torsdag 27 augusti 2009

Rabarbersoppa med vaniljmascarpone


Kanske är rabarbersäsongen officiellt slut? Jag vet inte, men själv har jag inte ätit tillräckligt med rabarber under den gågna sommaren. Det stod klart för mig när jag i tisdags stog på ICA och funderade på en snabb och enkel efterrätt. Våra barn blir så otroligt glada när det serveras efterrätt, och jag ville fira ettårsdagen utan alltför stor arbetsinsats. Rabarberna krävde inte mycket mer än att skalas och sedan skivas tunnt. På spisen skötte de sig själva, medan middagen stod i ugnen.
Det här är en sällsynt enkelt efterrätt. Rabarber, kanel och citron. Len mascarpone smaksatt med urskrapad vaniljstång (ekologisk, till och med) samt - ja, faktiskt - en tesked honung

Enklaste rabarbersoppan (sex små portioner)
500 gram skalade, tunnt skivade rabarber
2 dl råsocker
2,5-3 dl vatten
2 kanelstänger
saften från 0,5 citron

Häll alla ingredienser i en rymlig kastrull. Lägg på locket, och koka upp. Låt sedan alltsamman puttra i uppemot 45 minuter. Tillagningstiden beror så klart på hur grov rabarbern är.
Passera sedan soppan genom en finmaskig sil. Ja, ni som läst här ett tag vet hur jag är. Jag vill alltid ta bort skal, kärnor och annat otrevligt som stör konsistensen. Om du tycker att soppan är för tjock, så späder du den så klart bara med lite mer vatten. Låt den svalna till rumstemperatur, innan den serveras.

Mascarponekräm med vanilj och honung
1 förpackning mascarpone
1 vaniljstång
1 tsk flytande honung

Rör mascarponen mjuk. Skrapa ur vaniljstången, och blanda ned kornen och honung i mascarponen.
Fördela soppan i sex små skålar. Klicka försiktigt ned mascarpone i varje tallrik. Det lär bli över, men det är inget större problem; någon vänlig själ offrar sig säkert och slickar skålen.

4 kommentarer:

 1. Kakan gjorde succé. Jag testade en bit av din kaka och en mer traditionell kladdkaka. Din var klart godast. Jag fick flera komplimanger och önskemål om receptet så nu sprider godheten sig ytterligare

  SvaraRadera
 2. Cilla: Så roligt - det glädjer mig! Cred till oss båda :). Jag tycker själv att den är helt suverän. Undrar hur många kilo jag satt i mig under årens lopp (tanken svindlar)!

  SvaraRadera
 3. Här finns det fortfarande rabarber och jag tycker inte heller att säsongen är över. Fast maken tycker att rabarberkräm (och antagligen soppa också) ser så öckligt ut så jag får hitta på andra varianter. Gjorde din rabarbercheesecake till Ellas födelsedag och den gjorde succé!

  SvaraRadera
 4. Karin: HUr kan han tycka det ser äckligt ut? Märkligt...men som svensk är man väl präglad att tycka att rabarberns grönbruna nyans är aptitlig. Och
  vad kul att du lagade rabarbercheesecaken - och att den uppskattades! Sådant går jag omkring och känner mig lite fånigt nöjd över, när jag tänker på det...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...