måndag 31 augusti 2009

Min mans måndagsbullar


Inte i dag. men förra måndagen, kom jag hem till denna lilla anrättning. En snabbt tillkommen vardagsmiddag, som likväl var riktigt, riktigt god.
Jag tror att jag har skrivit det förut, men jag skriver det gärna igen:
Även den mest passionerade matlagare uppskattar att få sätta sig till dukat bord och njuta av en god måltid - som någon annan tillagat.

Det var lite kylskåpsrensning som ledde fram till att Ajvar blev en av ingredienserna i tomatsåsen. Vi blev glatt överraskade av innehållsförteckningen, för Druvans Ajvar är faktiskt föredömligt fri från alla konstigheter. Den innehåller bara grönsaker, salt, socker, solrosolja och vinäger.
Nu ska det erkännas att just bulgur inte är någon direkt favorit här hemma. Valet grundade sig, föga förvånande, på - skafferirensning. Ris smakar lika bra (om inte bättre) till denna rätt.

Måndagsbullar
800 gram nötfärs
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
salt och peppar
smör och olivolja

1 gul paprika, tärnad
olivolja
0,5 msk paprikapulver, milt
0,5 tsk spiskummin
1 burk Mutti krossade tomater
1,5 dl Druvan mild Ajvar relish

Blanda nötfärsen med kryddor och riven vitkök, och forma till små bullar. Bryn dem hastigt runtom i en het gjutjärnspanna i en blandning av olja och smör.
Fräs under tiden paprikan i olja med paprikapulver och spiskummin. Tillsätt därefter krossade tomater och ajvar. Lägg ned bullarna i såsen, och låt alltsamman småputtra i uppemot tjugo minuter.
Servera gärna med en klick turkisk eller grekisk yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...