måndag 17 augusti 2009

Framgångsrik frysrensning, del 1:
tortiglioni med kycklingfilé, vitvin,
timjan och citron


Vi är hemma i Stockholm igen. Det känns mycket underligt. Tillbaka i det riktiga köket - ett kök som jag knappt hittar i, känns det som. Jag letar efter saker som inte finns här. Kommer på mig själv med att öppna lådor och skåp, och förvänta mig att finna köksredskap och porslin som inte finns här, saker som står på landet.
Att jag ska till jobbet i dag, efter att ha varit ledig sedan den tolfte juni, det kan jag nästan inte begripa. Att säga att jag känner mig ringrostig är snarast en underdrift.

Jag lagade flera goda pastarätter de sista dagarna på landet. Temat var, som ni förstått av rubriken, Frysrensning. En framgångsrik sådan, som tur var. Även fast det inte lär dröja mer än några veckor förrän vi åker till landet över helgen, så känns det alltid bra att tömma förråden. Det är lätt att samla på sig råvaror i frysen som sedan inte kommer til användning.
Den första kvällen blev det den klassiska smakkombinationen citron, timjan och vitt vin som fick höja kycklingfiléer till oanade höjder.
Jag har flera gånger nämnt att jag inte är så helhjärtat förtjust just i denna del av kycklingen, men det finns vissa tillagningssätt som fungerar bättre än andra. Tilll dessa hör att helt lätt enkelpanera små bitar av kycklingfilé i vetemjöl, och därefter försiktigt bryna dem i smör, varefter de får sjuda tillsammans med goda smaker tills de är genomkokta. De blir så smältande möra av denna behandling. Dessutom reder den lilla gnuttan vetenjöl vätskan bitarna sjuder i, utan att den för den skull blir för tjock och såsig.
var noga med att inte tillsätta citronsaft förrän precis innan rätten ska serveras. Annars riskerar du att en stor del av citronsmaken ångar bort. Å andra sidan kan det kanske vara bra att ha möjlighet att ånga bort lite smak, om man skulle råka överdosera.
jag blev nästan överraskad av hur fort detta gick att laga. Sätt på pastavatten när du börjar steka kycklingen, så vågar jag nästan lova att du har pastan klar när du smakar av kycklingen och såsen.

Tortiglioni med kycklingfilé, vitt vin, citron och timjan
800 gram kycklingfilé, putsad och delad i munsbitar
vetemjöl till panering
salt och vitpeppar
2 dl vitt vin
en stor näve färsk timjan, repad
0,5 dl vispgrädde
1-2 msk citronsaft
parmesanost till serveringen

Krydda kycklingbitarna med salt och vitpeppar. Sikta sedan helt lätt vetemjöl över dem, och vänd dem så att de helt täcks av ett tunnt lager. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn kycklingbitarna runt så att de får färg. Bryn dem i omgångar, det blir för stor mängd för att steka dem samtidigt. Lägg tillbaka all kyckling i pannan när samtliga bitar brynts klart. Tillsätt vin och repad timjan, och låt alltsamman småkoka på låg värme under lock i uppemot fem minuter. Tillsätt sedan grädden, och låt det hela fortsätta att puttra under lock i ytterligare fem minuter.
Smaka slutligen av med citronsaft, och eventuelt mer salt och vitpeppar. Jag tyckte kycklingen fungerade alldeles ypperligt tillsammans med just tortiglioni.

6 kommentarer:

 1. Jag kan ärligt försäkra att du varit saknad som aktiv matbloggare; det har ju varit mer sporadiskt med inlägg under sommaren.
  Mina ungar och jag brukar inleda "våren" någon gång i mars med projektet "äta ur frysen", vilket inte är klart förrän skolavslutningen. Det är något som faktiskt är roligare än det låter, för det befrämjar kreativiteten. Vad gör man när man bara har bedagad fryst spenat, räkfond och röda vinbär kvar i frysen?

  Det var för några år sedan som jag hittade www.tasteline.com, som då var en ny sajt, och deras "vad har du hemma-ruta". Den var jättebra då, särskilt för ätaurfrysenprojektet. Idag funkar tyvärr inte Tasteline alls lika bra som då, vilket är otroligt sorgligt. Det var en fantastiskt bra, lite nydanande sajt för 3-4 år sedan.
  Nåja, här säger 'Välkommen tillbaka till Smaskens!'s

  SvaraRadera
 2. Välkommen tillbaka till asfalten!
  Frysrensning är ofta välbehövligt. Just för tillfället är min frys fortfarande till del fylld av kött från 1/8- kon som vi köpte i våras. Fram emot hösten ska det bli mustiga grytor på allt härligt framdelskött.
  Lovar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Ibland är frysrensning vägen till de allra bästa måltiderna :) Min ugnsbakade röding idag blev ingen ugnsbakad röding tyvärr för det fanns inte att köpa! Istället köpte jag färsk hajmal (en ny fisksort för mig), ugnsbakade den och serverade med färskpotatis, kantareller, körsbärstomater och en god sås! Riktigt gott faktiskt :)

  SvaraRadera
 4. Stefen: Trevligt att jag varit saknad! jag har ju uppdaterat lite då och då, när inspirationen funnits, och bredbandet tillåtit.

  Nu ska jag försöka hålla ångan uppe, trots att vardagen attackerar på alla fronter.

  Håller med om att Tastelibne var roligare förr! Jag var mycket där kring 2001-2003. Nu är den inte alls lika kul.

  Fröken Dill: Tackar! Den som ändå hade 1/8 ko i frysen...ja, snart börjar den härliga grytsäsongen!

  Anna: Det låter som en mycket god middag!

  SvaraRadera
 5. Tycker båda tortiglioni-rätterna verkar underbart godaoch fin välkommen-hem-mat! Kom fånigt nog på att jag gläds åt höstmaten, jag ligger rätt lågt i köket under sommaren och försöker passa på att vara utomhus.

  SvaraRadera
 6. Anna B: Jag går också omkring och smyg-längtar efter höstmat. Skriver listor över saker jag vill laga, både gammalt och nytt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...