måndag 18 maj 2009

Min 35-årsbuffé

Jag hade en helt fantastisk födelsedag. Ingen kan vara mer nöjd än jag. Solen strålade, och huset var fyllt av fina vänner och fullkomliga horder av glada barn. Maten blev god, och den räckte - minst sagt - till alla. Allt stämde, trots att vi framåt tretiden i söndags var ganska svettiga och låg fyrtiofem minuter efter i tidsschemat. Det löste sig givetvis, och jag är mycket tacksam att våra trevliga gäster hade den goda smaken att inte börja dyka upp förrän först framåt halvfyratiden.
Det tar ändå på krafterna, att ordna med en buffé. Jag tycktre att jag valde en smart medelväg, och lyckats få till en bra avvägning mellan sådant som tar tid och sådant som går ganska snabbt och lätt. Av denna enkla anledning finns det ett självklart svar på den fråga som alltid uppstår vid sådana här tillfällen. Frågan jag ställer till mig själv är, givetvis, varför gör vi inte det här oftare? Och svaret på frågan är mycket enkel - därför att det kostar pengar, tar två dagar att förbereda och egentligen kräver en semesterdag för återhämtning.
Missförstå mig nu inte - det var rent ut sagt underbart. Helt fantastiskt trevligt, och väl värt varenda minuts förberedelse. Men - det dröjer nog ett år till nästa gång.

Jag kommer lägga ut de nya recepten under veckan, men i nuläget får ni hålla tillgodo med länkarna till de jag redan skrivit om - samt själva menyn, och de tillhörande bildbevisen.

Rosastekt rostbiff marinerad i olivolja med citronskal och vitlök (bilden gör inte köttet rättvisa)

Räkor i stark sås hittar ni här

Salade nicoise (utan potatis)

Nigel Slaters flageoletbönsallad har en särskild plats i mitt hjärta

Kikärtssallad med ruccola, inlagd paprika och feta

Sallad på varmrökt lax och avokado med romansallat, gurka, pepparrotsrasp och dill

Blandade charkuterier

Tapenadegifflar (som jag inte bakat på tolv år - obegripligt)

Sällsynt perfekta lantbröd

Fudge brownies med vit choklad och pekannötter
- helt enkelt de godaste som finns

Mini-panna cotta med hallon i gelé

21 kommentarer:

 1. Grattis i efterskott :) Allt såg fantastiskt gott ut måste jag säga!

  SvaraRadera
 2. jag är tämligen övertygad att min buffe för en vän som flyttar bort nästa helg inte kommer vara lika underbar ;) jag tror det blir marinerat kött i ugn med fransk potatissallad i botten men sen är jag lite nyfiken på vad jag kan komma på för "'ors d'oevers" (nej, jag kan inte stava). Kanske lite mer sandwichar med tonfisk eller fetaostcreme.. hm... petits fourer är ju rätt mysigt också :)

  något förslag för en något stressad flicka i amerikaland?!

  SvaraRadera
 3. Och jag menade förstår att skriva GRATTIS!! Först iallt... men tappade bort mig eftersom det hela verkade så maffigt gott!!

  SvaraRadera
 4. STORT GRATTIS Annika!
  Jag har någon slags födelsedag i sommar och då ska det förstås serveras någon mat. Tror det blir sallad, såser och goda grillspett som gästerna får grilla själva.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Hurra och grattis vetja! All mat låter och ser kalasgod ut! :)

  SvaraRadera
 6. GRATTIS! blir helt tokig av att titta på alla bilder. fast jag precis ätit frukost. fudge brownies ser underbara ut, recept senare?

  SvaraRadera
 7. Det har ser jattegott ut!

  Speciellt rostbiffen och rakorna.

  Jag hoppas att du fick fodelsedagsonskningen over mail? Om inte, grattis igen! ;)

  // Mike

  SvaraRadera
 8. Grattis i efterskott ! Hoppas födelsedagen var lika god som bilderna såg ut att vara.

  SvaraRadera
 9. Grattis! Det ser alldeles underbart gott ut! :) Mums, det vattnas i munnen nu...

  SvaraRadera
 10. Grattis! Lyckans gäster. //Ola

  SvaraRadera
 11. Allt ser fantastiskt gott ut - smaskens helt enkelt :-)

  SvaraRadera
 12. Jag blir fortfarande tårögd av bara tanken på dina brownies. Men det andra var oxå hekt underbart gott! Som tonåringarna säger: Du Äger!!!

  Kram från en lycklig gäst

  Mamma A

  SvaraRadera
 13. TACK!!!
  Tack allesamman för responsen!
  Jag är enormt stressad inför morgondagens utforslande av familjen till landet, och är därför lite oartig i kväll,och svarar inte alla personligen.

  Chall, jag hade nog prövat att bjuda på olika varianter av mini-bruchetta, klassikern med vitlöks"skrubbat" bröd och finhackade tomater kryddade med basilika, flingsalt och god olivolja. Kanske även en variant med tapenade, och en med enkel kycklinglevermousse - bryn kycklinglever helt lätt med vitlök och schalottenlök, mixa den slät med grädde smaka av med konjak, salt och peppar...några idéer att fundera på, i varje fall.

  Tack för alla gratulationer! Och Lisa, klicka så kommer du till browniesreceptet (jag skall skriva ut det tydligare nu genast).

  SvaraRadera
 14. Annika> Tack! jag ska ta till mig och fundera på vad jag vågar göra nu och vad man kan tänkas bjuda på.... är inte helt förtjust i kycklinglever men andra kan ju alltid vara det ;)

  SvaraRadera
 15. Tack Annika! Äntligen infinner sig den rätta inspirationen för att ställa till med kalas. Jag fyller 40 år om 2 1/2 vecka och nu har jag fått massor av idéer.

  Till helgen ska jag baka din vaniljkaka. Ha en skön helg och ännu en gång tack för alla fina recept!

  SvaraRadera
 16. Vad mycket gott! Får passa på att gratulera i efterskott!

  SvaraRadera
 17. Buffén ser helt fantastisk och inbjudande ut! Super!
  Hälsningar /Cutecake

  SvaraRadera
 18. Chall: Jag har lärt mig att uppskatta kycklinglever, i vissa former. Men det tog nästan 35 år att nå dithän ;).

  Anna: Så kul att kunna inspirera! Hoppas du får ett hejdundrande kalas!

  Fias kastruller: Det var gott, och tack ska du ha!

  Cutecake: Tack, det var kul att höra!

  SvaraRadera
 19. Vilken storslagen, underbar buffé, Annika! Funderar mycket över det där med att göra själv. Har faktiskt bestämt mig för att inte laga mat till min mans 40-årsfest. Ska försöka vara lite snygg å trevlig istället för omväxlings skull ;-)

  SvaraRadera
 20. Anna B: Jag tackar för den fina komplimangen! Det har ju både fördelar och nackdelar, det här med att göra allt själv. Jag är nog inte riktigt redo att släppa kontrollen.
  Tycker det låter som ett mycket klokt beslut! Vi hade för övrigt en stor portion tur . vissa stunder kändes alltsamman så snyggt, så välarrangerat, som om det bara fattades en proffsfotograf som skulle färeviga det hela för en tidning...;)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...