lördag 8 augusti 2009

Ny kall såsfavorit -
till ugnsbakad röding och
kokt färskpotatis


Jag har varit riktigt arg hela dagen, när jag gått omkring och tänkt på att det mobila bredbandet hindrar mig från att blogga om den mat vi lagar. Nu i kväll föreställde jag mig att många ägnar sig åt annat än Internet, och vågade mig därför på att slänga ut lite text jag sparat på mig. Framgångsrikt, visade det sig! Det var oväntat, men nog så glädjande.
I går när jag handlade hade fiskvagnen utanför butiken öppnat efter semestern. När jag frågade killen bakom disken varför de hade semesterstängt, var hans förklaring att det dels var svårt att få tag på fisk under dessa veckor, dels att kunderna svek under semestern. Det må så vara; jag tycker ändå det är otroligt trist.
Vi hade verkligen längtat efter fisk, och jag köpte därför på mig rejält. I går kväll blev det ugnsstekt röding, med vanlig kokt potatis och en riktigt god kall sås som är lika enkel som den är god.

Ibland kan det tyckas som att all god mat redan har lagats. Det finns så många inspirerande tidningar och böcker - ja, i ärlighetens namn finns det ju en hel del ganska trist och oinspirerande med, för den delen. Just sommartid brukar nog ändå det mesta se ganska lockande ut. Undantaget är väl sådan sommarmat som har lagats tusen gånger om, och som är alltför baserad på trista halvfabrikat. Men - så dyker det plötsligt upp en idé i huvudet. En variant på en klassiker, och så sitter jag där och bara njuter av en för mig alldeles ny upptäckt. Så var det med just denna sås.

Kall fisksås med schalottenlök, bladpersilja och citron
2 dl gräddfil
2 msk finhackad schalottenlök
3 msk hackad bladpersilja
1 msk citronsaft
flingsalt efter smak

Blanda helt sonika alla ingredienser, och smaka av med salt. Låt såsen stå kallt i en halvtimma innan den serveras.
Svårare än så behöver det inte vara.

Till rödingen drack vi vad som med min mans ord kallas en riktig gammal klassiker, nämligen
Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese Trocken (nr 5969). Ett fantastiskt gott vin, i en härligt retro-rund flaska. Jag kan inte tillräckligt mycket om vin för att börja uttala mig, men den som så vill (och är mer slängd i tyska än vad jag själv är) kan gå in på vinhusets hemsida.

5 kommentarer:

 1. En annan god sås till fisk (som visserligen säkert är ganska välbeprövad) är:

  2 dl gräddfil
  2 msk hackad rödlök
  ½ litet hackat syrligt äpple
  1 msk äpplemos
  2 msk stenbitsrom
  1 msk citronsaft
  2 msk hackad bladpersilja
  2 msk färsk dill

  Jag gillar äpplesmak på kalla såser och om man inte skulle ha stenbitsrom i den här såsen skulle det nog passa bra med en nypa curry också :)

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Jag har bara mobilt bredband och lärt mig leva med det (om än med en stundvis stor irritation).

  Jag har märkt att tidig morgon, ungefär fram till klockan 10, men allra helst redan kl sex, fungerar bäst. Mellan 12-19 är det alltid helt hopplöst, framåt 20-21 börjar det bli bra igen. Men det skiljer sig säkert mellan olika områden.

  SvaraRadera
 3. hur bra, eller dåligt, mobilt bredband fungerar beror på allt för många faktorer. Först och främst 3G täckning som är en grundförutsättning. Därefter om den närmsta bas statione är uppgraderad till HS eller inte. Därefter är det det avstånd till basstationen och hur belastad den är.

  Ligger basstationen långt borta och många delar på denna så blir upplevelsen inte precis "bredband" utan snarare "jävla skituppkoppling". Detta är oberoende av operatör.

  Någon gång i framtiden kommer mobilt bredband att vara det enda man behöver, men i dagsläget så är det enbart ett bra komplement till den riktiga uppkopplingen hemma, varken mer eller mindre. Bra när man rör på sig men ingen likvärdig ersättning.

  SvaraRadera
 4. Anna: Låter som en god sås!

  Gitto: Jo, jag antar att man vänjer sig. Det har bara varit så markant stor skillnad här under de intensiva semesterveckorna, då vårt lilla stugområde varit fullt av folk. Det handlar om hur många som skall trängas om platsen i vår trånga och avlägset belägna basstationen, som "Anonym" så riktigt poängterar.

  SvaraRadera
 5. Hej! Provade din sås igår kväll till röding och det passade jättebra och var mycket uppskattat! Tack så mycket för receptet! :) Mvh Susanna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...