måndag 24 augusti 2009

Ugnsstekt kotlettrad, ugnsrostad potatis, parmesanpimpad blomkål och morötter med timjan- och vitlökssmör


Jag skrev förra veckan att jag tycker det här är en svår mellan-årstid. Att det är svårt att hitta inspiration och hitta mat som inte är alltför somrig, men inte heller för hösttung och rustikt mustig.
Jag vidhåller fortfarande detta, men tack och lov kom inspirationen ändå tillbaka. I lördags blev det en liten helstekt kotlettrad med fina tillbehör som fick utgöra middag. Det tar tid att tillaga kotlettraden på så låg värme som den förtjänar, men det är värt besväret. Självklart är det ett måste att ugnsrosta potatis i kotlettradens ugnsform. Potatisar blir både läckra och vackra av att få rotera ett par varv i doftande fett och köttsafter i en het panna.
Jag kokade också blomkål al dente och slängde den i en form smord med rapsolja, rev parmesanost över och drog några drag med svartpepparkvarnen. Inte dumt alls. Och ni kan säkert själva föreställa er hur goda vänner små, spänstiga morötter är med timjan- och vitlökssmör. Allt som allt en god middag; tack och lov. Inte en dag utan en god middag.

Ugnsstekt kotlettrad
cirka 700 gram kotlettrad
salt, vitpeppar
smör

Ja, mängden fläskkött är egal, tillagningssättet är detsamma oavsett hur stor bit du har. Krydda kotlettraden, lägg den på ett galler i en form som smorts generöst med smör. Stick en stektermometer i köttbiten, ställ in den i ugnen och tillaga i 125 grader tills dess att innertemperaturen börjar närma sig 68 grader. I det här fallet tog detta närmare två timmar, så se till att ha gott om tid på dig. Låt köttet svalna en stund innan du skär upp den.

Potatis som vältrat sig i grisfett och köttsaft
Höj ugnstemperaturen till cirka 200 grader. Jag använde mig av kombinationen grill och varmluft för att få potatisarna klara snabbt. Ett kilo kokta, halverade potatisar slängdes i ugnsformen och fick rulla runt i grisfettet. Därefter rostades de gyllene (ja, se själv) i cirka 10 minuters tid. Jag rörde om i formen två gånger under tillagningen.

Parmesanpimpad blomkål
Kokt blomkål i ugnsform med rapsolja (eller mild olivolja för den som så önskar) riv parmesanost ovanpå, dra ett par tag med pepparkvarnen. Skjuts in i ugnen, tills dess osten smält in i blomkålen.

Timjan- och vitlökssmör
50 gram rumsvarmt smör
en nypa flingsalt
0,5 liten vitlöksklyfta, finriven
2 msk finhackad färsk timjan

Blanda ingredienserna. Klicka över nykokta, spänstiga morötter. Det smakar inte dumt alls att doppa köttet i smöret, för den som så vill.

2 kommentarer:

  1. Jag har ju ätit kvällsmat ikväll men vad hjälper det när du lägger in sådana här inlägg. Jag blir ju jättehungrig =)

    Får testas framöver. Tack för inspirationen, igen.

    SvaraRadera
  2. Beatrice: tack själv! Det var gôtt, som man säger i mina hemtrakter västerut...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...