men de är toppen med lite majo, en god rökt skinka, salladsblad och gurka!

    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  6. Om ma nu bor i utbygdens usa och inte har tillgång till rågflingor (vågar inte ens fundera på rågsikt men kanske rågmjöl fungerar ist för sikten?), vad rekommenderar du istället? Mer havregryn?

    gammeldagsmjölk blir det ingen heller men kanske lite "whole milk" (som 4%) med lite äkta grädde i?

    Det verkar så oerhört gott med tekakor - godare än mina gramhamsbullar som är slut i frysen nu...

    SvaraRadera
  7. Oj vad dom är goda!!! Har snabbt blivit populära i vår famil. Har efter inspiration av dej helt slutat köpa bröd sedan början av januari. Är inte så jobbigt eller besvärligt som man kan tro. Tack för en fin och inspirerande blogg.

    SvaraRadera
  8. Hm. Blir avis på dina arbetskamrater...
    Tisdagarna var ju bara bäst på HC-tiden, vad gäller förtäringen åtminstone...
    Anette

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...