onsdag 12 augusti 2009

Sammetslen soppa på hemodlade bondbönor med ugnsrostade rullar av Tvärnöskinka


Det blir inte alltid som man tänkt sig. I synnerhet inte i vår familj. Ibland kan jag tänka tillbaka på tiden innan våra barn föddes, och förundras över hur dåligt vi utnyttjade den frihet vi hade. Jag tänker på sådant som att kunna laga mat i lugn och ro. Slippa att alltid, alltid ha maximal simultankapacitet. Att slippa ta hänsyn till att middagen inte ska krocka med Bolibompa (vi har inte digitalbox på landet, det vore synd och skam).
I går åt vi helt sonika vår förrättssoppa i lugn och ro, med barnaskaran parkerad framför TV:n.

Vi har odlat bondbönor här på landet, i all enkelhet. Till vår stora förtjusning har de vuxit och frodats, trots att vi inte riktigt bemödat oss om att tillgodose deras behov av att ha något att klättra på.
Nu när det är skördetid, och när jag funderade kring hur vi skulle fira vår bröllopsdag, kom jag på att vi givetvis skulle göra en soppa på bondbönor. Detta visade sig vara helt rätt beslut. Vi var helt säkra på att det skulle bli gott, men att det skulle bli gott hade vi aldrig kunnat ana.

Soppan är som ni säkert redan förstått en sorts variant på den klassiaka Créme Ninon. Vi var emellertid mycket återhållsamma med såväl buljong som med vitt vin, eftersom vi inte ville konkurrera ut bondbönornas fina smak. Vi tillredde heller inte soppan på klassisk Ninon-vis, det vill säga tillsatte inte vispad grädde och champagne på slutet. I stället gjorde vi så här:

Vår sammetslena bondbönsoppa
(2 vuxenportioner)

500 gram färska, spritade och skalade bondbönor
1 lite schalottenlök, finhackad
2 msk smör
0,25 dl vitt vin
0,5 grönsaksbuljongtärning
4 dl hett vatten
0,5 dl vispgrädde
flingsalt och vitpeppar

Koka bönorna i osaltat vatten tills de känns mjuka. fräs under tiden schalottenlöken i smöret i en kastrull. Häll över vitvinet; tillsätt vatten, grönsaksbuljon och bondbönor. Koka upp alltsamman.
det var
nu vi kom på att vi givetvis skulle ha spritat bondbönorna en gång till, ut sina skal - innan vi kokade upp dem på nytt. Eftersom vi inte är utrustade med asbesthänder, valde vi att stöta bönorna med potatisstöten för att få ut dem ur sina skal, och att därefter passera dem genom en finmaskig sil. Som sagt - detta var en nödlösning; vi kommer använda oss av den enklare metoden nästa gång vi lagar soppan.

Edit 090819: Givetvis sprirat du i stället bondbönorna redan innan de kokas!


Hur som helst - när bönorna var passerade, kokade vi upp altsamman på nytt. Sedan hällde vi i grädden, och mixade slutligen soppan helt slät, innan vi smakade av den med flingsalt och vitpeppar

Jag hade köpt sex skivor Tvärnöskinka, och hade bett om att få dem mycket tjockare än jag brukar. De var nog knappt millimetertjocka. Jag rullade ihop dem, och rostade dem sedan i 200 graders ugnsvärme. Jag vände dem efter några minuter, så att de fick fin yta. När de var färdiga i ugnen fick de svalna på hushållspapper. Inte på grund av någon fettängslan, utan helt enkelt för att de skulle förbli krispiga. Detta lilla experiment resulterade i fantastiskt välsmakande, saftiga men ändå lite frasiga skinkrullar, som jag lite halvtaffligt arrangerade i någon sorts buketter i respektive tallrik.

Gårdagen innehöll både ett besök i en välsorterad ICA-butik och ett dåligt sorterat Systembolag. Utbudet på Systembolaget var verkligen begränsat, men vi var ändå nöjda med vår flaska
Piper-Heidsieck Brut (nr 7332), även om det inte var vårt förstahandsval.

9 kommentarer:

 1. Ser fina ut. Jag ska snart ge mig på mina egna, men de planterades så sent att jag får vänta lite till.

  SvaraRadera
 2. Bondbönor är fantastiskt. Egenodlade bondbönor ännu bättre!

  SvaraRadera
 3. Lyx med egna bondbönor! En favorit. Grattis på dagen!!

  SvaraRadera
 4. Anna B: Ja, man blir så nästintill löjligt stolt över det egenodlade.

  Niklas: Ja, det var det verkligen!

  Fröken Dill: Bondbönor är det ultimata beviset på hur fantastiska bönor är.

  Silver: tackar! Ja, egna bondbönor är lyxigt och gott. Det ska definitivt odlas fler nästa år!

  SvaraRadera
 5. Hej..hittade din blogg igår när jag sökte efter skorprecept..fann dina kardemummaskorpor..de var supergoa:)...tack för det receptet..nu ska jag baka fler omgångar till vår pysselförsäljning....Pia

  SvaraRadera
 6. Hej har en fråga till dej ..om kardemummaskorporna som jag bakat efter ditt recept..de blev kanongoa..hårda och fina..en aning för söta..min fråga är..jag är ju inte så superbra på att mixtra med recept..OM jag minskar dessa 210 gram sockermängd till säg..kanske 175 gram..vad händer med degen och skorporna mer än att de blir mindre söta??..förändrar det karaktären på skorporna eller?...Pia

  SvaraRadera
 7. Mmm, ser fantastiskt gott ut :)

  SvaraRadera
 8. Pia: Hej, alltid kul att höra hur det går till när någon hittar hit!
  Jag kan inte tänka mi annat än att det går alldeles utmärkt att minska på mängden socker. Jag tror inte att det förändrar karaktären märkbart. Möjligtvis blir aningen mindre krispiga, och får mer av den "torra" skorpkaraktären, men det är ju gott det med.

  Anne: Jag längtar redan efter att äta soppan igen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...